ŞANLIURFA (İHA) - Harran Üniversitesi (HÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Botanik Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hasan Akan, Şanlıurfa'da 800 civarında bitki türü bulunduğunu söyledi. Kırsal alanda bulunan bazı bitki türlerinin sadece Şanlıurfa'ya has olduğunu ifade eden Akan, bunların geleceğe taşınması için fidanlıklar kurulması gerektiğini belirtti.
Şanlıurfa ve çevresinde bulunan bitki çeşitlerini belirlemek için araştırma yapan HÜ Fen Edebiyat Fakültesi Botanik Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Akan, "Şanlıurfa'nın bütün dağlarını gezdik, dolaştık. Bulabildiğimiz bütün bitki türlerinin fotoğraflarını çektik. Şehrimiz yaklaşık 800 civarında bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Bunların bazıları dünyada sadece Şanlıurfa'da yetişiyor. Mezopotamya sümbülü, peygamber çiçeği, Karacadağ çiğdemi, deve dikeni bunların bir kaçı. Bölgemiz kır çiçekleriyle ve yaban çiçekleriyle zengin bir envantere sahip" dedi.
Egzotik türler yerine bölgedeki doğal bitki türlerini insanlara tanıtmanın ve yaygınlaştırmanın milli bir görev olduğunu kaydeden Akan, "Çevre ve peyzaj düzenlemelerinde kendi yöremize özgü doğal bitki türlerinin tercih edilmesi gerekmektedir. Dış ülkelerden satın alınan egzotik bitkilere milyarlarca lira para ödemektense yerli üretim projelerine destek vermeliyiz" diye konuştu.
Türkiye'de yetişen çiçeklerin bahçe sanatı açısından büyük bir potansiyele sahip olmasına rağmen park ve bahçelerde yeterince kullanılmadığını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Hasan Akan, "Hazır tohum, fide ve çiçekleri ithal etme kolaylığının yanında var olan değerlere kayıtsızlık ve yabancı hayranlığı nedeniyle doğal flora elemanlarından her geçen gün biraz daha uzaklaşmaktayız. Şanlıurfa'nın kır çiçeklerini veya doğal bitki örtüsünü üretecek fidanlıkların acilen kurulması ve kültüre alma çalışmalarının başlatılması gerekmektedir" şeklinde konuştu.