HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Sanayicinin psikolojisi bozuluyor"

"Sanayicinin psikolojisi bozuluyor"

ANKARA (İHA) - Doğru Yol Partisi (DYP) Genel Başkan Yardımcısı Binhan Oğuz, hükümetin sanayicinin inlemesine kulak vermediğini idda ederek, "Ülkenin sanayicisi üretime vurulan darbeyle isyan ediyor. Sanayicinin psikoloji bozuldu" dedi.

DYP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz, yaptığı yazılı açıklamada, ihracat rekorunu kırdığını iddia eden hükümetin, ilk defa sanayi malları ithalatını kabul edilemez seviyelere getirdiğini, ara malları ithalatının ise yüzde 50'sinin sanayi girdisi olduğunu ifade etti. Toplam ithalatın yüzde 75'ine dayanan ara malları ithalatının Türk sanayicisi için ciddi bir tehdit oluşturduğuna dikkat çeken Oğuz, 2005'in ilk 6 ayında ara malları ithalatının yüzde 27 arttığını kaydetti. Oğuz, ihracat rakamlarının ithalatla büyüdüğünü belirterek, hazır giyimde ilk 6 ayda 6.8 milyar dolara yakın ihracat yapılmasına rağmen mensucat ithalatı 700 milyon metrekare gibi korkunç bir miktara ulaştığını vurguladı.

"Yıl sonunda büyük bir olasılıkla 1.5 milyar metrekareye ulaşacak bu ithalat yaklaşık 400 fabrikamızın kapanması demektir" diyen Oğuz, üretimde yerli payının eridiğini, imalat sanayinin yüzde 11'in oluşturan tekstil saniyinde yılın ilk 6 ayında üretimde düşüşün yüzde -11.7, imalat sanayinin yüzde 5.42'sini oluşturan giyim sanayinde üretim düşüşünün yüzde eksi 9, deri üretiminde ise kaybın yüzde -25'e vardığına dikkat çekti. Oğuz, 2005 yılı Temmuz ayı verilerine göre imalat sanayinde kapasite kullanım oranının, geçen yılın aynı ayına göre 3.3 puan azalarak yüzde 80'lere gerilediğini; ancak iplik tesislerinin yüzde 40 kapasiteyle çalıştığını ve son 3 ayda 14 tekstil firmasının kapandığını kaydetti. Sanayicinin işten çıkartmaları ve kapatmaları önlemek için direndiğini belirten Oğuz açıklamasına şöyle devam etti:

"Sadece Temmuz ayında kapanan ticaret unvanlı işyeri sayısı bir önceki yıla göre yüzde 13.1 artış gösterdi. IMF reçeteli ekonomik model refahı tabana yaymıyor. Kesinleşen 2004 yılı verilerine göre gelirden en az pay alan grubun harcamalarının yüzde 67.6'sı karın doyurma ve barınmayla sınırlı kalıyor. Yani iç tüketim can çekişiyor. Hükümet acilde bekleyen hastaya 3 yıldır gün verememiş, ithalat engellenememiş, Türk ihracatçısı yerine Uzakdoğu üreticisi zengin edilmiş, rekabet etmek için KDV oranlarını yüzde 8'e, enerji maliyetlerini ve işverenin üzerindeki anormal yükleri AB ülkeleri seviyelerine çekin diye inleyen sanayicinin kaygıları dinlenmemiştir. DYP için Türk sanayinin korunması esastır. Hazırladığımız program sanayicinin, ihracatçının, yerli üretim ve istihdam diye direnenlerin endişelerini giderecek bir ekonomik seferberliği başlatacaktır."

En Çok Aranan Haberler