YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Samsun'un Medikal Sektöründeki Yeri Ve Önemi Dikkat Çekti

Ekonomi Bakanlığı ve Avrupa Birliği ortaklığında KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi çerçevesinde haftasonu dünyanın üçüncü...

Samsun'un Medikal Sektöründeki Yeri Ve Önemi Dikkat Çekti

Ekonomi Bakanlığı ve Avrupa Birliği ortaklığında KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi çerçevesinde haftasonu dünyanın üçüncü kümelenme merkezi Samsun'da yapılan Medikal Sektörü Kümelenme Strateji Çalıştayı, tamamlandı. Çalıştay, Samsun’un sektördeki yeri ve önemini bir kez daha gözler önüne sererken, kentteki sektörel potansiyel dikkat çekti. Yurdun çeşitli sanayi bölgelerinden gelerek çalıştaya katılan sektör paydaşları, Samsun ile işbirliği ve ortaklık fırsatlarını inceledi.

KOBİ İşbirliği Kümelenme Projesi yolculuğunda medikal sanayi kümesine sahip Samsun’un nitelik anlamında çok özel bir öneme sahip olduğunu söyleyen Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Özutku, işbirliği ve ortak akılla hareket ederek kentteki potansiyeli harekete geçireceklerini kaydetti. Özutku, "Samsun’daki medikal sektörü nitelik olarak çok iyi bir topluluk olup hali hazırdaki tek kümelenmedir. Bu nitelikten daha iyi bir nitelik bulunabilir miydi buna çok olumlu cevap veremiyorum. Bu çalıştayda medikal kümelenme alanında Samsun’un nerede olduğu ve nereye gittiği, finans alanında sorunlarımız nelerdir ve nasıl çözebiliriz, merkezi idareden destekler nasıl sağlanabilir, projemizle medikal kümelenmeyi nereye götürebileceğimiz ortaya çıkmıştır. Çok olumlu cevaplar aldık." dedi.

Projede işbirliği ve yönetişime büyük önem verdiklerinin altını çizen Genel Müdür Yardımcısı Özutku, "Proje kapsamında kümelenmeye ilişkin sektörleri belirlerken Samsun’u seçmemizin sebebi, elindeki mevcut potansiyelle diğer pek çok ile fark atacak seviyede olmasıdır. Samsun’da medikal kümelenme alanında yapacağımız iş ve işbirliklerin hep beraber çıkacağımız bu yolculukta bizim uzmanlık alanımız olan uluslararası ticaret, uluslararasılaşma ve ihracat yönünde size katkılar sağlarken, bize de yerel paydaşlarla ortaklı nasıl yapılır, işbirliği nasıl gerçekleştirilir, birbirimizi nasıl anlarızı belirleyip, birlikte ileriye nasıl götürebiliriz. Tüm derdimiz bu. Ortak aklını ortaya koyarak ortaya çıkaracağı stratejik yol haritamızı uygulanmasından da birinci, derece sorumlu olacağız. Şundan hiç şüpheniz olmasın. Biz bu yolculuğa çıkarken hep şunu düşündük. Ortak akılla hareket edeceğiz, sorunlarımıza beraber çözüm arayacağız, bulduğumuz çözümleri de mutlaka uygulamaya koyacağız. İşbirliğini kümelenmenin ortasına oturtuyoruz. Bu nedenle medikal sektöründeki işbirliği ile çok güzel sonuçlar alacağımıza inanıyorum." bilgisini verdi.

"DESTEĞİMİZ YÜZDE 75 HİBE NİTELİĞİNDE BİR DESTEK"

Ekonomi Bakanlığı KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanı Emrah Sazak, Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Tebliği kapsamında Samsun Ticaret ve Sanayi Odası’nın yanı sınıra yola medikal sektörü oyuncularını bünyesinde barındıran Medikal Sanayi Kümelenme Derneği ile birlikte devam edeceklerini kaydetti. "Projeyle işbirliği kuruluşlarımızın koordinasyonunda firmalarımızın ortak sorun, ortak fırsat ve ortak vizyon anlayışı içerisinde plan ve program yaparak ihracat stratejilerini geliştirilmesinin özendirilmesini arzu ediyoruz." diyen Sazak, "Desteğimiz yüzde 75 hibe niteliğinde bir destek. Faydalanıcısı firmalar olsa da desteği işbirliği kuruluşları alacak. Yani vereceğimiz bu desteklerden sadece AR-GE si çalışan ve yeni ürün üretebilen firmalar yararlanabilecek. Dolayısıyla da başarı hikayeleri de ortak vizyon oluşturmuş bu kümelerden çıkacak. Yaptığımız çalıştay bu kapsamda çok önemliydi." değerlendirmesinde bulundu.

"BAŞKA SEKTÖRLER DE ÇIKACAKTIR"

KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi Proje Kilit Uzmanı Vedat Kunt, Samsun’un yakın zamanda hızlı bir atak yapacağının altını çizerek, şunları söyledi: "Bazı sektörlerde ikinci hatta üçüncü sektörlerin belirlenmesi çalışmaları başladı. Bunlar bizim için son derece sevindirici. Bütün illerimizdeki merkezlerimizin kümelenmeyi bu ve çevre illerde de yönetecek geliştirecek merkezler olmasını istiyoruz. Hayalimiz sadece medikal kümelenmede değil, sanayide, turizm gibi çok farklı sektörlerde farklı farklı kümelenme çalışmaları, bunları yöneten çok hareketli ve esnek bir kümelenme merkezi olmasıdır. Bunun için de her şeyimiz var ve iyi de gidiyor. Samsun’da da öncelikli seçtiğimiz medikal sektörüne ilişkin çalışıyoruz. Başka sektörler de çıkacaktır. Buna yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz."

"SAMSUN, ALTERNATİFLİ ÜRETİM ALTYAPILARINA SAHİP BİR KENT"

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Yönetim Kurulu Üyesi Yiğit Tören ise küreselleşmenin rekabet edebilirlik koşullarının giderek ağırlaştığına dikkat çekti. Ekonomide Türkiye’nin gücünü KOBİ’lerden aldığını vurgulayan Tören, "Bu nedenle KOBİ’lerimizin kapasitelerinin geliştirilmesine yönelik yapılan yatırımlar büyük önem arz etmektedir. Bu anlayışla uygulamaya konulmuş olan KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi çerçevesinde 5 pilot ilden bir tanesinin Samsun olması, kentimiz adına önemli şanstır. Samsun, alternatifli üretim altyapılarına sahip bir kent. Samsun’un adını tek bir sektörle bağdaştırmak doğru değil. Bu nedenle kente dair sunum yaptığımız platformlarda sağlık kenti Samsun, sanayi kenti Samsun, eğitim kenti Samsun ve daha pek çok sektör unvanıyla birlikte anlatıyoruz. Bugün de ilk resmi faaliyetimizi, öncelikli sektör olarak nitelendirdiğimiz medikal sektöründe strateji belirlemeye yönelik olarak gerçekleştirmiş olacağız." ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler