YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Konukoğlu, Gündemi Değerlendirdi

SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, "Sanayileşmede İstanbul Anadolu ayrımı kalmadı. Nerede olursan ol,...

SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, "Sanayileşmede İstanbul Anadolu ayrımı kalmadı. Nerede olursan ol, artık herkes işine bir telefon mesafesi uzaklıkta" dedi.

SKY Türk’te, Rauf Ateş ve Murat Sabuncu’nun hazırladığı ‘CEO Club’ programına katılan Konukoğlu, SANKO’nun tarihsel sürecine değindi, kendi iş yaşamına ilişkin deneyimlerini anlattı ve genel ekonomiyi değerlendirdi. Dünya genelindeki gelişmelere bakıldığında, bazı sektörlerde sorunlar olsa da Türkiye ekonomisinin genel anlamda iyi gittiğinin görüleceğini bildiren Konukoğlu, tekstil ithalatına getirilen ek vergi sonrasında 135 bin yeni istihdam sağlandığını söyledi. Türkiye’nin daha iyiye gitmesi için herkesin yerli malı ürünlerin kullanımına özen göstermesi gerektiğini anlatan Konukoğlu, yerli malı kullanımının yerli üretimi artıracağını ve bunun da cari açığın azalmasına katkı sağlayacağını ifade etti.

Bir soru üzerine, babası Sani Konukoğlu’nun "İşin hilesi dürüstlüktür" sözünün kendisinin iş yaşamının yol haritası olduğunu kaydeden Konukoğlu, "Babam çok farklı bir girişimciydi. En az 5 yıl sonrasını gözeterek yatırımları planlardı. İlişkilerinde ılımlı ve mütevazı kişiliği ile dikkatleri çekerdi" diye konuştu.

Babası Sani Konukoğlu’nun hayır işleri yapmaya ve zekatını eksiksiz vermeye özen gösterdiğini ifade eden Konukoğlu, babalarının öğretileri doğrultusunda "Paylaşmak mutluluktur" anlayışını benimsediklerini söyledi.

Konukoğlu, "SANKO’nun 20 büyük sanayi kuruluşu arasına bulunmasının sırrı nedir" sorusuna, "Çok çalışıyoruz, kazandığımızı yatırıma yöneltiyoruz ve mümkün olduğunca halkımızla paylaşıyoruz" yanıtını verdi.

"Paylaşmak mutluluktur" anlayışını Sani Konukoğlu Vakfı aracılığıyla hayata geçirdiklerini anlatan Konukoğlu, şöyle konuştu: "Şimdiye kadar ikisi fakülte binası olmak üzere 18 okul yaptırıp ilgili kurumlara devrettik. Gaziantep Üniversitesi’ne yaptırdığımız Tekstil Mühendisliği binası yanına, öğrencilerin uygulamalı eğitim almaları için tam donanımlı uygulama merkezi kurduk. Adeta küçük bir fabrika olan bu merkezde, öğrenciler işletmeye gelen pamuğun işlenmesi, ipliğe ve ardından kumaşa dönüşmesi süreçlerini yaparak öğreniyor. Gaziantep Üniversitesi’ne İlahiyat Fakültesi binasının temelini attık, daha birkaç okul yapımı için çalışma başlattık"

Konukoğlu, Sani Konukoğlu Vakfı aracılığıyla her yıl bin 500 üzerinde üniversite öğrencisine karşılıksız burs, 10 bin öğrenciye okul çantası içerisinde bir yıllık ihtiyacına yetecek miktarda kırtasiye malzemesi ve 10 bin öğrenciye kabanından ayakkabısına kadar eksiksiz bir şekilde kıyafet yardımı yaptıklarını söyledi. Ayrıca, 65 bin kişiye gıda yardımı yapıldığını anlatan Konukoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Valilik Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği içerisinde gerçekleştirdiğimiz yardımlarda, kesinlikle rencide edici, çirkin, öğrencileri üzecek görüntü ve yaklaşımlara izin vermiyoruz. Yardımlarımız, sistemli ve yardımı alanın teşhirine meydan vermeden gerçekleştiriliyor."

Holding yönetim kurulunda kendisinin yanı sıra 4 kardeşi, 2 oğlu ve bir yeğeninin bulunduğunu vurgulayan Konukoğlu, karar alma sürecine ilişkin soruya şu yanıtı verdi:

"Yönetim kurulu üyeleri, farklı sektörlerin grup başkanlığını üstleniyor. En geç iki ayda bir toplanır, bilanço üzerinden değerlendirme yaparız. Yönetim toplantılarında kardeş, baba-evlat kavramlarına yer yoktur. Çocuklarımızı bu sürece küçük yaşlardan itibaren hazırlıyoruz. İşadamlarına, çocuklarını geleceğe hazırlama konusunda duyarlı olmalarını öneriyorum. Çocuklarımızı SANKO çatısı altında işe başlamadan önce yurt içinde ve mümkün olduğunca yurt dışında başka bir işyerinde en az bir yıl çalıştırmaya önem veriyoruz. Bu sayede çocuklar başka bir işyerinde emir alma ve emir verme süreçlerini bizzat yaşıyor. Çocuklarımızı küçük yaşlardan itibaren işyerlerimize getirerek, iş ortamına hazırlanmalarına katkı sağlıyoruz"

Yatırımları planlarken, mümkün olduğunca Gaziantep’te yapmayı ilke edindiklerini ve kendisinin bu anlayışının ifadesi olan "Dünyada Türkiye, Türkiye’de Gaziantep" sözünü her zaman gözettiklerini belirten Konukoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Eğer o yatırım Gaziantep’te yapılabiliyorsa, daha az kazanmayı göze alıyoruz. İş makineleri yatırımımız buna en güzel örnektir. Gaziantep’te bu yatırımı yapmamız, makine yan sanayi için de önemli bir katkı oldu. SANKO olarak Başak Traktörü aldık. Başak Traktörü geliştireceğiz, tarım aletleri üreticileriyle işbirliği yapacağız. Enerji, inşaat, makine ve ambalaj sektörlerinde büyüyeceğiz. Tekstil sektöründeki konumumuzu yenileme yatırımları ile koruyacağız. Hastane ve okul, kâr amaçlı yatırımlar değil. Sağlık bilimleri alanında eğitim verecek Sanko Üniversitesi’nin kuruluş çalışmaları sürüyor. Şirketlerimizle beraber Sani Konukoğlu Vakfı ve dolayısıyla toplumla paylaşımımız da büyüyor."

Çalışmadığı zaman yorulduğunun altını çizen Konukoğlu, Gaziantepspor Kulübü Başkanlığı’nın kendisine yenmeyi ve yenilmeyi, yenildiğinde etrafında çok az sayıda insanın kalacağını göstermesi açısından önemli dersler verdiğini de sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler