Milletvekili Genel Seçimi, Mahalli İdareler Seçimi, Cumhurbaşkanı Seçimi gibi birçok farklı seçim çeşidi bulunmaktadır. 2024 senesinin 31 Mart tarihinde yapılacak olan seçim ise Mahalli İdareler Genel Seçimi olarak bilinmektedir. Bu noktada seçim sandık görevlisi nasıl olunur konusu, seçim gününde görev almak isteyen kişiler için önemlidir. Sandık kurulunda vazife almak isteyen kişiler belirli kurallar kapsamında seçilmektedir.
Seçimlerin kurallara uygun bir şekilde gerçekleştirilmesi sonuçların doğru çıkması açısından son derece önemlidir. Bu yüzden seçim zamanlarında sandık başlarında belirli koşullara uygun olan kişiler görevlendirilmektedir. YSK sandık görevlisi, oy kullanma işlemlerinin belirli kaidelere uygun olup olmadığını denetlenmekle görevli olan kişilerdir. Bu kişiler sandık gözlemciliği vazifesini yerine getirdikten sonra bu görev karşılığında belirli bir ücret de almaktadır.
Sandık görevlisi ücretleri, memur maaş katsayıları baz alınarak hesaplanmaktadır. Seçim zamanı sandık başında vazifeli olmak isteyen bireylerin bazı koşullara uygun olması ve gerekli yerlere başvuru yapmış olması da önemlidir.
31 Mart 2024 tarihinde yapılacak olan seçim Mahalli İdareler Seçimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu seçim 5 yılda bir yapılan ve yerel seçim olarak da tanımlanan bir seçim türüdür. Seçim gününde oyların atıldığı sandıklar vardır. Bu sandıkların başında ise oy kullanımını takip eden ve oy kullanımının kurallara uygun olup olmadığı denetleyen sandık görevleri bulunmaktadır.
Sandık görevlisi olabilmek için öncesinde başvuru yapılması gerekmektedir. Sandık görevlisi başvuru e-devlet üzerinden ve kişilerin ikametgâh adresi baz alınarak Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı’na yapılmaktadır. Başvurular çoğunlukla seçim gününden 1 ay önce başlamaktadır. Bu noktada sandık görevlileri ne kadar ücret alır konusu da ayrı bir öneme sahiptir.
Seçim gününde sandık başında olmak isteyen kişiler seçim zamanından önce başvuru yapmaktadır. Sandık görevlisi başvurusunun yapılması gerektiği yer Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı’dır. Bireyler yaşadıkları yere göre başvurularını seçim kurulunun başkanlığına yapmakla yükümlüdür. Başvurular genellikle seçim zamanından ortalama 1 ay öncesinde alınmaya başlanmaktadır. Başvurular sandık başında görev yapacak olan kişilerle sandık başkanı olarak görev yapacak kişileri de kapsamaktadır.
31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak olan Mahalli İdareler Seçimi’nde sandık başında vazifeli olarak hizmet vermek isteyen kişilerin bazı koşulları taşıyor olması gerekmektedir. Belirli koşulları taşımayan kişilerin seçim gününde sandık görevlisi olarak yer alması mümkün değildir. Bu bağlamda sandık görevlisi olma şartları genel olarak şöyledir:
Seçim döneminde sandık görevlisi olarak hizmet vermek isteyenlerin bazı koşulları yerine getirmiş olması önemlidir. Ancak bu koşulları taşımayan kişiler seçim gününde sandık başlarında görevli olarak hizmet veremeyebilir. Herhangi bir suçtan kaynaklı hüküm giymiş olan kişiler, siyasi parti üyeliği olanlar veya T.C. vatandaşı olmayan kişiler, sandık görevlisi olarak başvuru yapamaz. Bunlara ek olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, idare amiri olarak görev yapan kişiler, Askeri Ceza Yasası’nın üçüncü maddesi kapsamınca askeri bireyler (yazılı sivil memurlar dâhil) ve Türkiye Büyük Millet Meclisi adayları, sandık görevlisi olarak seçilmemektedir.
Sandık görevlisi ücreti 2024 konusu, seçim gününde sandık başlarında vazifeli olarak bireyler için önemli bir konudur. Bu yüzden seçimde sandık görevlileri ne kadar ücret alacak konusu sıklıkla gündeme gelmektedir. Seçim gününde birçok farklı kişi görev almaktadır. Sandık görevlisi olan kişiler dışında oyların kullanıldığı binalarda görev yapan bina görevlileri ile partili üyeler ve sandık kurulu başkanları da bulunmaktadır. Her birinin alacağı ücret birbirinden farklı olmaktadır.
Bu doğrultuda sandık görevlilerine ne kadar para veriliyor 2024 konusunun ayrı bir şekilde alınması gerekebilir. 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak olan Mahalli İdareler Seçimi için ödenmesi beklenen sandık görevlisi ücreti şöyledir: