İngiltere'de yasak olduğu için İsviçre'de bir ötanazi kliniğinde doktor yardımıyla intihar eden Craig Ewert'in ölürken çekilen görüntüleri, İngiliz televizyonunda belgesel olarak yayınlandı. Kanal büyük tepki çekerken, Ewert'in 37 yıllık eşi Mary Ewert ise, "insanların ölüm hakkında düşünmesini istedik. Kocam ölümün korkunç olmadığını göstermeyi arzuladı. Bir tabuyu yıktık" dedi.
[İŞTE SANİYE SANİYE ÖLÜME YOLCULUK...](http://haber.mynet.com/galeri/haber/2311/49861/saniye-saniye-otanazi)
İNGİLTERE'de "Sky Real Lives" adlı televizyon kanalının, ötanazi ile doktor kontrolünde intihar eden bir adamın ölümünü "belgesel" olarak yayınlaması büyük tepki çekti. Dün yayınlanan belgeselde, 59 yaşındaki ABD vatandaşı Craig Ewert'in 2006 yılında İsviçre'de bir ötanazi kliniğinde gerçekleşen ölümü ekranlara getirildi. Sinirleri yıpranarak felç olan Ewert, Dignitas adlı şirketin Zürih'teki kliniğinde, doktorların "intihar yardımı" ile son nefesini verdi.
İŞTE SANİYE SANİYE ÖLÜME YOLCULUK...
Kanal, tepkiler üzerine, söz konusu belgeselin Oscar ödüllü yönetmen John Zaritsky tarafından hazırlandığını ve konu hakkında "bilgilendirici, eğitici ve anlaşılır bir arka plan" sunduğunu açıkladı. İngiltere'de ötanazi yasak. İsviçre'de ise belirli şartlar altında bu yönteme izin veriliyor.
Ewert'in 37 yıllık eşi Mary ise, belgeselde, kocasının son nefesinden önce, "Sana koca bir öpücük verebilir miyim?" diye soruyor. Mary, "Seni çok seviyorum tatlım. İyi yolculuklar. Yakında görüşürüz" dedikten sonra, Ewert'i hayatta tutan solunum cihazının fişi çekiliyor.
[İŞTE SANİYE SANİYE ÖLÜME YOLCULUK...](http://haber.mynet.com/galeri/haber/2311/49861/saniye-saniye-otanazi)
Doktorların verdiği, ölümü hızlandıracak ilaç karışımını elma suyuyla içen adam, kısa süre sonra son nefesini veriyor. Mary Ewert, İngiliz kanalının belgeseli yayınlamasına destek verdi. Daily Mail'e konuşan Ewert, "İkimiz de o anda kameraların orada olmasını istemiştik. Böylece insanların ölüm hakkında düşünmesini ve tartışmasını istedik. Kocam ölümün korkunç olmadığını göstermeyi arzuladı. Bir tabuyu yıktık" dedi. Mary Ewert, "Ancak Craig öldükten yarım saat sonra herkesin dışarı çıkmasını istedim ve ağladım. O zaman yalnız kalmak istedim" diye konuştu.
ALS NEDIR?
Amyotrophic Lateral Sclerosis (ALS) aynı zamanda Motor Nöron Hastalığı olarak anılıyor.
İŞTE SANİYE SANİYE ÖLÜME YOLCULUK...
Hastalık, merkez sinir sisteminde medulla spinalis ve beyin sapı adı verilen bölgede motor hücrelerin (nöronlar) kaybından ileri geliyor. Bu hücrelerin kaybı kaslarda zaaf ve erimeye yol açıyor. Ayrıca erken ya da geç hareketin birinci nöronu (piramidal yol) da hastalanıyor. Zihinsel fonksiyonlar ve bellek ise bozulmuyor.
Kaslardaki zayıflık ellerde ya da bacaklarda ağız yutak bölgesinde ya da dilde başlayabiliyor ve sürekli ilerleyerek yayılıyor. Bu yayılma bülber alandaki kasları da tutabileceği için konuşma ve yutma güçlüğüne neden olabiliyor. İleri devrelerinde solunum yetersizliğine de yol açabiliyor.
İŞTE SANİYE SANİYE ÖLÜME YOLCULUK...
Genellikle erişkin yaşlarda (40-50) ve erkeklerde kadınlara göre biraz daha fazla görülüyor. Sıklığı 100.000 de 1-1,5 civarında. (İnsidans) Daha genç ve daha ileri yaşlarda da ortaya çıkabiliyor ve genellikle zayıf insanlarda görüldüğü dikkat çekiyor.
FENERBAHÇELİ SEDAT'IN HASTALIĞI Türkiye'de Fenerbahçeli Sedat Balkanlı'nın hastalanmasıyla Türkiye'de daha fazla bilinir hale gelen ALS, Steven Hawking'in de uzun yıllardır mücadele ettiği bir hastalık. İŞTE SANİYE SANİYE ÖLÜME YOLCULUK...