Samsun Ticaret Borsası, Ataç Ortak Sağlık Güvenlik Birimi işbirliği ile üyelerine yönelik 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ile ilgili seminer düzenledi. Seminerde yasanın getirdiği yükümlülükler ve cezai yaptırımlar konusunda iş adamları bilgilendirildi.
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Meclis Salonu’nda verilen seminere TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Sinan Çakır, Samsun Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Çakır, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mürsel Kuloğlu, Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörü Bülent Turan ile borsa üyeleri katıldı.
Seminerin açılış konuşmasını yapan Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır, yasanın iş adamları, sanayiciler ve küçük esnaf tarafından yeterince bilinmediğini söyledi. Semineri kanuna muhalefet etmemek ve cezai yaptırımlarla karşılaşmamak için düzenlediklerini ifade eden Çakır, “1 Ocak 2013 tarihi itibariyle ülkemizde iş sağlığı ve güvenliğinde yasal bir adım atıldı. Bu adım 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'yla beraber iş hayatında bir takım köklü değişiklikler oldu. Görülüyor ki artık günümüzde insani, ticari ve hukuki birçok sonuçları olan iş güvenliği kavramı ve yasasının iyi bilinmesi zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunu çok iyi irdelemek lazım. Şuan kapımıza gelip kimse şey demiyor ama bir süre sonra gelinecek. Büyük cezalar kesildiği zaman ‘Bilmiyorduk, haberimiz yoktu’ deme şansımız kalmayacak. Bunun için yasal prosedürleri öğrenmemiz ve ayak uydurmamız lazım.” şeklinde konuştu.
Ataç Ortak Sağlık Güvenlik Birimi iş güvenliği uzmanları Didem Kökten ve Gazi Aktaş, seminerde iş sağlığı ve güvenliğinin dünya tarihinde çok eskiye dayandığını hatırlattı. İş sağlığı ve güvenliğinin ilk kez milattan önce 1760’da Mezopotamya’da Babil Kralı Hammurabi’nin yazdığı Hammurabi Kanunu’nda yer aldığını hatırlatan Aktaş ile Kökten, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın önemi ve içerdiği hükümlerle ilgili bilgi verdi.
En az işçi çalıştıran iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin yerine getirilmesinin şart olduğunu ifade eden Aktaş, “İş yeri, sağlık ve güvenlik birimi ile sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı oluşturmak, işin normal akışını aksatmamak ve verimli bir çalışma ortamının sağlanmasına katkıda bulunmak amacıyla işçilerin sağlık gözetimi, çalışma ortamının gözetimi, eğitim, danışmanlık ve bilgilendirme, ilk yardım ve müdahale, kayıt ve istatistik gibi benzeri görevleri yerine getirmekle yükümlüdür.” ifadelerini kullandı.
İşletmelerin yasal zorunluluk olan risk değerlendirme çalışmasını mutlaka yapması gerektiğini vurgulayan uzman Didem Kökten de yasa kapsamında periyodik denetimlerin yapılması, acil durum planlarının ve ekiplerinin oluşturulması, personellere yönelik eğitimler verilmesi, iş yeri ortam analizleri yaptırılması gibi bir çok konuda uyulması gereken kuralları ve alınması gereken tedbirlerin altını çizdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz