Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, pazartesi günü yapılacak TBMM Başkanlığı seçiminde oy kullanmayacak olan CHP ve BDP’ye ağır eleştirilerde bulundu. CHP’nin yemin etmediğini BDP’nin ise Meclis’i boykot ederek hukuka ve milli iradeye dayatma bulunduğunu belirten Şandır, “Demokrasiye, hukuka ve yargıya dayatarak siyaset de yapılmaz. Bunun adı demokrasi de hukuk devleti de olmaz. İlânihaye ‘biz genel kurula girmeyiz’ hakkı kimse de bulunmamalıdır. Böyle yapanlar demokrasiye, hukuka ve milletin iradesine bir dayatma içinde oldular.” dedi.
MHP’nin Meclis Başkanlığı’na aday gösterdiği Antalya Milletvekili Tunca Toskay’ın başvuru dilekçesini TBMM Genel Sekterliği'ne teslim eden Şandır, çıkışta gazetecilerin CHP’nin yemin etmeme tavrı ile BDP’nin boykot kararına ilişkin sorularını yanıtladı.
Şandır, Toskay’ın seçilmesi için umutlu olup olmadıkları yönündeki bir soru üzerine, “MHP ilke olarak kendi adayına oy veriyor. MHP’nin bu ilkesi gereği aday gösterdik. Aslında Sayın Çiçek’in müracaatı için bir sorun yok ama biz Tuncay Toskay’ı gösteriyoruz. Seçilmesini ümit ediyoruz.” diye konuştu.
Şandır, CHP ve BDP’nin tavrına da sert tepki gösterdi. Şandır, şöyle konuştu. “Millet seçimde iradesini ortaya koydu. Milletin sorunlarını çözmek için TBMM’de göreve başlamaları gerektiğini bunun için de yemin etmeleri gerektiğini ifade etti. CHP’nin ve BDP’nin ortaya koyduğu bu boykotçu tavrı Türk demokrasisine milli iradeye yakışmamaktadır. Türk devleti bir hukuk devleti ise hukukun üstünlüğü hepimiz için gereklidir ve bağlayıcıdır. Anayasanın 81. maddesi çok açık bir şekilde milletvekillerinin göreve başlayabilmesi için yemin etmesi gerektiğini hüküm altına alır. Bu bina milletvekillerinin görev alanıdır. Dolayısıyla yemin etmemiş hiç bir vekilin Meclis çatısı altında hiçbir faaliyete bulunması meşru olmaz. Onun için boykotçu eylemsiz milletvekili oldular CHP ve BDP’liler. Ancak yemin etme niyeti ile genel kurula girebilirler. Pazartesi yemin etme niyetleri yoksa Genel Kurul’a da giremezler. Doğru da olmaz. Onun için boykotçu partilerin kararlarını gözden geçirip önce genel kurula girip yemin etmelerini Meclis çalışmasına katkı vermeleri için sağduyuya davet ediyoruz.”
"MECLİS'İN 550 MİLLETVEKİLİ İLE YOLUNA DEVAM ETMESİNİ ARZULARIZ"
Şandır, “CHP ve BDP’liler olmadan Meclis’in alacağı karar tartışmalı olmaz mı?” sorusuna “Tabi ki tartışmalı olacak. Arzu edilir ki 550 milletvekili ile yolumuza devam edelim. Çünkü seçimler ülkenin yönetiminde görev alacak siyasi partileri görev yapmak üzere halk seçiyor. Halk görevini yaptı. Şimdi milletvekillerinin de gelip görevlerini yapmaları lazım. Görevini yapmayanların sorumluğudur. Başlamıyorlar diye Meclis’in faaliyetlerinde aksama olmaz. Makul bir sürede beklenmelidir. Demokrasiye, hukuka ve yargıya dayatarak siyaset de yapılmaz. Bunun adı demokrasi de hukuk devleti de olmaz. Bu sürede gelerek çalışmalara katılmaları komisyonlara ve Başkanlık Divanı'na üye vermeleri talep edilmelidir. Ama bu ilânihaye biz Genel Kurul'a girmeyiz hakkı kimse de bulunmamalıdır. Böyle yapanlar demokrasiye, hukuka ve milletin iradesine bir dayatma içinde olular.” şeklinde cevap verdi.
Yasama faaliyetlerine makul bir sürede katılmayan milletvekillerinin durumunu tartışmalı hale geleceğine işaret eden Şandır, “Bunların olmasını istemeyiz. Ama İçtüzük’te görevini yamayan milletvekillerine hangi işlemin yapılacağı yazılıdır. Meclis Başkanlığı’nın bu hükümleri nasıl uygulayacaklarını oturup konuşurlar. Ama burası görev yeri. Makul bir süre için görevden kaçabilirler ama buranın konusu olmayan yargı ile ilgili bir konuda 'ben görev yapmıyorum' dayatması ile görevden kaçtığı takdirde kendisine hangi muamelenin uygulanacağı bellidir.” şeklinde konuştu.
"TUTUKLU VEKİLİMİZLE İLGİLİ MÜCADELEMİZ HUKUK İÇİNDE SÜRECEK"
MHP’li Şandır, kendilerinin de bir tutuklu milletvekillerinin olduğunun, bunun için bir girişimlerinin olup olmadığı yönündeki bir üzerine ise “Demokratik sistem içerisinde, hukukun yolundan giderek meselenin muhatabı olan yargıya müracaat edilecek. Yargı önündeki yazılı hukukta ısrar ederse TBMM sorunu çözebilmek için MHP gerekli teşebbüste bulunacaktır. Yeni bir hukuk kurarak gerçekleştirmek için çalışacaktır. CHP’nin ortaya koyduğu çözüm taleplerini gelip burada dillendirmesi gerekir. Meclis’e girmeyerek hiçbir çözümü gerçekleştirebilmek mümkün değil. Bizim bir vekilimizin serbest bırakılmasını hukuk içinde görüyoruz. Bu iş zorla değil kendi doğal seyri içinde çözülecektir. Biri boykot ediyor biri de duygusal bir biz arkadaşlarımızı satmadık diyerek bir dayatmada bulunuyor.”
Şandır, “BDP’lilerle yan yana oturacaksınız, bir kriz olur mu?” sorusu üzerine böyle bir sorun görmediklerini, BDP’lilerin de sorun olarak göreceklerini sanmadığını, daha önce de yan yana oturduklarını hatırlattı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz