İlk defa uygulanan bir protokolle Şamil cinsi keçilerden 2 yılda 3 yavru alınması hedefleniyor. Şamil (Halep) cinsi keçi, beslemesi kolay (bozkırlarda ne bulursa yiyen), sakin olmasıyla gütmesi kolay, et ve süt verimi yüksek bir keçi ırkı olarak biliniyor.
Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesine bağlı Korkmaz köyünde Erman Aydemir tarafından kurulan keçi üretim çiftliğinde, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nin sağladığı bilimsel destekli bir proje uygulanıyor. Doç. Dr. Yaşar Akar, dünyada ilk defa uygulanan bir protokolle Şamil (Halep) cinsi keçilerden 2 yılda 3 yavru almayı hedeflediklerini ve şu an gebelikte yüzde 60 oranında başarı elde ettiklerini söyledi.
Cumhuriyet Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yaşar Akar, “Anadolu’nun birçok bölgesinde, keçi ve koyunlar senede bir defa kızgınlığa gelir ve bir yavru elde edilir. Biz burada yaptığımız işlemle insan ve hayvan sağlığı açısından hiçbir riski olmayan yolla keçilerin mevsim dışı kızgınlığının meydana gelmesini ve gebe kalmasını sağlıyoruz.” dedi.
Göksun Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan ise Sivas Cumhuriyet Üniversitesi destekli bilimsel bir çalışmanın Göksun’da yürütülmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
İşletme sahibi Erman Aydemir tarafından 2 yıl önce 200 keçi ile kurulan çiftlikte, Akar tarafından bir ay önce uygulamaya başlanan projenin kasım ayı sonunda tamamlanması planlanıyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz