Samsun'da 2005 yılında 23 işadamı tarafından kurulan SAMMEY AŞ, bugün hem yurtdışına meyve ihraç ediyor hem de Bafra ve Çarşamba ovalarındaki çiftçilere de öncülük yapıyor.
Köylülerin burada meyve üretilmez söylemine aldırış etmeden milyonları toprağa yatırdıklarını söyleyen SAMMEY A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kasap, buradaki en büyük sorunlarının su sıkıntısı olduğunu bunu da 1 milyon liraya mal olan 30 bin tonluk havuz inşa ederek çözdüklerini kaydetti. Köylünün en büyük sorununun yenilikçi olmayıp atadan kalma usullerle arazilerini ekip biçmek olduğunu hatırlatan Kasap, “Türkiye’nin en verimli ovalarından olan Bafra Ovası’nda çiftçiler ömrü az olan domates, biber, karpuz ve kavun ekiyor. Bunlar toplandığında hemen tüketilmeli yoksa elinizde kalır. Biz çiftçilere bu arazileri iyi bir şekilde değerlendirmek için elma, armut dikmelerini tavsiye ettik. Onlar kendi bildiklerini yapmaya devam ettiler. Ama bugün bizi gıpta ile izliyorlar.” dedi.
SAMMEY olarak 550 dönüm ekili arazi üzerinde elma, armut, şeftali, nektarin ve kiraz olmak üzere 5 çeşit meyve üretimi yaptıklarını belirten Ahmet Kasap, soğuk hava depolarında geçen seneden kalma meyvelerinin var olduğunu söyledi. Çiftlikte geçen yıl bin 200 ton hasat yapıldığını kaydeden Kasap, bu yıl yeni bir budama tekniğini kullandıklarını o nedenle beklentilerinin bin 500 ton olduğunu belirtti.
Ürünlerin hepsinin sertifikalı uluslararası kabul görmüş laboratuvarlardan kalite analizlerini sürekli olarak yapıldığını ifade eden Kasap, “Eğer insan sağlığına zararlı bir madde bulunursa sertifikalar iptal ediliyor. Böyle bir şeyle karşılaşmadık. Avrupa'da meyvecilikte İtalya çok önde. Onlar neyi uyguluyorsa biz de onu uyguluyoruz. İhracat düşüncesiyle kurduk biz burayı. Ama şu anda iç piyasaya ancak yetişebiliyoruz. O yüzden de kendimizi Avrupa standartlarına uygun üretim yapmaya alıştırdık. Bundan kesinlikle taviz vermiyoruz, bu böyle devam edecek. Bizim şu an ki üretimimiz ihracat için yeterli değil. İhracat yapabilmemiz için en az 10 bin tona ulaşmamız gerekiyor. Bu hedefe ulaşmamız epey bir zaman alır. Biz tek başımıza ihracat hedefine koşarsak bu zaman alacak. Şu anda da ihracata dönük çalışan bizden başka firma yok. Biz burayı kurarken Karadeniz'deki bu açığı özellikle Samsun ve Bafra Ovası'ndaki ihraçat eksikliğini gidermek için kurduk. İhracat yapılabilmesi için çiftçilerimize öncülük ettik. Bizi takip edenler olur diye bekledik maalesef bizi takip eden olmadı." diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz