HABER

Samanyolu: Digiturk'ten çıkarıldığımızı internetten öğrendik

Digiturk'ün yayınlarını platformundan çıkardığını açıkladığı Samanyolu Grubu'nun yöneticileri, hiçbir tebligat almadıklarını söylüyor. Karar ticari mi, siyasi mi? BBC Türkçe'den Rengin Arslan'ın haberi.

Samanyolu: Digiturk'ten çıkarıldığımızı internetten öğrendik

Rengin Arslan

İstanbul, BBC Türkçe

Digiturk'ün platformundan çıkardığını açıkladığı Samanyolu Yayın Grubu yetkilileri, henüz kendilerine savcılık veya Digiturk tarafından tebliğ edilmiş bir karar olmadığını söylediler. Yetkililer, haberi internetten aldıkların söylüyor.

Digiturk dün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na bağlı, "Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu"nun yazısı üzerine; Kanaltürk, Samanyolu TV, Mehtap TV, S Haber (Samanyolu Haber), Bugün TV, Yumurcak TV ve Irmak TV kanallarının platformdan çıkarıldığını açıklamıştı.

BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Samanyolu grubu avukatlarından Adnan Şeker, "Digiturk'ten tebliğ edilmiş bir şey yok. Sadece basın duyurusu var. Onun dışında sözleşmenin sona erdirildiğine dair bir bildirim yapılmadı” diyor.

Dosyada gizlilik kararıSoruşturma dosyasında gizlilik kararı olduğunu öğrendiklerini belirten Şeker, bu nedenle savcılıktan Digitürk'e gönderilen yazıya ulaşamadıklarını söylüyor.

Şeker, bununla birlikte savcılığın, yazının varlığını inkar etmediğini belirtiyor.

Samanyolu Grubu avukatı, "Bu kapsamda bir an önce dava açılsın da dosyadaki gizlilik kararı kalksın diye dua edeceğiz. Ya da Digiturk bir şekilde bu yazıyı paylaşacak. Biz bir örneğini isteyeceğiz ama vereceklerini sanmıyorum” diyor.

Grubun avukatları ayrıca sulh ceza mahkemesine başvurarak savcılığın yazısının kendilerine de iletilmesini sağlamaya çalışacaklar.

'Karar hem siyasi, hem ticari'Samanyolu Haber Genel Yayın Yönetmeni Metin Yıkar'la da konuştuk.

Yıkar, haberi herkes gibi Digiturk'ün internet sitesinden yaptıkları açıklamadan öğrendiklerini söylüyor.

Samanyolu yöneticisi Yıkar bu adımın hem siyasi hem de ticari olduğu görüşünde.

"Haberlerle ilgili olsaydı Yumurcak TV'yi kapatmazlardı. Mehtap Tv gibi dini ve kültürel yayınlar yapan bir yeri kapatmazlardı. Bir torba yapmışlar” diyor.

Digiturk platformunun, kanallarının reyting ölçümlerinde önemli bir paya sahip olduğunu belirten Yıkar, buradan çıkarılmalarıyla reyting ve dolayısıyla gelirlerinde bir azalma olacağını kaydediyor.

'Hak ihlalidir'**BBC Türkçe**'nin sorularını yanıtlayan basın özgürlüğü uzmanı avukat Fikret İlkiz ise 2011 yılında kabul edilen "Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında verilen Kanunu” hatırlatıyor.

İlkiz, bu yasanın çıkarılma amacının"İfade özgürlüğü ve halkın haber alma hakkını sağlamak" olarak tarif edildiğini söylüyor ve Digiturk'e iletilen kararın, bir soruşturma olsa bile bu hakkın ihlali anlamına geleceğini kaydediyor.

Savcılar bu tür kararlar verebilir mi?Fikrit İlkiz, "Savcının karar verme yetkisi vardır ama bu kararın en azından bir yargı denetiminden geçmesi veya onanması, onaylanması gerekir” görüşünde.

İlkiz, "Şu an kararın olup olmadığını bile bilmiyoruz. Bunun bilinmemesi bile itiraz etme olanaklarını ortadan kaldıran bir hukuk sistemidir ki, o zaman sistemin kendisi hukuka aykırıdır” diye sürdürüyor.

'Cemaat medyası etik davranmıyor'Milat Gazetesi Ankara temsilcisi Bayram Zilan ise bu kararın, basın özgürlüğü değil daha çok basın etiği açısından değerlendirilmesi gerektiğini söylüyor.

Açıklamasını istediğimizde Zilan, "Mesele basın özgürlüğü açısından değerlendiriliyor. Doğru, Türkiye'de ciddi bir basın özgürlüğü olduğunu söyleyemeyiz. Ancak uzun süredir Cemaat'in yönettiği kanallarda terör meselesini bir tarafa ciro etmesinin; burada akan kanı, gençleri, coğrafyadaki kötü durumu kısmen bir tarafa bırakıp, bunu bir tarafa ciro etme çabasının çok ahlaki ve etik olmadığını düşünüyorum” diyor.

Kararın bu anlamda doğru olduğunu ancak, "bazen savunma pozisyonunda olan iktidar taraftarlarının çok da geniş çaplı, demokratik bir tutum sergilemeyi ıskaladıklarını” söylüyor.

'Yumurcak TV dahil edilmemeliydi'Kapatılan kanallar arasında çocuk kanalı Yumurcak TV'nin de bulunduğunu hatırlattığımızda Zilan, "Burada Cemaatin bütün kanalları üzerinden bir toptancılık var. Çocuklara hitap edeh bir kanalın kapatılmasını doğru bulmuyorum. Ama bir grup olarak kanalları ele almışlar ve bunu yönetenler bir misyona göre yönettikleri için hepsinin buna dahil olması gerektiğini düşünmüşler ama Yumurcak TV buna dahil edilmemeliydi” diyor.

Sosyal medyada Digitürk'e yönelik eleştireler yoğunlaşırken CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal konuyu bir soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu da bir açıklama yayınlayarak, "Seçim öncesi halkın gerçekleri öğrenme kanallarının açık tutulması büyük önem taşıyor. Ancak iktidar, halkın gerçekleri öğrenme kanallarını tıkayan uygulamalarına ısrarla devam ediyor” dedi.

En Çok Aranan Haberler