Uygarlıklar beşiği Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan ve uzun yıllardır turizme kazandırılmayı bekleyen Samsun’daki Tekkeköy Mağaraları için süreç devam ediyor. Yöre halkının 'Delikli kayalar' olarak adlandırdığı sit alanının 1. etap kamulaştırma alanı içinde kalan 19 parsellik özel mülkiyet kamulaştırıldı.
Tekkeköy Belediye Başkanı Hayati Tekin’in mağaraları turizme açmak amacıyla sürdürdüğü çalışmalar olumlu şekilde devam ediyor. Sahipsizlik sebebiyle definecilerin kaçak kazı mekanlarından biri olan milattan önce 600 bin yıl öncesine (Neolitik çağ) ait Tekkeköy ilçesinin 23 Nisan Mahallesi'ndeki mağaralar, çok sayıda uygarlığın izlerini taşıyor. Tunç devri ile Hitit, Frig, Pontus Rum, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapan mağaralardan 1941 yılında buradaki mezarlarda yapılan arkeolojik kazılarda Anadolu'da bir benzeri daha olmayan çarkta çekilmiş deve tüyü, al renkli kiremitler olmak üzere çok sayıda kalıntı çıkarılmıştı.
Samsun İl Özel İdaresi ile Tekkeköy Belediyesi’nin 'Tekkeköy Mağaralarının Turizme Kazandırılması Projesi' kapsamında yürüttükleri çalışmalar hızlandı. Samsun Kültür Varlıkları ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararıyla 1. derece arkeolojik sit alanı ilan edilen mağaralar, çevresindeki yapıların yıkılıp, oluşturulacak doğal rekreasyon alanları ve müze ile doğa turizmi severlerin beğenisine sunulacak. Bu amaçla eserin çevresindeki 5’i ev 12 adet yerleşim yeri, mülkiyet sahipleriyle yapılan görüşmeler sonucunda kamulaştırılmaya başlandı. 25 bin 611 metrekarelik alanda yapılan kamulaştırmalara destek veren mülkiyet sahipleri, Tekkeköy Tapu Müdürlüğünde Tekkeköy Belediyesi Başkan Yardımcısı Hüseyin Şenel ile imzaları atarak yerlerini belediyeye devretti. Mülkiyet sahipleri, kamulaştırma bedeli olan 1 milyon liranın kendilerine ödenmesini bekliyor.
Evlerin yıkılmasının ardından 340 bin metrekarelik 1. derece sit alanında bilimsel kazılar yapılarak tarihi doku ortaya çıkarılacak. Mekanın ve çevresinin düzensizliği giderilecek, arazinin etrafı çevrilecek, kamera sistemleri kurulup, ışıklandırılacak. Ayrıca doğal yürüme alanları, yağmur barınakları, otopark ve uygun yerlerde ören yerleri yapılacak Giriş çıkışlar ise belirlenecek noktalardan kontrollü olarak yapılacak.
Çalışmalar hakkında bilgi veren Tekkeköy Belediye Başkanı Hayati Tekin, uğraşlarının meyvelerini vermeye başladığını söyledi. "Seçildiğim günden beri en büyük hayalim mağaraları turizme kazandırmaktı. Vatandaşlarımızın da desteği ile çalışmalarımız meyvelerini vermeye başladı." diyen Başkan Tekin, şunları söyledi: “Sit alanı içinde 5 tane ev, 6 -7 tanede bahçe ve hayvan barınağı vardı. Vatandaşlarla görüşerek biçilen değer karşılığında buraları kamulaştırıyoruz. Ödemelerini yapıp yıkımına başlayacağız. Bunlardan birinin Rumlar'dan kalması sebebiyle tarihi özelliği olması söz konusu. Onu yıkamazsak bir müzeye çevirip geçmiş çağlardan bu güne kadarki toplumların yaşantılarını göstereceğiz." Tekkeköy mağaralarının ilçenin çehresini değiştireceğini ifade eden Başkan Tekin, “Yapılacak kazı çalışmalarında elde edilen veriler gün yüzüne çıktıkça Tekkeköy mağaralarını herkes görmek isteyecek. İmkanlar ölçüsünde bu eseri dünyaya tanıtacağız. Zaman içinde de küçük mağara otellerle çok güzel dizayn edilmiş mekanlar meydana getireceğiz.'' ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz