Trabzon’un Şalpazarı Dernekler Federasyonu'nun düzenlediği panelde ilçenin ekonomisi, eğitim sorunları, turizm potansiyeli ve kültürel hayatı ele alındı.
Şalpazarı Atatürk İlköğretim Okulu'nda düzenlenen panelde açılış konuşmasını yapan Şalpazarı Dernekler Federasyon Başkanı Köksal Durmuş, “Şalpazarı Belediye Başkanımız ve Milli Eğitim Müdürümüzün desteğiyle düzenlediğimiz panelimizin Şalpazarı’mızın bugünlerde yaşadığı sıkıntılar münasebetiyle çok daha önem kazanmıştır.” dedi. Panelde siyasi, bürokrasi, sivil toplum örgütleri, muhtarlar ve esnaflarla bir araya gelerek sıkıntıları ve çözüm yollarını ele aldıklarını ifade eden Durmuş, “Federasyon olarak buradan çıkacak düşüncelere göre her yıl ilçemiz veya ilçemiz dışında paneller düzenleyeceğiz.” dedi.
Karadeniz Konfederasyonu Başkanı Tahsin Usta da, “Düzenlenen bu panelin Şalpazarı ilçemize ve bölgemize hayırlı olmasını diliyorum. Şalpazarı’nın sorunları, bölgemizin, Trabzon’umuzun, ülkemizin sorunlarından ayrı değildir. Büyükliman havzasında bulunan Vakfıkebir, Beşikdüzü, Çarşıbaşı, Şalpazarı ve Tonya’daki insanların daha çok dayanışma içerisinde olması gerektiğini düşünüyorum. Buradaki geleneklerimizi İstanbul’da çok güzel yaşatan Şalpazarlıları kutluyorum.” şeklinde konuştu.
Geyikli Belediye Başkanı Muzaffer Türkmen, Şalpazarı’nda birlik ve beraberliğin derhal tesis edilmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi: "Şalpazarlılar olarak şenliklerde olan birlikteliğimizi sorunlarımızın çözümünde gösterdiğimiz takdirde aşamayacağımız hiçbir engel yoktur. İnşallah bu toplantılar birlikteliğimize vesile olur. 5 Haziran 2011 tarihinde Sisdağı Yaylasını turizm alanı ilan ettirdik. Sisdağı Yaylamızın bölgemiz, Trabzonumuz ve Türkiye turizmine katkı sağlayacağı kanaatindeyiz. Sisdağı Yaylamızı turizme kazandırmak için herkesin desteğine ihtiyacımız var. Sisdağı Yaylamızı herkese, turizme ve yatırımcılara açacağız.”
İlçede en büyük sorunun göç olduğunu dile getiren Şalpazarı Belediye Başkanı Fehmi Cengiz, “Bu göç sorununu çözmek lazım. Bizim isteğimiz yazın ilçemize gelen veya emekli olanların nüfus müdürlüğüne giderek kayıtlarını Şalpazarı’na aldırmaları ve nüfusun artmasını sağlamalarıdır. Türkiye batıdan gelişiyor, ama Trabzon doğudan gelişiyor. Büyükliman Bölgesi’nde siyasi olarak ağırlığımız yok.” ifadelerini kullandı.
ŞALPAZARI İKİNCİ MUHACİRLİĞİNİ YAŞADI
Açılış konuşmalarının ardından panele geçildi. Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Dekan Yardımcısı Hüseyin Karaman'ın yönettiği panelde ilk olarak İlçe Milli Eğitim Müdürü Hayrettin Özdemir ilçenin eğitim konusunu masaya yatırdı.
Panelde ikinci olarak söz alan KTÜ Öğretim Görevlisi Veysel Usta, Şalpazarı’nın tarihi konusuna değindi. Usta, Şalpazarı'nın ikinci muhacirliğini yaşadığını, Çepnilerin Oğuz Türkmen boyu olduğunu, Ağasar kelimesinin Akhisar nahiyesinden gelme olduğunu ifade etti.
“İlçemiz en düşük nüfusa sahip ilçelerden biriydi." diyen Üsküdar Belediye Başkan Yardımcısı Avukat Hilmi Türkmen de şunları söyledi: “Şalpazarı ilçemizin tek kurtuluşu eğitim ve turizmdir. Eğitim fakirin sermayesi, zenginin faizidir. Çocuğunuzu mutlaka okutun. Bir yıl Kadırga Otçu Şenlikleri'ne gitmeyin, silah atmayın, arabanızı yenilemeyin ve çocuklarınızın eğitimi için harcayın. Şalpazarlının okumaktan başka hiçbir çözümü yoktur. Şalpazarlı akıllı ve zekidir. Zaman, insanın en önemli sermayesidir. Şenliklerin içi boşaltıldı. Gençlere geleceğimizi sevdirmek için kemençe şart değildir.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz