Türkiye’de bu yıl yaşanan saman sıkıntısı nedeniyle ciddi sıkıntı yaşayan çiftçilerin sorununu çözmek için Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (ADSYB)-Aydın Çiftlik Danışma Merkezi (AÇDM) alternatif yem bitkilerine yöneldi. İlk etapta 1220 dekar alanda ekimi yapılan ürünlerle çiftçilerin sıkıntıları çözülmeye çalışılacak.
Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği-Aydın Çiftlik Danışma Merkezi artan saman fiyatları ve piyasada saman yetersizliğine karşı yetiştiricilere destek olmak üzere tek yıllık ve çok yıllık yem bitkisi tohumları temin ederek ekimini yaptırdı. 112 yetiştiricisi için Caramba, Caramba Mıx, Trinova, Süt Otu, Flora K, Polybra (yem şalgamı) tohumlarından temin eden ADSYB-AÇDM, 1220 dekar alanda bu yem bitkilerinin ekilmesini sağladı. Ayrıca yetiştiricilerine dane mısır üretiminden tarlada kalan mısır saplarının değerlendirilmesi konusunda da bilgiler veren ADSYB-AÇDM saman kullanım alışkanlığı ve saman yetersizliğinden kaynaklanan sıkıntıları azaltmayı hedefledi.
Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Gökhan Önol tarafından Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği-Aydın Çiftlik Danışma Merkezi personeline hayvan besleme eğitimi verilmeye başlandı. ADÜ Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Gökhan Önol verdiği eğitimde yeşil yemlerin; kaba yem bitkilerinin en ucuz yem kaynağı olduğunu belirterek, hayvan besleme maliyetlerinin düşürülmesinde alternatif yeşil yem bitkisi üretiminin önemli oluşu, Bir yıl içerisinde yapılan biçim sayısının fazlalığı, Birim alandan alınan verimin yüksekliği, İçerisinde hayvan otlatmaya uygunluğu, Bölgemizde silajlık mısır üretiminde uygun münavebe bitkisi oluşu, (Flora K hariç Flora K çok yıllık yem bitkisidir.) Lezzetli olduğu için hayvanların iştahla yemesi, Yeşil olarak hayvana verildiklerinde şişkinlik yapmayışı ve süt verimini arttırması gibi faydalarından söz etti. Bu yem bitkilerinin ekim, sulama, gübreleme, hasat konularında da bilgiler verilerek üreticiye teknik destek sağlanırken yapılmış olan yem bitkisi ekimleri ile yıllık toplam yeşil ot olarak 14.730 ton, kuru ot olarak 5.175 ton ve yumru olarak da 397 ton verim beklendiği belirtildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz