YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Samsun’da Sertifikalı Patates Tohumu Dağıtımına Başlandı

Samsun Valiliği İl Özel İdaresi tarafından yürütülen Sertifikalı Tohumluk Kullanımının Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında alınan 160...

Samsun’da Sertifikalı Patates Tohumu Dağıtımına Başlandı

Samsun Valiliği İl Özel İdaresi tarafından yürütülen Sertifikalı Tohumluk Kullanımının Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında alınan 160 ton sertifikalı patates tohumunun dağıtımına başlandı. Tohumların Muayene ve Kabul Komisyonu gözetiminde ilçelere gönderildiği belirtildi.

Sertifikalı Tohumluk Kullanımının Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında alınan 'Marfona', 'Agria', 'Marabel' türü patates tohumları, Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık ilçe müdürlükleri aracılığı ile çiftçilere dağıtılacak. Bu kapsamda Havza ilçesine 34 ton, Ladik’e 35 bin ton, Asarcık’a 14 bin ton, Vezirköprü’ye 70 bin ton, Kavak’a da 7 bin ton sertifikalı patates tohumu gönderildi. Tohumların önceden kaydını yaptırmış çiftçilere dağıtılacağı öğrenildi.

Tohum dağıtımıyla ilgili açıklama yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, Samsun’da tahminen 18 bin 800 hektarlık alanda patates üretimi yapıldığını belirtti. Güven, çiftçilerin yaygın olarak kendi tohumluğunu ya da vasfı bilinmeyen patateslerin tohumlarını kullandıklarını söyledi. Yıllarca aynı tohumun kullanılması sonucu patateste hastalık ve zararlılar görülmeye başlandığına dikkat çeken Güven, bunun sonucu ortalama 1 dekardan en fazla 2 ton ürün alınabildiğini kaydetti.

Bu durumun sertifikalı tohumluğun kullanımını zorunlu hale getirdiğine dikkat çeken İl Müdürü Kadir Güven, “Birim alandan daha fazla ürün alabilmek için patateste uygun yetiştirme tekniklerinin uygulanmasının yanı sıra, tohumluk olarak kullanılan patatesin sertifikalı olması da çok önemlidir. Projenin uygulanması ile patates tarımında sertifikalı patates tohumluğu kullanımıyla patates üretiminin artırılması ile gelir seviyesi düşük olan bu ilçelerimizdeki çiftçilerimizin gelirlerini arttırmak ve gelecek yıllar içinde kendi tohumluklarını temin etme yollarını açmak hedeflenmektedir.” şeklinde konuştu.

Beş yıl önce uygulanmaya başlanan proje sayesinde ilçelerde sertifikalı patates kullanımının yaygınlaştığını, bitki hastalık ve zararlıları ile mücadele masraflarının azaldığını, patates tarımında önemli üretim artışı yaşandığını aktaran Güven, “Şimdiye kadarki uygulamalar neticesinde yeni çeşitlerin de bu ilçelerimizde önder çiftçilerimizce denenerek, diğer çiftçilere sertifikalı patates tohumu kullanımında örnek olmasıyla ilimizde patates üretim miktarı daha da artacaktır. Ayrıca sertifikalı patates tohumu kullanımı sonucunda bitki hastalık ve zararlıları ile mücadelede pestisit azalması sonucunda ekolojik denge korunmuş olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler