YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sanatın Evrenselliği Sokakta Tartışıldı

Çankaya Belediyesi 2. Uluslararası Heykel Sempozyumu kapsamında gerçekleştirilen sokak söyleşisinde Heykeltraş Mehmet Aksoy, İnsanlık Anıtı’nın...

Sanatın Evrenselliği Sokakta Tartışıldı

Çankaya Belediyesi 2. Uluslararası Heykel Sempozyumu kapsamında gerçekleştirilen sokak söyleşisinde Heykeltraş Mehmet Aksoy, İnsanlık Anıtı’nın yıkılmasını da değerlendirdi.

Heykeltraş Mehmet Aksoy, 2. Uluslararası Ahşap Heykel Sempozyumu'nda "Özgür Sanat, Özgür İnsan" konulu bir söyleşi gerçekleştirdi. Görkem Kumtepe, Vedat Şamlı ve Ozan Belge’den oluşan Trio Flora’nın sunduğu dinletinin ardından Aksoy yaptığı konuşmada; sanatın, farklı kültür ve yaşam biçimlerini bir araya getirmesi bakımından önemli olduğunu vurguladı.

Bu yıl "Hitit Güneşi Heykeli" eserinin sahibi Nusret Suman anısına gerçekleştirilen 2. Uluslararası Ahşap Heykel Sempozyumu'nun 18. gününde, ünlü Heykeltıraş Mehmet Aksoy'un konuşmacı olarak katıldığı "Özgür Sanat, Özgür İnsan" adlı söyleşi yapıldı. Söyleşiye, Nusret Suman’ın ailesi adına kızı Sema Suman’ın yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, CHP PM Üyesi Halit Toraman, Seyhan Erdoğdu, CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, CHP Ankara İl Başkanı Zeki Alçın, CHP Çankaya İlçe Başkanı Mehmet Perçin, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, İnsanlık Anıtı’nı yaptıran Kars eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, sempozyum boyunca heykel yapan heykeltıraşlar ve çok sayıda sanatsever katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Bülent Tanık, Ankara'nın Hitit Güneşi olan sembolünün Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek tarafından değiştirildiğini hatırlatarak, "Ankara'da sanata tükürmeyen, ciddi yerel yönetim reformuna ihtiyaç var" dedi. Sempozyumu "halkların kardeşliği tutkusu"nu bir araya getiren bir buluşma olarak değerlendiren Tanık, "Ankaralıların kendinden bir şeyler bulduğu bu heykellerin devamı gelecek. İnteraktif buluşmaları sürdüreceğiz" dedi. Heykelin içeriği insani öze sahipse evrenseldir Farklı kültürlerin bir araya gelerek, benzer duygu ve düşüncelerin paylaşıldığı sanat etkinliklerinin insanlığa hizmet ettiği sürece anlamlı olduğunu dile getiren Mehmet Aksoy, "Hiçbir yaşam biçimi aynı değildir. İnsanlar farklı yörelerde farklı reaksiyonlar gösterirler. Eğer bunu insani değerler ile sanata yansıtabilirsek, işte o zaman evrenselliğe açılan kapıyı aralarız" dedi. Aksoy, Türkiye gibi farklı inanç ve kültürlerin bir arada olduğu bir coğrafyada ayrılıkçı politikaların halkları birlikten koparmak için kullanıldığını söyledi. Buna karşın sanatın birleştirici yönünü Türkiye'de kullanmanın acil ihtiyaç olduğunun altını çizen Aksoy, "Salt yenilik için yenilik yapmak bir şey ifade etmez. Önemli olan sanatın insanlık için, barış için, farklı inanç ve kültürlerin birlikteliği için özgürce kullanılmasıdır" dedi.

Aksoy, "İnsanlık Anıtı" heykelinin yıkılmasını halkın barış isteğinin susturulmak istenmesine benzetti. Anıtın savaş kışkırtıcılığının en yoğun olduğu bir bölgede olmasının barış sesinin yükseltilmesi açısından önemli olduğunu vurgulayan Aksoy, "Orada yıkılan anıt değil, halkın iradesi oldu, barış isteği oldu" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler