ŞANLIURFA (A.A) - Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Şanlıurfa'nın 932 bin hektar sulanabilir arazi varlığıyla Türkiye'nin ekonomik olarak sulanabilir toplam arazisinin yüzde 10'unu oluşturduğunu belirterek, "Bundan sonra tarımın büyük ölçekli ve endüstriyel olarak yapılması önemli" dedi.
Güvenç, Çalışma ve Sosyal Bakanı Faruk Çelik ile Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın katılımıyla DSİ 15. Bölge Müdürlüğü Salonu'nda yapılan toplantıda, Şanlıurfa E Tipi Kapalı Cezaevi'nde meydana gelen ve 13 kişinin öldüğü olayın ardından ekonomiyle ilgili bir toplantının Şanlıurfa'da yapılmasının önemli olduğunu söyledi.
"Urfa tarih ve kültür kentidir, kötü anılacak bir kent değildir" diyen Güvenç, emniyet-asayiş raporlarının bunu teyit ettiğini bildirdi.
Yaklaşık 1 milyon 800 bin nüfusa sahip olan Şanlıurfa'nın büyük bir metropol olduğunu ve yeni düzenlemeyle büyükşehir statüsüne kavuşacağını anlatan Celalettin Güvenç, kentin potansiyeli ve altyapısıyla müteşebbislerin yatırımları için oldukça elverişli bir yapıya sahip olduğunu ifade etti.
Şanlıurfa'da yatırım yapmanın büyük avantajlar sağlayacağına işaret eden Güvenç, "İş dünyası için kesinlikle bir sıkıntı, risk yoktur. Kara, hava ve demiryolu ulaşımı konusunda altyapısı güçlendiriliyor. Bu yıl sonunda 38 kilometrelik demiryolu ağının organize sanayi bölgesine bağlantısını gerçekleştirmek için ihale yapılacak. Böylece hem Bağdat hem İskenderun'a çıkmak daha kolay olacak" diye konuştu.
-Genç nüfusun eğitimi
Kentte 670 bin civarında okul çağında öğrenci bulunduğunu ve bunların eğitimi için projeler uygulandığını ifade eden Güvenç, İŞKUR ve KOSGEB'in istihdam garantili kurslarla iş dünyasının ihtiyaç duyduğu ara eleman sıkıntısına çözüm aradığını söyledi.
Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı teşvik paketlerinden birinin hayata geçirildiğini ve 6. bölgede yer alan Şanlıurfa'da yatırımın büyük avantajlar sağladığını dile getiren Güvenç, şunları kaydetti:
"Şanlıurfa 932 bin hektar sulanabilir arazi varlığıyla Türkiye'nin ekonomik olarak sulanabilir toplam arazisinin yüzde 10'unu oluşturuyor. Bundan sonra tarımın büyük ölçekli ve endüstriyel olarak yapılması önemli. Ayrıca tarımsal yan sanayiye yatırım yapmak önemli. Şu anda işlemeden yalnızca komşu illere satılan ürünlerle yılda 5 milyar TL'lik satış yapılıyor. Bu rakamı yeni yatırımlarla artırmamız gerekiyor."
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Eyüp Sabri Ertekin de kentin önemli bir tarımsal altyapı ve ticaret potansiyeline sahip olduğunu söyledi.
Ortadoğu coğrafyasına yakınlığıyla önemli bir konumda olan kentte hali hazırda 2 organize sanayi bölgesi bulunduğunu aktaran Ertekin, müteşebbisleri kentte yatırıma davet etti.
Muhabir: Rauf Maltaş / Mehmet Güldaş
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz