YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sanayinin Sorunu Ara Eleman

Türkiye’deki işsizlik rakamlarına rağmen yıllardır gündeme getirilen ara eleman sorununun halen devam ettiği bildirildi."Kaplama Ustası"...

Sanayinin Sorunu Ara Eleman

Türkiye’deki işsizlik rakamlarına rağmen yıllardır gündeme getirilen ara eleman sorununun halen devam ettiği bildirildi.

"Kaplama Ustası" olarak da tanımlanan Makser Press’in Yönetim Kurulu Başkanı Feti Çevik, makine üretim sektöründeki yeniliklerin baş döndürdüğünü, değişen bu teknolojiye paralel olarak kalifiye eleman sorununun da her geçen gün arttığını ifade etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Türkiye İş Kurumu işbirliğinde hazırlanan projelere, üniversite bünyelerinde açılan yeni bölümlere rağmen sorunun çözümlenemediğini anlatan Çevik, sorunu İstihdam Garantili kursla çözümlemeye çalışan İŞKUR’un da çözüm olamadığını savundu.

İŞKUR’un "İstihdam Garantili" adı altında verilmesini sağladığı kurslarda, kursiyerlerin bir bölümünü o işyerinde çalıştırma zorunluluğu getirdiğini belirten Çevik, "Oysa, makine sattığımız işadamları bizden eleman istiyor. İŞKUR ise kursa aldığımız elemanları kendi işyerimizde çalıştırma zorunluluğu getiriyor. Bu duruda sorun nasıl çözülecek?" diye sordu.

Çevik, şöyle devam etti:

"Örneğin işyerimde makine ustası yetiştirmek için 30 kişiyi işe aldım. Bunun yarıdan fazlasını yine aynı işyerimde çalıştırmak zorundayım. Oysa, benden 30 değil, yüzlerce kalifiye eleman isteyen müşterim var. Çünkü, mobilya kaplamada kullanılan makineyi satıyoruz ama bunu kullanacak bir de eleman lazım. Makine sattığımız işadamları, bu elemanlara daha işin başında, en az bin Lira maaş veriyor ve sigortalı olarak çalıştırıyor. Bu durumda, İŞKUR’un istihdamda ısrar etmesinin anlamı da kalmıyor."

Çevik, Türkiye’de halen düz liselere olan ilginin devam ettiğini, meslek liselerini tercihin ise Avrupa standartlarına yaklaşmadığını belirterek, "Gençlerin önemli bir bölümü, yaklaşık yüzde 50’den fazlası düz liseye gidiyor. Bunun nedenlerinden birisi bence meslek liselerinin fiziki altyapısının özendirici olmaması" dedi.

Güçlü altyapıya sahip, öğrenciye uygulamalı eğitim imkanı sağlayacak donanımdaki meslek liselerinin sorunun çözümüne katkı sunacağını anlatan Çevik, "Aksi halde, çocuğunun makine görmeden, dokunmadan mezun olduğunu bilen bir aile o okula çocuğunu gönderir mi? Bence meslek liseleri önce altyapısını güçlendirmeli, sonra gerisi gelir" diye konuştu.

Çevik, Türkiye’nin artık üretimde birçok ülkeyle yarıştığını belirterek, "Örneğin biz, daha önce Almanya’dan ithal ettiğimiz makineyi şimdi daha kaliteli üretip dörtte bir fiyatına satıyoruz. Onlara ülkeye ihracat yapıyoruz. Ama biz sadece işyerimizde makine başında çalıştıracak elemanı değil, satış sonrası hizmet verecek eleman bulmakta da sorun yaşıyoruz. Biz firma olarak kendi imkanlarımızla eleman yetiştirip sorunu çözüyoruz ama, bunu çözemeyenler de var. Onlar ne olacak?"

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler