YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sanayiciler Yatırımlarını Teşviki Yüksek Bölgelere Kaydırmanın Yollarını Arıyor

Yeni teşvik mevzuatı ile 6. bölge olarak yatırımda cazip hale getirilen Güneydoğu Anadolu'da üretim yapan...

Yeni teşvik mevzuatı ile 6. bölge olarak yatırımda cazip hale getirilen Güneydoğu Anadolu'da üretim yapan firmalar, kısa bir süre sonra ürünlerinde fiyat avantajı yakalayacak.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Meclis üyeleri, 6. derece teşvik bölgesi olan Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin'de yatırım fırsatlarını yerinde inceledi. BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker, Mardin'de düzenlediği basın toplantısında, yeni teşviklerle Güneydoğu Bölgesi’nin kısa bir süre sonra üretim merkezi haline geleceğine dikkat çekerek, "Batıdaki sanayiciler, yeni teşvik düzenlemeleri ile adeta güneydoğuda üretim yapmaya mecbur duruma geldi. Bu konuda büyük firmaların güneydoğu illerinde yatırımlara başlaması, bir süre sonra sadece batıda üretim yapanların maliyet anlamında zorlanacaklarını gösteriyor. Birkaç yıl sonra kesinlikle batıdaki sanayiciler güneydoğuda da yatırım yapmak durumundadırlar. Üretim merkezi güneydoğu olacak, batıdakiler satışla ve daha katma değerli, innovatif ürünlerle ilgileneceklerdir. İkinci fabrikaları veya ek tesisleri güneydoğuya kurarak fiyatlarda paçal yapmak durumundayız. Büyük firmaların Gaziantep ve Şanlıurfa'da çok ciddi yatırımlar planlamaları, batıda klasik, standart mal üreten firmaların gözünü açmalıdır. Çünkü bir süre sonra bölgedeki SGK işveren payı indirimleri, gümrük ve vergi muafiyetleri ile batıda üretime devam etmek yüzde 40 daha pahalı olacaktır. Bursa kendi üretimlerinde kabuk değiştirmelidir. Belli bir süre sonra zorlanacaktır. Bursa orta ve ileri teknoloji üretimlerinin yapıldığı bir şehir hüviyetine bürünecektir. Basit üretimler, klasik düz işler güneydoğuya kaymak mecburiyetindedir. Klasik düz üretimler kısa sürede güneydoğuya kaymak zorundadır. Bölgede pamuk üretiminin de artması ile başta tekstil üretimi olmak üzere çok kısa mesafede çok müthiş neticeler almak mümkün hale gelebilecektir. Bursa, Kocaeli ve İstanbul teşviklerde 1. bölgede kalmıştır. Yeni teşvikli bölgeler arıyoruz. Bursa'dan işlerimizi yürütürken, bir ayağımızı da teşvikli bölgeye kaydırmanın yollarını arıyoruz" dedi.

Bursa'da 13 organize sanayi bölgesi, 8 ıslah OSB bulunmasına rağmen arsa fiyatlarının dönüm başına 400 bin dolarda seyretmesinin yeni yatırım yapacak olan sanayicileri de dekarı 16 bin lira civarında olan güneydoğu organize sanayi bölgelerine yönlendiriyor. Bursa'dan güneydoğuya gitmekte mantalite olarak zorlananlar ise bu gezi ile en azından Kütahya ve Uşak'ta daha fazla teşvikli alanda yatırım yapmanın yollarını araştırmayı gündemlerine aldı.

Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin Organize Sanayi bölgelerinde yer sıkıntısı bulunmadığı, yeni bölgelerin de planlandığı bildirildi. Gaziantep-Kilis sanayi bölgesinin limana 80 kilometre uzakta olduğu ve geniş sahası için yer tahsisinde hemen bulunulduğu bildirildi. Şanlıurfa'da yeni teşvik kanunundan sonra yüzde 20'si peşin, kalanı 6 ay ödemesiz, 3'er ayda bir taksitle dekarı 16 bin liradan OSB'den yer tahsisi yapıldığı, merkezi batıda bulunan firmaların sadece Urfa'da 530 milyon liralık yeni tesis için çalışmalara başladığı kaydedildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler