GAZİANTEP (İHA) - İmalat aşamasında oluşan atıkların başka sanayilerde tekrar kullanımını sağlamak amacıyla uygulanan Atık Geri Dönüşüm Borsası ile sanayi atıkları, başka sanayilerde hammadde olarak kullanılıyor.
Gaziantep Sanayi Odası'nın " www.gso.org.tr " internet sitesinden derlenen bilgiye göre, Atık Geri Dönüşüm Borsası'nın, bir sanayide imalat esnasında oluşan atıkların diğer bir sanayiinin hammaddesi olabileceği fikrinden hareketle ortaya çıktığı belirtildi. Hemen hemen her sanayi işletmesinin imalat esnasında az ya da çok atığı oluştuğunun kaydedildiği sitede, firmaların oluşan atıkları ya tekrar kendi işletmelerinde değerlendirdikleri, ya başka firmalara hammadde olsun diye sattıkları ya da yakarak, çöpe atarak imha yoluna gittikleri ifade edildi. Atık Geri Dönüşüm Borsası'nın geri dönüşüm özelliğine sahip sanayi atığını, borsa marifetiyle hammadde olarak başka sanayilerde kullanılmasını amaçladığı belirtilen sitede, şu bilgilere yer verildi:
"Atık Geri Dönüşüm Borsası'nın firma için avantajları şu şekilde sıralanabilir; Borsa, atıkların ortadan kaldırılmasının firmaya getirdiği ek masrafı bertaraf eder. Atıklar borsada başkaları tarafından satın alınacağından yatırıma dönüşür. Eğer atıkların geçmişte, borsa dışında başkalarına satışı yapılıyorsa atık borsasında daha fazla alıcıya ulaşılarak, değerinin daha fazla artması sağlanır. Atık borsasında yer alarak çevrenin korunması girişimine katkıda bulunulur. Atıkların stok edilmesinden doğan mali yük ortadan kalkar. Ulusal ekonomi açısından da atıkların değerlendirilmesi zorunlu gönüllülük arz etmektedir."
Gaziantep'teki sanayi yapısına göre, borsada değerlendirilebilecek bazı atıklar ise şu şekilde sıralandı:
"Çırçır fabrikalarında oluşan çiğit ve linter; yağ, yem veya benzer sektörlerde değerlendirilebilir. Pamuk ipliği veya pamuk temizleme tesislerinde oluşan kirli pamuk, harman telefleri diğer sanayilerin hammaddesidir. Sentetik iplik fabrikalarındaki tarak altı, üstüpü, yoluntu gibi atıklar kaba iplik tesislerinin hammaddesidir. Halı imalathanelerinde veya lark tesislerinde oluşan halı kenarları, sırt yoluntuları jüt ipliği fabrikalarının veya yataklık elyaf yapan firmaların hammaddesidir. Çuval, poşet ve branda fabrikalarının veya diğer plastik hammaddesi kullanan tesislerin, kullandıkları granüllerin boş torbaları başka bir sektörün hammaddesidir. Firmaların işine yaramayan tahta paletler, boş variller, bidonlar, karton kutular, masuralar, bobinler başka sektörler tarafından kullanılabilir. PVC eşya, poşet, branda, çuval imalatı esnasında oluşan imalat fireleri başka sektörlerin hammaddesidir. Bulgur, un, makarna, mercimek imalatı ve hububat eleme esnasında oluşan kepek ve buğday unu diğer sektörlerin hammaddesidir. Makine metal sektöründe talaşlı imalat esnasında oluşan talaş veya döküm artıkları başka sektörlerde değerlendirilir. İnşaat ve hafriyat atıkları, kimyasal ürün esnasında oluşan kimyasal atıklar, eski makineler, hurdalar, kullanılmış akü ve piller, karton masura ve mukavva imalatçılarının kağıt atıkları ve burada sayılamayan diğer pek çok atık, borsada değerlendirilerek başkalarına hammadde olarak satılabilir ya da bu tür atıklara daha yüksek değerle, daha fazla alıcı bulma imkanı sağlanabilir."