HABER

Samsun'da selin bilançosu ağır

SAMSUN (İHA) - Samsun'da, 4 gün arayla meydana gelen 2 sel olayının zararının 5 trilyon 600 milyar lira olduğu bildirildi.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Kenan Şara, hasar tespit çalışmalarının tamamlandığını ve Afet İşleri Genel Müdürlüğü'ne gönderildiğini belirterek, "Büyük bir felaket atlattık. Samsun acilen afet kapsamına alınmalıdır" dedi.

Büyükşehir Belediyesi olarak asfalt ve kaldırım zararlarının 1 trilyon 500 milyar, SASKİ Genel Müdürlüğü'nün zararının 2 trilyon 500 milyar, İlkadım Belediyesi'nin zararının 1 trilyon 350 milyar, Gazi Belediyesi'nin ise 225 milyar lira olduğunu açıklayan Şara, "Samsun'da yaşanan 2 ayrı selin faturası toplam 5 trilyon 600 milyar liradır. Bu daha da artabilir. Bunun için de vatandaşların uğradığı zararlar yok. Bu zararları kendi bütçemizle karşılamamız mümkün değil. Bu nedenle Samsun'un afet kapsamına alınmasını istiyoruz. Bunun için Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Ankara'da bu konuyla ilgili girişimleri sürdürüyor. İnşallah başarılı oluruz" diye konuştu.

"MADDİ KAYNAĞA İHTİYACIMIZ VAR" Sellerden dolayı özellikle SASKİ'nin yağmur suyu ve kanalizasyon sistemlerinin tıkandığını, bunları temizlemek için gerekli aparatların bulunmadığını ifade eden Şara, "İhale edip büyük kapasiteli makinelerle bunları temizletmemiz gerekiyor. Bunlar için büyük paralar lazım. Acilen maddi kaynağa ihtiyacımız var. Katkı gelmezse daha küçük ölçekteki yağmurlarda bile büyük problemler yaşarız. Artık sistem taşımıyor. Bozulan yollar ve diğer işler için de para gerekiyor. Kaynak gelmezse sel hasarlarının yaralarını sarmakta çok zorlanacağız. Halkımız da bundan olumsuz yönde etkilenecek. Belediye hizmetleri aksayacak" dedi.

Altyapıda bir takım yetersizliklerin bulunduğunu, ancak ne kadar iyi altyapı yapılırsa yapılsın aniden gelen sel sularını karşılamasının mümkün olmayacağını kaydeden Şara, Samsun merkezine 1 saatte metrekareye yaklaşık 100 kilogram yağmur düştüğünü öğrendiklerini açıkladı. Atılan katı atıkların ızgaraları tıkadığını ve selin etkisini artırdığını ifade eden Şara, 16 Ağustos'ta meydana gelen selde 150 ev ve iş yeri, 20 Ağustos'ta yaşanan selde ise 50 ev ve işyerini su bastığını ifade etti.

"FACİADAN DÖNÜLDÜ" Dünkü selde Samsun'un çok büyük bir tehlike atlattığını vurgulayan Şara, "Asarcık İlçesi'ne yağan aşırı yağmur nedeniyle üzerinde çöp istasyonu bulunan Yılanlıdere'de su seviyesi aşırı derecede yükseldi. Çöp istasyonunun altında bulunan menfezler sel suyunu almadı ve burada göl oluştu. Eğer sel suları menfezlerin üzerini aşsaydı, yüz binlerce ton çöp Samsun'a gelecekti ve büyük bir çevre felaketi yaşanacaktı. Faciadan dönüldü" şeklinde konuştu.

Çöp istasyonu yapılmadan önce yukarı tarafına baraj yapılması gerektiğini, DSİ'nin de böyle bir proje hazırladığını, ancak önce baraj sonra çöp istasyonu yapılması gerekirken, önce çöp istasyonu yapıldığını vurgulayan Şara, "Samsun halkı çok büyük bir tehlike atlattı. Bugünkü fiyatlarda 7 trilyon lira maliyeti olan bu barajın çok acil olarak yapılması gerekir. Aksi halde büyük bir çevre felaketi yaşanabilir. Halkımızın bundan haberi yok. Böyle bir tehlikeyi yaşadık" ifadesini kullandı.

En Çok Aranan Haberler