ŞANLIURFA (İHA) - Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde gümrük sahası ile Suriye sınırı arasında kalan bölgede bugünden itibaren mayın temizleme çalışması yapılacağı bildirildi.
Edinilen bilgiye göre, Nisan ayında başlayacak temizleme faaliyetleri esnasında halkın güvenliği açısından bir takım güvenlik önlemleri alınacağı ve can ve mal güvenlikleri açısından halkın güvenlik görevlilerine yardımcı olmaları gerektiği kaydedildi. Mayın temizleme sırasında Ceylanpınar Caddesi, Türk Mahsulleri Ofisi ve Öncül köyü, tren yolu civarında bulunan vatandaşların dışarıya çıkmamaları belirtildi. Mayın temizleme esnasında Türk Mahsulleri Ofisi çalışanlarının mesai yapılmayacağı, ayrıca sınır bölgesinden geçen tren seferlerinin yapıldığı saatler içinde çalışmalara ara verileceği açıklandı.
Akçakale ilçesinde bugün itibari ile mayınların yerlerinin belirleme çalışmaları başlatıldığı belirtildi. Önümüzdeki birkaç gün içerisinde Akçakale'ye getirilecek bir cihaz ile mayınların imha işlemlerine başlanacağı öğrenildi. Ayrıca mayın tespit çalışmalarına eğitilmiş kurt köpekleri de katılıyor. Uzman kişilerin yer tespitinden sonra bir iki gün içerisinde mayın temizleme çalışmalarına başlanacağı bildirildi. Vatandaşların duyarlı olmaları için belediye tarafından hoparlörden anonslar yapılıyor.
DÜNYADA 70 ÜLKEDE 110 MİLYON MAYIN BULUNUYOR Öte yandan "Uluslararası Mayın Duyarlılığı Günü" olarak belirlenen 4 Nisan nedeniyle dünya genelinde kara mayınlarıyla ilgili olarak ortaya konan tablonun iç açıcı olmadığını gösteriyor. 1990'lı yıllarda mayın patlamaları nedeniyle her yıl 26 bin kişi ölüyor ya da yaralanıyordu. Bu rakam son yıllarda inişe geçse de çatışma günlerinden kalma, toprak altına gizlenmiş olan mayınlar her yıl 15 bin ila 20 bin insanın ölmesine ya da sakat kalmasına yol açıyor. Söz konusu mayınlar yalnızca savaşan güçleri değil, masum sivilleri ve özellikle de çocukları öldürüyor. Dünyadaki 70 ülkede yaklaşık 110 milyon mayın olduğu tahmin ediliyor. BM araştırmasına göre en çok mayının gömülü olduğu ülkeler sırasıyla Afganistan, Angola, Bosna Hersek, Kamboçya, Hırvatistan, Irak, Mozambik, Namibya, Somali, Nikaragua ve Sudan şeklinde sıralanıyor. Bu ülkeler, dünyadaki mayınların yüzde 50'sini topraklarında barındırıyorlar. Mayın nedeniyle en büyük can kaybı ve yaralanma da bu ülkelerde meydana geldiği kaydedildi.