Samsun'un Bafra ilçesi Kolay beldesinde bulunan tarihi alanın turizme kazandırılmasıyla ilgili yapılan incelemelerde, alanda pek çok kaçak kazı yapıldığı ve arkeolojik yerleşkenin doğasının bozulduğu belirlendi.
Samsun İl Genel Meclisi nisan ayı 2. birleşimi Başkan Mustafa Karakurt başkanlığında toplandı. Toplantıda yoklama ve gündem harici evraklarının gündeme alınmasının ardından Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu’nun Bafra ilçesi Kolay beldesine bağlı Esençay köyünde 300 metre uzunluğunda Bakacakkaya Mağarası, Başaran köyü ve Meşelitürkmenler köyü arasında bulunan şelale ve dere ile derenin kenarında bulunan 1 Kilometre uzunluğunda Hayatköyü mağarasının turizme kazandırılmasına dair inceleme raporu görüşüldü.
"YERLEŞKENİN DOĞASI BOZULDU"
Raporu açıklayan Komisyon Başkanı Mehmet Yıldırım, yerleşkenin M.Ö. 3 binli yıllara ait olduğunu söyledi. Yıldırım, "Yerleşim yeri önem arz etmektedir. Arz ettiği bu önem nedeni ile olsa gerek ki kaçak kazı meraklılarının iştahını kabartmış, yerleşim alanında ve mağara civarında pek çok kaçak kazı çalışmalarının yapıldığı, arkeolojik yerleşkenin doğasının bozulduğu gözlemlenmiştir. Söz konusu alanla ilgili tespit çalışmaları Samsun Müze Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmiş olup, tescil çalışmaları devam etmektedir. Yerleşkeye ulaşımın sağlanması için Başaran köyü yolundan ayrılan 1,5 km’lik ham orman yolunun 2013 yılı programına ek olarak alınarak stabilize çalışmasının yapılmasına, arkeolojik kazı ve devamına restorasyon çalışmalarının bilimsel ellerle yapılması, çevre düzenleme çalışması ile kaçak kazılar nedeni ile koruma önlemlerinin alınması için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile gerekli yazışmanın yapılması komisyonumuzca uygun görülmüştür" dedi.
“ÖNLEMLERİN ARTIRILMASINI İSTİYORUZ”
Konu hakkında meclis toplantısına katılarak açıklamalarda bulunan Samsun Müze Müdürlüğü personeli Arkeolog Emine Yılmaz, “Çalışmalarımız devam ediyor. Şehir merkezi ve bağlı yerlerde polis, ilçe ve köylerde ise jandarma güvenlikten sorumlu. Ama bu işler gönüllülük istediğinden birinci dereceden köylülerin ve muhtarın konuyu takip etmesi gerekmektedir. Bu tespitler daha yeni yapıldı. Tescil işlemi tamamlandığında bilimsel çalışma alanları içerisinde yerini alacak. Kırsal kesimlerde kültür varlıklarını korumak zor oluyor. Çünkü çevremizde bol miktarda define arayıcısı mevcut. Biz de görev alanlarımızda sürekli kontrol yapıyoruz. Yasa dışı bir durumda güvenlik güçlerine haber vererek önlemlerin arttırılmasını istiyoruz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından meclis üyeleri tarafından incelenen rapor kabul edildi. Gündem de ayrıca 6 madde daha görüşülerek karara bağlandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz