SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, MÜSİAD üyeleriyle tecrübelerini paylaştığı toplantıda, Türkiye’de birleşme ve ortaklık kültürü olmadığı için şirketlerin büyüyemediğini belirterek, “Belli bir noktadan sonra şirketlerde duygusallık olmayacak. Yeri geldi mi satacak, yeri geldi mi alacaksınız. Ortaklık yapmayı da bileceksiniz’’ dedi.
MÜSİAD Gaziantep Şubesi’nin Şehitkamil Kütür ve Kongre Merkezi’nde düzenlediği toplantıya katılan Konukoğlu, iş ve hayat tecrübesini MÜSİAD üyeleriyle paylaştı.
Çalışmayı ve zanaatı çok sevdiğini, bu nedenle ortaokul birinci sınıftan ayrılarak babasının işletmesinde çalışmaya başladığını belirten Konukoğlu, işletmede 6 ay yerleri süpürdüğünü, tezgahı sildiğini, her kademede çalışarak genel müdürlüğe kadar yükseldiğini ve babası Sani Konukoğlu’nun vefatının ardından şirketin yönetimini üstlendiğini hatırlattı.
“O zaman 7 bin çalışanımız vardı. Kardeşlerim okula gidiyordu. Azmettik, kenetlendik, parçalanmadık, daha da büyüdük’’ diyen Konukoğlu, SANKO Holding’in bugün tekstil, enerji, inşaat, ambalaj, iş ve tarım makinaları, bilişim, eğitim, AVM, gayrimenkul, finans, gıda ve sağlık sektörlerinde 14 bin kişiye istihdam sağladığına dikkati çekti.
Eskiden ‘bir koltukta iki karpuz taşınmaz’ diye bir tanımlama olduğunu anımsatan Konukoğlu, şunları söyledi, “Ama bir sektörde çok büyürseniz, kartopu gibi dağılır. Başka sektörlere de yöneldik, şu anda 12 sektörde iş yapıyoruz. Aslında bu kadar sektör de fazla. Şimdi yavaş yavaş ayıklamaya başladık. Eğer pilotsanız, uçuşa kalktıysanız ufak tefek ağırlıkları atacaksınız. Havalanmanın yolu bu. Sanayicilikte, şirketlerde duygusallık olmaz. Yeri geldi mi satacak, yeri geldi mi alacaksınız. Ortaklık yapmayı da bileceksin. Duygusal davrandıkça içeri gidersiniz. Arkadaşlara tavsiyem; gücünüz yetiyorsa kendinize 2-3 sektör seçin, ama borçlanarak değil” dedi.
“BİRLİKTEN RAHMET DOĞAR”
Aile şirketlerinin dağılmaması için sistemin iyi kurulması gerektiğini vurgulayan Konukoğlu, “Müesseseleşmek istiyorsanız evvela kardeşler arasında iyi geçinmeyi öğrenecekseniz. Birlikten rahmet doğar, ayrılıkta azap vardır. Sermaye bir araya gelince kartopu büyür. Gaziantep’te hatta Türkiye’de şirketlerin büyümemesinin bir nedeni de bu; birleşme yok, ortaklık kültürü yok” diye konuştu.
SANKO’nun Airfel’i Japonlara sattığını, Nestle ile su sektöründe ortaklık yaptığını, Başak Traktör’ü satın alarak tarım makineleri sektörüne girdiğini anlatan Konukoğlu, “SANKO böyle büyüdü. Geleceğimize yönelik 8-10 sektör seçtik. O sektörlerde daha büyümeye çalışıyoruz. Biraz daha büyürsek bir iki sektörü daha bırakacağız” diyerek Holdingin gelecekteki sektörel yapısına ilişkin ipuçları verdi.
Anadolu sanayisinin gelişmesini Ferrari’ye benzeten ve 240 kilometre hızla yoluna devam ettiğini belirten Konukoğlu, sanayicilere aynı sektörde yatırım yapmamalarını tavsiye etti. Bir dönem Gaziantep’te sanayicilerin tekstile, makarna ve un sektörlerine girdiğini anlatan Abdulkadir Konukoğlu, şu uyarıda bulundu, “Son 1,5-2 yıldır halıya ne kadar yatırım yapan var? Allah yardımcınız olsun diyorum. Yapmayın arkadaşlar. Tekstilde, iplikte bunun darbesini gördük. Gaziantep’in ekonomisi son hızla gidiyor. Ama lütfen artık mümkün olduğu kadar komşunun işini yapmamaya çalışalım, farklı sektörlere girelim. Gaziantep’in ihracatı şu anda 6 milyar dolara gidiyor, bu sizlerin sayesinde oldu. İnşallah daha iyi olacak. Geleceğimizden hiçbir endişemiz yok. Komşularda ufak tefek kavgalar çıkar, bunlar tarihte olmuştur, bunlar gelir geçer yolumuza devam edelim. Ama sakın ayağınız da yorganın dışına fazla çıkmasın.”
Toplantıya katılan MÜSİAD üyelerinin sorularını da yanıtlayan Konukoğlu, aile şirketlerinde yönetime profesyonelleri almak gerektiğini belirtirken, “Ama tamamen de profesyonele bırakmayacaksın. Yönetimde hem profesyonel olacak hem aileden biri. Bunu sisteme soktuğunuz takdirde şirketler dağılmaz, büyür” görüşlerini dile getirdi.
Konukoğlu, bir katılımcının ‘Siyasilere yaklaşımınız nasıl oluyor’ sorusu üzerine “İşadamları olarak hiçbir zaman politikada yer almayız. Ne milletvekilliği ne başka bir şey, yoksa çok teklif gelmiştir. Ama işimiz sanayicilik. İşimiz 2 işçiye daha nasıl iş verebilmek, daha nasıl büyüyebilmek, bu ülkeye daha faydalı olmak. Tabi ki siyaset de ülkeye hizmetin önemli bir mecrasıdır ama biz sanayicilerin sağladığı fayda da çok önemlidir” yanıtını verdi.
Toplantıda konuşan MÜSİAD Gaziantep Şube Başkanı Kurt Ali Kılçık ise yoğunluğuna rağmen kendilerine zaman ayırarak gelen Konukoğlu’na teşekkür ederek, “Ülkemizin ve şehrimizin gururu, yaşantısını örnek aldığımız, yaptığı hayır ve hasenatlarla bizlere yol gösteren, gazi şehrimizin bağrından çıkan Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı, Hacı Abdulkadir Konukoğlu ağabeyimize katılımlarından dolayı şükranlarımızı arz ediyorum” dedi.
Sanko Haldini’in önemli yatırımlarından bahseden Başkan Kılçık, “Enerjiden, tekstile, sağlıktan, makineye, eğitimden, inşaata, ambalajdan, bilişime, gıda-içecekten, finansa birçok sektörde faaliyet gösteren ve binlerce insanımıza istihdam yaratan, sadece yatırımlarını ülkemize yapan Sanko Holding’ten yerli otomobil konusunda da gazi şehrimize yatırım yapmasını beklemekteyiz. Zira var olan iş makineleri tesisleriyle ve Haziran ayında satın almış oldukları Başak traktör fabrikasıyla bu sektörde var olacaklarının sinyalini vermiş durumdalar. Başbakanımızın bu sektör için aradığı babayiğidin Gaziantep’ten çıkması bizleri onurlandıracaktır” diye konuştu.
Karşılıksız çeklerin işadamlarına büyük sorunlar getirdiğini anlatan Başkan Kılçık, Merkez Bankası’nın verilerine göre 2011 yılının ilk 10 aylık döneminde 464 bini aşkın karşılıksız çek kesildiğini ifade ederek, “2012 yılının ilk 10 aylık döneminde ise bu rakam maalesef 722 bini aşmıştır. Kısacası karşılıksız çek sayısında geçen yıla göre yüzde 55 artış olmuştur.
Piyasadaki çeklerin karşılıksız çıkma oranı bir önceki yıla göre yüzde 2,6’dan yüzde 4.3’e yükselmiş durumda, bu hızlı artışın iş hayatını ne kadar olumsuz etkilediğini hepimiz her gün yaşamaktayız. Ancak karşılıksız çek oranının artma sebebinin tamamını yeni çek yasasına bağlayamayız. Mevsimsel daralma, sıkı para politikası, dünyadaki kriz ve AB deki sorunlarda bu oranın artmasını tetiklemiştir. Çekte hapis cezası kalktıktan sonra yerine yeni bir kontrol mekanizması tam olarak kurulamamıştır” şeklinde konuştu.
Alınması gereken tedbirleri de sıralayan Başkan Kılçık, “Komisyonlar düşürülerek, alacak sigortası mutlaka devreye girmelidir. Bankalar çek yaprağına verdiği garantileri arttırmalı, önüne gelene herkese çek vermemelidir. Çek raporu sistemi basitleştirilmeli, kolay ulaşılabilirliği sağlanmalı bazı bankalarımızın yaptığı gibi ATM, internet ve cep telefonu teknolojisinden faydalanılmalıdır. Çarkların durmaması için alternatif ödeme araçları geliştirilmelidir” dedi.
Bölgedeki sorunlara da değinen Başkan Kılçık, “Diğerine yaşam hakkını kısıtlayan, yakan ve yıkana barbar diyoruz. Diğerlerini korkutarak etki ve kontrol altına alanları, amacına bu şekilde ulaşmaya çalışanları da terörist olarak tanımlıyoruz. Şahıslar gibi ülkeler de barbar veya terörist özellikler gösterebilir. 20. yüzyılda yüz binlerce Ahıska'lı ve Tatar'ı ülkelerinden süren, ölmeleri ve en temel haklarının ellerinden alınması kararlarını veren Stalin'in Sovyetlerini ve yönetimini, Nazi Almanya’sını sadece totaliter değil barbar veya terörist olarak tanımlamak mümkün. 21. yüzyılda ise herhalde bir devlet olarak her iki özellikle de tanımlanmaya en iyi aday olarak Netanyahu ve öncesinde Şaron İsrail'ini göstermek uygun olur. İsrail bir hafta boyunca elindeki tüm konvansiyonel gücü sivil insanlara yönlendirdi. Onları ‘cezalandırdı’ ‘korkuttu’, ‘pişman etmeye çalıştı’. Sonuçta yüzün üzerinde çocuk, yaşlı, kadın, erkek sivili öldürdü; bine yakın yaralı üretti ve Gazze'de alt ve üst yapıyı her zaman olduğu gibi kışın ortasında yerle bir etmeye çalıştı. Üstelik bu İsrail'in düzenli ve sistematik olarak yaptığı bir şey” diye konuştu.
İsrail’in oynadığı bu oyuna sessiz kalan batı dünyasını duyarlı davranmaya davet eden Başkan Kılçık, “ABD’nin İsrail vahşetine destek vermekten vazgeçmesini bekliyoruz.
Şunu bütün dünya bilmelidir ki 1948’den beri Gazzeliler ve Filistinliler çok şeylerini kaybettiler ama onurların, kimliklerini, inançlarını ve azimlerini asla kaybetmediler. Bu inanç ve azim onları bir gün mutlaka zafere ulaştıracaktır. 75 milyon Türk halkı her gün Filistinli kardeşlerine dua etmektedir” şeklinde konuştu.
MÜSİAD Şube Başkanı Kurt Ali Kılçık, toplantının sonunda, SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu’na, toplantılarına katılımının anısına armağan sundu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz