YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Samsun'da Kadının Durumu" Projesi

Vali Hüseyin Aksoy, 'Samsun'da Kadının Durumu" Projesi'nin genel olarak, Samsun ilinde nüfusun yüzde 50,7'sini oluşturan kadınların, mevcut durumlarının iyileştirilmesi, kadınların

Vali Hüseyin Aksoy, 'Samsun'da Kadının Durumu" Projesi'nin genel olarak, Samsun ilinde nüfusun yüzde 50,7'sini oluşturan kadınların, mevcut durumlarının iyileştirilmesi, kadınların toplumsal süreçlere ve kalkınmaya güçlü bir birey olarak katılımını güçlendirmek ve kalkınma faaliyetlerinin etkinliğini artırmayı amaçladığını bildirdi.

Vali Aksoy, yaptığı açıklamada, Valilik Yerel Eşitlik Birimi tarafından hazırlanan, Samsun Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün ortak, Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin ise iştirakçi olduğu, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından 2012 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında mali olarak desteklenen "Samsun'da Kadının Durumu" Projesi hakkında bilgi verdi.

Kadınların kalkınma sürecindeki konumunun ilk kez 1970'li yıllarda gündeme getirildiğine ve kalkınma programlarının kadın ve erkeği farklı etkilediği belirtilerek, kadın ve kalkınmaya ilişkin çeşitli stratejilerin geliştirilmesi gerektiği üzerinde durulduğuna işaret eden Aksoy, "Ancak geliştirilen stratejilerde toplumsal cinsiyet farklılıklarının göz önüne alınmaması, kadınların iş yükünün daha fazla artması, erkeklerle kadınlar arasındaki toplumsal ve ekonomik farkın daha da açılması, kadınlara yönelik eşitsizliklerin derinleşmesi gibi sonuçların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu nedenle kalkınmada cinsiyet farklılaşmasının öneminin anlaşılması için konunun toplumsal cinsiyet bakış açısı ile ele alınması, kadınların mevcut durumdan yola çıkarak politika öncelikleri ve amaçlar belirlenerek bunlara yönelik hedefler konulması ve bu hedeflere nasıl ulaşılacağına ilişkin uygulama stratejilerine yer verilmesi gerekmektedir. Ancak bu şekilde kadınların ve erkeklerin tam ve eşit katılımını sağlayan sağlıklı sürdürülebilir kalkınma modelleri geliştirilmesi mümkün görülmektedir" dedi.

Samsun'da Kadının Durumu Projesi ile ilgili olarak ise Vali Aksoy, şunları kaydetti:

'Proje genel olarak, Samsun ilinde nüfusun yüzde 50,7'sini oluşturan kadınların, mevcut durumlarının iyileştirilmesi, kadınların toplumsal süreçlere ve kalkınmaya güçlü bir birey olarak katılımını güçlendirmek ve kalkınma faaliyetlerinin etkinliğini artırmayı amaçlamaktadır. Projenin özel amacı ise ildeki kadınları çevreleyen sosyal, ekonomik ve kültürel koşulları, bu yapıdan ve bireysel özelliklerden kaynaklanan sorunları, kadının gelişmesini engelleyen süreçleri ve kadınların beklenti ve ihtiyaçlarının saptanması, Kadına Karşı Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesinde tanınan haklardan ne ölçüde yararlanabildiklerinin analiz edilmesi, kadının statüsünün yükseltilmesi, kalkınma sürecine katılımı ve nimetlerinden daha fazla yararlanmasını sağlayıcı metot ve araçlar tanımlanarak, gelecekte kadınların esenliğini artıracak politika ve uygulamaların belirlenmesidir. Valiliğimiz Yerel Eşitlik Birimimiz tarafından hazırlanan, Samsun Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün ortak, Ondokuz Mayıs Üniversitesinin ise iştirakçi olduğu proje, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından 2012 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında mali olarak desteklenmektedir. Samsun'da Kadının Durumu Projesi 3 ay sürecek olup toplam bütçesi 44 bin 250 liradır."

Bugüne kadar, 17 ilçede yaşayan 650 kadına ulaşılarak anketlerin tamamlandığını belirten Vali Aksoy, proje sonunda beklenen sonuçları ise şöyle sıraladı:

"Samsun'da kadınlara yönelik hizmet veren ilgili kurum/kuruluşlar ile yapılacak yerel analiz toplantıları ile yerelde kamu kurum/kuruluşların, yerel yönetimlerin, STK'ların ve diğer kişilerin kadına yönelik yapmış oldukları hizmet ve çalışmaların genel bir profili oluşturulacaktır. İlde kadının statüsünün yükseltilmesi, kalkınma sürecine katılımını artırıcı metot ve araçlar tanımlanması ile gelecek dönemlerde kadınlara yönelik başlatılacak çalışmalar için ihtiyaç duyulan akademik ve teknik altyapı oluşturulacaktır. Aynı zamanda bu çalışmayla proje ile ilgili her türlü planlamanın gerçekçi olarak yapılandırılması da sağlanacaktır. İl genelinde farklı bölgelerde ve sosyo-ekonomik düzeydeki kadınlara ulaşılarak minimum 634 kadına ulaşılarak anket yapılacak ve yapılacak bu anket ile ildeki kadını çevreleyen sosyal, ekonomik ve kültürel koşullar, bu yapıdan ve bireysel özelliklerden kaynaklanan sorunlar, kadının gelişmesini engelleyen süreçler ile kadınların beklenti ve ihtiyaçları saptanacaktır. Proje sonunda projeden elde edilen tüm kazanımlar ve veriler kadına yönelik faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlarla paylaşılacak, ortak hedef belirlenmesi yolunda önemli bir adım atılarak bu kurumlar arasındaki işbirliği ve ortak çalışma kültürünün oluşturulmasına katkı sağlanacaktır."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler