Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, kağıt üzerinde yazanlar hayata geçirildiğinde, bir toplum olarak gerçek anlamda engelli, engelsiz, insan haklarını uygulayan bir ülke konumuna gelineceğini belirtti.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde kamu kurumlarına yönelik İnsan Hakları ve Özürlülük Bilgilendirme Semineri gerçekleştirildi.
Bir termal otelde yapılan seminerin açılışında konuşan Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, Türkiye'de engelliler ile ilgili çalışmaların son 10 yılda büyük bir ivme kazandığına dikkat çekti. Bu konuda Birleşmiş Milletleri'nin (BM) öncülük ettiği bir çok çalışma ve sözleşmelerin bulunduğunu dile getiren Çifçi, BM Engelli Hakları Sözleşmesi'nin bir kalıp halinde durduğunu, bunun ne olduğu, neler getirdiği, neyi ifade ettiği konusunda çoğu kimsenin bilgi sahibi olunmadığını söyledi.
Türkiye'nin, BM Engelli Hakları Sözleşmesi'ni imzalayalı uzun yıllar olduğunu anımsatan Çiftçi, bu sözleşme ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulması gereken bir imzanın olduğunu kaydetti. BM Engelli Hakları Sözleşmesi'nde engelli ile diğer insanlar arasında ayrım yapılmadığını belirten Çiftçi, şunları kaydetti:
''Buradaki temel felsefe, konuya engelli olarak bakmak değil. Değiştirmemiz grereken taraflar bunlar değil. Engelli için bir şey yapmak değil, aslında hepimiz için bir şey yapmak ama hepimizin içerisinde herkes olmalı. Burada özellikle de engellinin olduğunu unutmamak gerekir. İşte bu temel felsefeyi erişilebilirlikte nasıl değerlendireceğiz, hukuki işlerde nasıl değerlendireceğiz, yapıları işlerken nasıl değerlendireceğiz, sosyal hizmeti sunarken nasıl değerlendireceğiz, toplu taşıma ile ilgili nasıl değerlendireceğiz, bunlara bakacağız.''
Kağıt üzerinde yazan şeylerin hayata geçirilmesi gerektiğine inandığını söyleyen Çiftçi, ''Biz bunları ne zaman hayata geçireceğiz, işte o zaman gerçek anlamda bir toplum olarak engelli engelsiz insan haklarını uygulayan bir ülke konumuna geleceğiz'' dedi.
Çiftçi'nin konuşmasının ardından Yrd. Doç Dr İdil Işık Gül tarafından ''Engellilerin Haklarına İlişkin BM Sözleşmesi'' konulu sunum yapıldı. Seminerin, iki gün süreceği bildirildi.
Seminerin açılışında, Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi'nin yanı sıra, Sandıklı Kaymakamı Ali Candan, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Osman Çizmeci, bakanlık çalışanları ile çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar katıldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz