Yaprak KOÇER/SAMSUN, Sülün kuşunun Türkiye'de yoğun olarak yaşadığı bölgelerden biri olan Samsun'da sülün varlığının artırılması için 1969 yılından bu yana çalışma yapılıyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na ait olan ve 1969 yılında kurulan Gelemen Sülün Üretme İstasyonu'nda sülün üretim çalışmaları yapılarak yaban hayatındaki varlığının artırılması hedefleniyor.
Yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Orman ve Su İşleri 11’inci Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, "Sülünlerin dünyada en yaygın olarak bulunan türü Halkalı veya Kafkas sülünüdür. Sülün denilince de birçok insanın aklına bu sülün gelmektedir. Kafkas sülünleri ülkemizin yerli kuşlarıdır. Doğu Karadeniz ve Marmara Bölgelerinin kıyıya yakın bölgelerinde yayılma alanı bulmuşlardır. Ancak bilindiği üzere nüfus artması, sanayileşme, hızlı kentleşme, doğal afetler, düzensiz ve aşırı avlanma, tabii kaynakların tahribini hızlandırmış birçok yabani hayvan türünün yok olmasına ya da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya gelmesine neden olmuştur" diyerek sözlerine şöyle devam etti:
190 BİN SÜLÜN DOĞAYA BIRAKILDI
"Bakanlığımız, yerli kuşlarımızdan olan ve nesli hızla azalan sülünü üreterek doğaya salmak ve doğada desteklemesini yapmak amacıyla Kara Avcılığı Kanunu ve Milli Parklar Kanunu hükümleri çerçevesinde sülün üretme İstasyonları kurmuş olup, 1969 yılında kurulan Gelemen Sülün Üretme istasyonu bu istasyonlar arasında en büyük kapasiteye sahip olanıdır. Gelemen Sülün Üretme İstasyonunda son 13 yılda 190 bin 25 adet sülün üretilmiş ve Türkiye’nin muhtelif şehirlerinden doğalarına uygun alanlara yerleştirilmiştir. 2017 döneminde de 12 bin sülün üretilmesi planlanmaktadır."
UZUN MESAFE UÇAMIYORLAR
Kılınçer, sülün kuşunun erkek ve dişi bireylerinin ayrı görünümlere sahip olduğunu belirterek "Erkekleri çok renkli uzun kuyruklu süslü bir kuştur. Dişiler ise kül rengi, açık veya koyu kahverengi gri tonlarda renklerle dikkat çeker. Kanatları küçük olan sülünler hızlı uçabilmekte ancak uzun mesafe kat edememektedir. Tarlaların ormanla karıştığı yerlerdeki kısa boylu bitkilerin dibi ve buradaki sulak alanlar, açık araziler, ağaçlık ve fundalıklar ve orman kenarlarında yaşarlar. Sülün bitkisel ve hayvansal besin maddeleri yemekle birlikte daha çok menşei hayvansal olan besinleri tercih ederler" diyerek sözlerine şöyle devam etti:
"Mart ayında hayvanın güneşli gün sayısının artmasıyla başlayan üreme dönemi Haziran ayının sonuna kadar devam etmektedir. Yeşilimsi griden yeşil zeytin rengine çalan ortalama 35 gram ağırlığında yumurta üretirler. Dönem boyunca ortalama 40-50 yumurta yapabilirler. Normal şartlarda kuluçka süreleri 24 gündür. İstasyonumuzda kuluçka süresinin 21 günü gelişme makinelerinde kalan 3 gün ise çıkım makinelerinde geçmektedir. Daha sonra çıkan civcivler, gerekli sıcaklık ve ışık ortamının sağlandığı büyütme kafeslerine alınmaktadır. Uygun büyüklüğe ulaşan civcivler doğaya salınma döneminde gelene kadar bakılmaktadır. Doğaya salınma zamanı gelen sülünler, doğaya uyum ve adaptasyonunu tamamlaması ve kanat gelişimini tamamlaması için doğal yaşam ortamlarına benzer alıştırma kafeslerinde 2 hafta geçirmekte ve Eylül ayı başında doğaya yerleştirmeleri yapılmaktadır."
Öte yandan Samsun'da önemli bir yeri olan sülün kuşunun Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan heykeli 2011 yılında İlkadım İlçesi'ne dikildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz