Samsun’da melemen, pide derken son olarak bol susamlı çıtır çıtır olan simit de 'Samsun Simidi' diye anılacak.
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO)’nın Samsun simidine coğrafi işaret alınması için yaptığı başvuru Türk Patent Enstitüsü tarafından kabul edildi. Geleneksel anlamda birçok ürüne sahip Samsun’da en başta akla gelenlerden biri de çıtır çıtır, bol susamıyla nam salan simittir. TSO, tadı hiçbir yerdeki kadar güzel olmayan Samsun simidine coğrafi işaret almak için geçtiğimiz Mart ayında Türk Patent Enstitüsü’ne başvuruda bulunmuştu. Türk Patent Enstitüsü, Samsun’a özgü olan simit için yapılan başvuruyu değerlendirdikten sonra kabul etti.
Konu ile ilgili açıklamada bulunan TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Samsun simidini diğer yerlerde yapılan simitlerden ayıran bazı özellikleri olduğunu, bu sebeple patent başvurusu yaptıklarını söyledi. Başta hamurunun yarı sert, mayasının olabildiğince az, pekmez olarak genellikle dut pekmezinin ve üretimde bol susam kullanılmasının Samsun simidini diğer yerlerde yapılan simitlerden ayırdığını hatırlatan Murzioğlu, “Samsun dışında aynı şekil, tat ve lezzette bulabilmek zordur ve hatta hemen hemen hiç yoktur. Bu açıdan Samsun’un simidi, sadece ilimize özgüdür. Geçtiğimiz hafta sonunda Antalya’da bu yıl 3’üncüsü düzenlenen ‘Hediyelik Yöresel ve Geleneksel Ürünleri Fuarı’nda standımızda yer alan simidimiz büyük ilgi gördü. Simidimizin tadına bakanlar, diğerlerinden farkını hemen anladı. Biz de Samsun TSO olarak her yerde yapılan ama tadı başka yerde bizimki kadar iyi olmayan simidimize sahip çıkarak, coğrafi işaret almak için Türk Patent Enstitüsü’ne başvuruda bulunduk.” dedi.
Ürünlerde coğrafi işaretin önemine vurgu yapan Başkan Salih Zeki Murzioğlu, şunları söyledi: “Coğrafi işaretler, belirli bir bölgeden kaynaklanan bir ürünü tanımlayan ya da kalitesi, ünü veya diğer karakteristik özellikleri itibari ile coğrafi kaynağına atfedilebilen bir bölgeyi işaret eden ‘Sınai Mülkiyet’ hakkıdır. Bu ürünlerin üzerinde o yörenin adının kullanılması, tüketiciler tarafından o ürünün benzerlerinden farklı özelliklere sahip olduğu şeklinde algılanabilir. Tüketiciler söz konusu yöre adıyla satılan ürünleri o yörenin adına duydukları güvenle, aynı türdeki diğer ürünlere tercih edebilirler. Bu da bölgesel ekonomideki hareketliliği, istihdamı, ihracat ve rekabeti geliştirmektedir. Bu oluşum birinci derecede bölgemizin ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sağlamak gayesi olan odamızın da öncelikli görevleri arasındadır. Samsun simidiyle ilgili yaptığımız başvuru Türk Patent Enstitüsü tarafından kabul edildi. İnşallah en kısa zamanda simidimize coğrafi işaret alarak tescil ettireceğiz. Oda olarak bize özgü diğer ürünlere de coğrafi işaret almak için çalışmalarımız sürüyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz