YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sanayicide buluş çok, patent yok

Türkiye’de 100 bin sanayi işletmesi Ar-Ge faaliyetleri yürütüyor. Buluşlara odaklanan bu işletmeler, patent konusunda ise...

Sanayicide buluş çok, patent yok

Türkiye’de 100 bin sanayi işletmesi Ar-Ge faaliyetleri yürütüyor. Buluşlara odaklanan bu işletmeler, patent konusunda ise ihmalkâr davranıyor. 2010 itibari ile 12 bin patent başvurusu alınırken, rakamın bu senenin sonunda 3 bin artışla 15 bine çıkacağı öngörülüyor. Söz konusu rakamlara dikkat çeken Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, “Patent konusuna devlet gereken yardım ve katkıları sunuyor, sıra sanayicide. Sanayici geri plana attığı patenti gündeminin ana konusu yapmalı.” dedi.
Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Yamankaradeniz, gazetecilerle iftar yemeğinde bir araya geldi. Burada marka ve patent başvurularında gelinen aşamayı anlatan Yamankaradeniz, sanayiciyi bu konulara daha duyarlı olmaya davet etti. Sanayicinin patentli ürünlerle ülke içinde ve dışında rekabetçi bir konuma gelebileceğini belirtti.
Türkiye’nin markalaşmada dünyada ve Avrupa'da ön sıralarda bulunduğunu aktaran Yamankaradeniz, buna mukabil patentte gerilerde olduğunu dile getirdi: “Patent konusuna devlet gereken yardım ve katkıları sunuyor, sıra sanayicide. Sanayici, geri plana attığı patent konusunu gündeminin ana konusu yapmalı. Ülke içinde ve dışında kalifiye ürünleri ile rekabetçi bir konum alacaksa bu konuya eğilmelidir.”
Türkiye’de bulunan 200 bin sanayi işletmesinden yarısının Ar-Ge faaliyetleri yürüttüğünü anlatan Kemal Yamankaradeniz, “Bu 100 bin buluş demektir. Evet, sanayici üretiyor, buluyor ama maalesef patent konusunu ihmal ediyor. Bakın geçen sene itibari ile patent başvurusu 12 bini buldu, bu sene 15 bin olacağına ihtimal veriyoruz. Rakamlar konuya önem verilmediğini teyit ediyor.” ifadelerini kullandı.
Yamankaradeniz, patent başvurusunda makine, ambalaj ve kimya sektörünün önem verdiğini de vurguladı.
Markalaşma ve patente dair devletin TÜBİTAK, KOSGEB ve Dış Ticaret Müsteşarlığı eliyle gereken katkıyı sunduğunu bildiren Kemal Yamankaradeniz, “Bu kurumlar 5 bin liralık masrafın tamamını karşılıyor. Prosedürler bağlamında da biz her şeyi yapıyoruz, işletmelere düşen bize ne ortaya koyduklarını anlatmalarıdır.” dedi.

DESTEK PATENT TV YAYINA BAŞLADI
Öte yandan Türkiye’nin ilk marka ve patent web TV’si Destek Patent TV internet ortamında deneme yayınlarına başladı. Kemal Yamankaradeniz, Destek Patent bünyesinde kurulan televizyon kanalı ile faaliyetlerini anlatmayı, marka ve patentin önemini sanayicilere aşılamalı esas aldıklarını ifade etti. 1 Ekim’de resmi olarak yayınlarına başlayacak kanalda marka ve patent tasarımlarının yanı sıra başarı öykülerine de yer verilecek.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler