Samsun İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, olası bir doğal afet anında krizi başarıyla yönetmek ve değerlendirmek amacıyla Coğrafi Bilgi Sistemi'nden (CBS) yararlanmaya hazırlanıyor.
Samsun Valisi Hüseyin Aksoy'un talimatıyla bir araya gelen ilgili kamu kurum ve kuruluşların idarecileri, Samsun'un afet yönetiminde coğrafi bilgi sistemlerinin kullanılması ve bilişim alt yapısının oluşturulması için toplantı yaptı. Toplantıda bu konuda yapılan çalışmalar ile Samsun Afet Yönetim Merkezinde işletilmesi düşünülen coğrafi bilgi sistemlerinin yaygınlaştırılması için için yapılması gereken işlemler masaya yatırıldı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) deprem, sel, heyelan ve yangın gibi doğal afet riski olan bölgelerin haritasının çıkarılması amacıyla üzerinde çalıştığı 'Bütünleşik Afet Yönetimi Projesi' devam ediyor. Afet öncesi, anı ve sonrasının başarıyla yönetilebilmesini sağlayan proje kapsamında hava alanına yakın bölgelerde uçak düşmesine, petrol dolum tesisi yakınında patlamalara karşı risk durumları da tespit edilecek. Bu alanların afet yönetim modelleri belirlenip, bölgeler risk durumuna göre puanlanacak. Böylece alanların hangi tehlikelere daha açık olduğu ortaya çıkarılacak.
Afette kriz yönetimine ilişkin benzer bir çalışma da Samsun'da yürütülüyor. Olası bir afet öncesi, sırası ve sonrasında çalışmaların doğru, güvenilir, tutarlı ve uygulanabilir bilgilerle eksiksiz olarak yönetilebilmesi için coğrafi bilgi sistemi oluşturuluyor. İl genelini kapsayan çalışmayla ilgili kamu kurum ve kuruluş yöneticileri, Samsun İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nde bir araya gelerek toplantı yaptı. Toplantıda katılımcılara bilgi veren Samsun İl Afet ve Acil Durum Müdürü Erkan Koparmal, kurulma aşamasında olan Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Koparmal, "Bu amaçla ihale süreci tamamlanan ve yapım işi bittikten sonra yeni binasında hizmet verecek Afet Yönetim Merkezimizde afet sürecinin tüm merhaleleri değerlendirilecek, şehrin sayısal verileri ve bilişim alt yapısı karar alma sürecine katkı sağlayacak. Merkezde işletilmesi düşünülen coğrafi bilgi sistemlerinin yaygınlaştırılması için yol haritası gerekiyor. Sistem yapısının Samsun afet yönetimine katkı sağlaması, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve akademisyenlerin katkılarıyla sürdürülebilir yapıya ulaşmasını istiyoruz. Oluşturulacak CBS yapısının afet açısından önem arz edecek teknolojik bir niteliğe kavuşacak. Diğer bölgelere de örnek teşkil edebilecek.'' ifadelerini kullandı.
Toplantıya Samsun İl Afet ve Acil Durum Müdürü Erkan Koparmal, Ondokuzmayıs Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisiliği Bölümü Öğretim Görevlisi ve Çevre Teknolojileri ve CBS Çözümleri Uzmanı Yard. Doç. Dr. Erdem Emin Maraş, OMÜ Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Yard. Doç. Dr. Kerem Erzurumlu, İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Geomatik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr Tahsin Yomralıoğlu, Samsun Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Şube Müdürü Zennube Albayrak, SASKİ İçme Suyu Daire Başkanı Hasan Altınışık ile çok sayıda mühendis katıldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz