HABER

Sanayiciler: "Yüzde 6.2'lik daralmaya şaşırmadık"

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Türkiye'nin yüzde 6.2 daralmasına şaşırmadıklarını belirtirken, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar ise açıklanan büyüme oranının aylardır imdat çığlığı atan sektörlerin çok net fotoğrafı olduğunu kaydetti.

ASO Başkanı Nurettin Özdebir büyüme ile ilgili yaptığı açıklamada, 2008 yılının son çeyreğinde Türkiye, Tayvan'ın ardından dünyanın en hızlı küçülen ikinci ekonomisi olduğunu belirterek, "Yılın son çeyreğinde ekonomideki yüzde 6,2'lik küçülme bizi şaşırtmamıştır. Açıklanan istatistikler, geçen yılın son çeyreğinde özel tüketim harcamalarının yüzde 4,6, özel yatırım harcamalarının da yüzde 23,5 azaldığını göstermektedir" dedi.

Ekonomideki küçülmeyi durdurmak için özel tüketim ve yatırım harcamalarındaki bu çöküşü tersine çevirilmesi gerektiğini kaydeden Özdebir, bunun için öncelikle ekonomide güven ortamını geliştirecek ve belirsizliği azaltacak tedbirlerin bir an önce alınması gerektiğine dikkat çekti. IMF ile anlaşmanın daha fazla geciktirilmemesi gerektiğini ifade eden Özdebir, şöyle devam etti:

"Ekonomik politikalarda yapılacak değişikliklerin inandırıcılığını sağlamak için de Hükümette yapılacağı ifade edilen revizyon da bir an önce gerçekleştirilmeli, bu konuda yeni bir belirsizliğin oluşmasına izin verilmemelidir. Dünyadaki konjonktür nedeniyle ekonominin bu krizden ihracatın da yardımıyla hızlı bir biçimde çıkamayacağı anlaşılmaktadır. 2009 yılını zaten kaybettik ama en azından 2010'u bir ölçüde de olsa kurtarabiliriz. Bu nedenle iç pazar üzerinde yoğunlaşılmalı, özellikle çöken iç yatırımları canlandırmak için acilen tedbirler alınmalıdır."

Özdebir, ASO olarak 2009 yılında yapılan yatırımlara yüzde 100 yatırım indirimi uygulanmasının ve yapılan yatırımların indirimlerinin ilerideki yıllarda gerçekleştirilmesine olanak verilmesinin doğru olacağını düşündüklerini sözlerine ekledi.

EBSO: "2009'UN İLK ÇEYREĞİNDE DARALMA DAHA DERİN OLACAK"

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar ise, açıklanan büyüme oranlarının krizin Türkiye üzerinde ne denli tahribat yaptığını ve daha da yapacağını gösterdiğinin altını çizerek, daralmanın en çok da imalat sanayinde ve inşaattan kaynaklandığını kaydetti. İmalat sanayinin son çeyrekte yüzde 10,8, inşaatın ise 13,4 daraldığını vurgulayan Yorgancılar oranların çok ciddiye alınması gerektiğini ifade etti.

Bunun da aylardır neden sektörlerin imdat çığlığı attığının çok net fotoğrafı olduğuna dikkat çeken Yorgancılar, "Bu fotoğrafı görmek istemeyenler umuyoruz ki bugünkü verilerin ne anlatmak istediğini çok iyi analiz ederler. 2001 yılından bu yana ilk kez küçülen, 2004 yılında 9,4 büyüyen Türkiye'nin bugün yüzde 1'lik büyüme ile yol alması mümkün değil. 2009 yılı için de çeyrekler itibari ile özellikle de ilk çeyrekte daralmanın daha derin olacağına inanıyoruz. Çünkü sanayi ve büyüme paralel hareket etmektedir. Sanayi geriledikçe, büyümenin pozitif çıkması mümkün değildir" dedi.

Reel sektörün 2008'in son çeyreğinde ve 2009 yılının ilk çeyrekte ciddi yaralar aldığını belirten Yorgancılar, yaraların iyileştirilmesine aynı ciddiyetle yaklaşılmadığını, bunun da iyileşme sürecini uzattığı gibi yaranın derinleşmesine neden olduğunu kaydetti. Yapılacak doğru değerlendirmeler ile kalıcı çözüm yollarının tespit edilmesini beklediklerini ifade eden Yorgancılar, Türkiye'nin üretmeye mecbur olduğunu vurguladı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler