HABER

Şanlıurfa Ramazan İmsakiyesi 2017: Sahur saat kaçta? Şanlıurfa imsak vakti, sahur vakti

Şanlıurfa Ramazan İmsakiyesi nasıl düzenlendi? Şanlıurfa, 2017 imsakiye takvimine göre ilk iftar saat kaçta? Şanlıurfa'da Ramazan 2017 nasıl yaşanacak? İşte Şanlıurfa diğer illerimiz için iftar vakti çizelgesi... İftar vakti, iftara ne kadar kaldığı ile ilgili geri sayım aracı ve dahası 2017 Ramazan imsakiyesinde...

Şanlıurfa Ramazan İmsakiyesi 2017: Sahur saat kaçta? Şanlıurfa imsak vakti, sahur vakti

İmsakiye 2017 Diyanet takvimine göre bu yıl Ramazan ayında Türkiye'de orucunu en erken Hakkarililer, en geç ise Edirneliler açıyor. Aradaki fark ise 80 dakika! Urfa, ilk sahura 26 Mayıs 2017 Cuma gününü 27 Mayıs Cumartesi'ye bağlayan gece saat 03.20'de kalkıldı. İlk iftar vakti ise 27 Mayıs Cumartesi günü saat 19.43'te olacak.

Gurbetçilerin yaşadığı Avrupa ülkelerinde de oruç süresi 18 saate kadar ulaşacak. Fransa, Belçika ve Hollanda'da yaşayan gurbetçiler, Türkiye'nin orucunu en geç açan ili Edirne'den bir saat sonra iftar yapacak.

Soydaşların yaşadığı Sofya'da ilk iftar saat 20.59'da, Kırcaali'de 20.48'de, Dobruca'da 20.44'te, Filibe'de 20.52'de, Varna'da 20.43'te yapılacak. Batı Trakya'daki İskeçeli Müslümanlar, saat 20.48'de, Gümülcine'de ise 20.46'de oruç açacak.

ŞANLIURFA RAMAZAN İMSAKİYESİ

İFTAR'DA SAĞLIKLI BESLENME

Ramazanda uzun süreli açlık, sıvı kaybı, tansiyon ve kan şekerinde düşüklüğe bağlı olarak yorgunluğa neden olabilir.

İftar vakti geldiğinde aniden ağır yemeklere yönelmek, sahura kalkmadan oruç tutmak, bayramın ilk gününde birden aşırı yemek yemek gibi beslenme hataları ramazan ayında ve bayramda size zor anlar yaşatabilir. Memorial Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Duygu İbrişim, ramazan ve bayram süresince mide sağlığınızı korumak için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. Oruç tutarken sık karşılaşılan problemler, iftarda ve sahurda birden, aşırı miktarda yemek yenilmesi ve buna bağlı sindirim sorunlarıdır. Uzun süreli açlık, sıvı kaybı, tansiyon ve kan şekerinde düşüklüğe bağlı olarak yorgunluğa neden olabilir. Midede ağrı, yanma ve kabızlık bu dönemde en sık yaşanan şikayetlerdir.

Ara vererek yemek yiyin
Yemeğe bir bardak su ve bir kase çorba ile başlamak en iyi yöntemdir. Sulu yumuşak gıdalar oruç sonrası sıvı ihtiyacını karşılar ve mideyi rahatlatır. Çorbadan sonra yemeğe birkaç dakika ara vermek açlık ve yorgunluk duygusunu azaltır. O zaman da her şeyden hızlıca ve bol miktarda yeme isteğini baskılamak kolay olacaktır.

İftar sofrası çok çeşitli olmasın
Çorba sonrasında etli veya zeytinyağlı bir sebze yemeği ya da haşlama, buğulama veya ızgara et (kırmızı et, beyaz et veya balık) yanında haşlama sebzeler yenilebilir. Ekmek çok fazla miktarda olmadıkça hem doyurucu hem de hazmı kolaylaştırıcıdır. Makarna, pilav ve hamur işlerini az miktarda tüketin ve her iftarda masada bulundurmayın. Kompostolar, mevsim salataları, yoğurt, ayran ve cacık iftar sofralarının çok sağlıklı tamamlayıcılarıdır. Yemeklerin yavaş yenmesi ve iyi çiğnenmesi hem doymanızı kolaylaştırır, hem de sonrasında midede dolgunluk, ağrı, şişkinlik sorunlarını önler.

Yemek planını tokken yapın
İftar alışverişini günün sonunda iyice aç olduğunuz bir zamanda yapmayın. Bu, her şeye daha çok özenmenize ve iştahınızın iyice açılmasına neden olur. Bir sonraki günün yemek planını bugünkü iftardan sonra yani karnınız tokken yapın.

Şanlıurfa'da Ramazan Sofrası

Şanlıurfa denince elbette akıllara kebap geliyor. Ancak kebabın yüksek ateşte pişiyor olması ve bol baharatlı olması nedeniyle boş mideye biraz acı verebilir. Midenizi güzel bir salatayla dinlendirebilirsiniz:

BOSTANA
C vitamini yönünden çok zengin olan ve çok lezzetli bir salata çeşididir.

Malzeme:

4 Domates,
2 yeşil biber,
1 soğan,
1/2 demet maydanoz,
100 gr. pırpırım (semizotu),
1 salatalık,
4-5 nane yaprağı,
1 su bardağı koruk suyu veya nar suyu,
tuz.
Hazırlanışı: Sebzeler yıkanır, iyice ayıklanır ve kabukları soyulacak olanların kabukları soyulur. Bütün sebzeler çok ince doğranır. Tuz atılıp iyice ezilir. Koruk suyu veya nar suyu eklenir ve istenirse üzerlerine buz konup servis yapılır. Bostana genellikle çiğ köfte gibi acılı yemeklerle yenildiği gibi, kebap ve söğülme ile de yenilir.

Oruç tutmanın farz olmadığı durumlar nelerdir?
Yolculuk, hastalık, gebelik ve çocuk emzirmek, yaşlılık, aşırı açlık ve susuzluk, ikrah durumları.

ORUCU BOZAN DURUMLAR HANGİ DURUMLAR ORUÇ BOZAR

Ramazan ayında günlük rutinimizden çıkarız. Oruç tutarken her zamanki alışkanlıklarımızı sürdüremeyiz. Normal bir zamanda sorun olmayacak şeyler oruç için sakıncalı olabilir. İşte orucu bozabilecek durumlarla ilgili detaylar...

Nikotin bandı orucu bozar mı?
Vücuda sürülen yağ, merhem ve benzeri şeyler deri üzerindeki gözenekler ve deri altındaki kılcal damarlar yoluyla emilerek kana karışmaktadır ancak bu durum yeme, içme ve beslenme anlamına gelmez. Bu nedenler deri üzerine sürülen merhem, yapıştırılan ilaçlı bantlar orucu bozmaz (Buhari, Savm, 24, 27; Müslim, Sıyam, 12; Tirmizi, Savm, 29, 31, 76). Bu açıdan sigarayı bırakmak isteyenlerin kullandığı nikotin bantları da orucu bozmaz (Din İşleri Yüksek Kurulu 22. 09. 2005 Tarihli Karar).

Böbrek taşı kırdırmak orucu bozar mı?

Oruçlu olan bir kimsenin, vücuduna şifa veya gıda verici bir madde enjekte edilmeden böbrek taşı kırdırması ile orucu bozulmaz. Bu operasyon esnasında böbreklere kan akması da orucu bozmaz.

Damardan verilen radyoaktif madde orucu bozar mı?

Bazı hastalıkların teşhisi amacıyla hastalara damar yoluyla besleyici niteliği olmayan radyoaktif maddenin verilmesi orucu bozmaz.

Saç bakımı ve saç boyama orucu bozar mı?
Oruç, bir şey yemek, içmek ve cinsel ilişkide bulunmaktan dolayı bozulur. Saç boyamak ve saç bakımı bunların kapsamında olmadığından orucu bozmaz.

Kadınlar adet döneminde oruç tutabilirler mi? Bu esnada tutulmayan oruçların durumu nedir?
Kadınların adet (ay hali) dönemlerinde, cinsi ilişkide bulunmaları, namaz kılmaları, oruç tutmaları ve Kabe"yi tavaf etmeleri yasaktır. Kadınlar özel hallerinde kılmadıkları namazı kaza etmezler fakat tutmadıkları oruçlarını kaza ederler (Şafii, el-Ümm, I, 130-131; Sahnun, el-Müdevvene, I, 49; Merğinani, el-Hidaye, I/30-32; İbn Kudame, el-Muğni, I, 198; İbn Abidin, Reddu"l-muhtar, II/371).

Kadınlar gebelik ve çocuk emzirme dönemlerinde oruç tutabilirler mi?
Ramazan orucunu tutmamak için geçerli mazeretlerden biri de gebelik veya çocuk emzirmektir. Bu konuda alanında uzman bir hekime danışılması uygun olur. Hamilelik ve çocuk emzirme gibi meşru sebeplerle oruç tutamayan kadınlar, tutamadıkları bu oruçlarını şartların elverişli olduğu başka zamanlarda kaza ederler (Merğinani, el-Hidaye, I, 127).

Ağda / epilasyon yaptırmak oruca engel olur mu?
Vücuttaki kılların alınmaları orucu bozmaz.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler