ŞANLIURFA (İHA) - Ekonomik anlamda gelişme gösteren Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, yatak başına düşen hasta sayısının Türkiye ortalamasının çok üstünde olduğu bildirildi. 14 yataklı sağlık kuruluşu bulunan GAP'ın merkezi Şanlıurfa'da mevcut yatak sayısının bin 643, yatak başına düşen hasta sayısının bin 5, bu rakamın Türkiye ortalamasında ise 388 olduğu bildirildi.
Şanlıurfa'da bulunan sağlık kuruluşlarında 249 uzman hekim, 357 pratisyen hekim, 65 diş tabibi, 16 sağlık teknikeri, 233 sağlık teknisyeni, 545 hemşire, 373 ebe ve 192 sağlık memuru görev yapıyor. Nüfusu 1.5 milyona yaklaşan Şanlıurfa'da doktor başına düşen hasta sayısı Türkiye ortalamasının çok üstünde. Sağlık verilerine göre Şanlıurfa'da bir uzman hekime 6 bin 64 hasta düşerken, Türkiye'de bu rakam 2 bin 41. Bölgede bir pratisyen hekim 3 bin 477 hastayla ilgilenirken Türkiye ortalaması bin 618. Bölgede asıl problem diş sağlığı konusunda yaşanıyor. Şanlıurfa'da bir diş hekimine 25 bin 124 hasta düşüyor. Diş tabibine düşen hasta sayısında Türkiye ortalaması 5 bin 453. Şanlıurfa'da bir hemşireye ise 2 bin 100 hasta düşüyor.
110 SAĞLIK EVİ KAPALI 1.5 milyona yaklaşan nüfusuna rağmen sağlık tesisi bakımından fakir olan Şanlıurfa'da mevcut tesisler de kapalı durumda. Yataklı sağlık kuruluşları dışında kırsal kesimde inşaa edilen 64 sağlık ocağından 7'si, 123 sağlık evinden 110'u personel yetersizliği sebebiyle kapalı.
Şanlıurfa'da son günlerde kan merkezi problemi baş gösterdi. Kızılay'ın Şanlıurfa Kan Merkezi'ni kapatması sonrasında sıkıntılar yaşanmaya başladı. 1.5 milyona yaklaşan nüfusun kan ihtiyacını şimdilik Devlet Hastanesi Kan Merkezi karşılıyor. Üniversite hastanesi, SSK, Doğum ve Çocuk Bakımevi'nde kan merkezi bulunmuyor. Acil kanamalı hastalar için zaman zaman Devlet Hastanesi merkezinde kan bulmak zorlaşıyor. Vatandaşlar, ilde bulunan kan merkezi problemine bir an evvel çözüm bulunmasını istediler.
YÖNETİM BÖLGEDEN OLMALI GAP bölgesinde sağlık sektörünün problemlerini çözmek için öncelikle yönetimin merkezden değil bölgeden yapılması gerektiğini belirten uzmanlar, bölgede görevli personele özgü motive edici tedbirler alınması gerektiğini bildirdiler. Bölgeye atanan sağlık personelinin çeşitli gerekçelerle başka illere gittiğini belirten uzmanlar, "Güneydoğu Anadolu Bölgesi geri kalmışlık zincirini GAP'la yıkmaya başladı. Ekonomik açıdan önemli gelişmeler elde edilmesine rağmen özellikle sağlık sektöründe sıkıntılar artarak devam ediyor. Sağlık personeli yetersizliği en önemli sıkıntılar arasında geliyor. Bölgede diş hekimine düşen hasta sayısı Türkiye ortalamasının kat kat üstündedir. Hekim, uzman hekim ve pratisyen hekim sayılarının da yetersiz olması bölgede sıkıntıları daha da artırıyor" dediler.