HABER

Şanlıurfa'da 'sıtma'ya fren

ŞANLIURFA (İHA) - Sağlık Bakanlığı, Şanlıurfa'da sıtma hastalığını önemli oranda azalttı. Sıtma hastalığının en yaygın olarak görüldüğü Şanlıurfa'da vaka sayısı 2005'de 141'e düştü.

Sıtma, Türkiye'de Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yerleşik olarak tehlike oluşturuyor. Diyarbakır, Batman, Siirt, Şanlıurfa ve Mardin sıtma riski olan iller arasında öne çıkıyor. Sağlık Bakanlığı, özellikle son 3 yılda hastalıkla yapılan mücadelede önemli başarılar elde etti. Hastalığın etkili olduğu illerde sıtma vakalarını önemli ölçüde azaltan bakanlık, Şanlıurfa'da da mücadelesini başarıyla sürdürüyor. Sağlık Bakanlığı istatistiklerine göre, 2003 yılında Şanlıurfa'da 783 sıtma vakası görülürken, bu rakam 2004 yılında 480'e 2005 yılında ise 141'e düştü. Bölgede sıtmayla mücadele çalışmalarını 1 Nisan 2005 tarihinde Şanlıurfa'nın Siverek İlçesi'nden başlatan Sağlık Bakanlığı'nın elde ettiği başarıda şu tedbirler öne çıktı:

"Diyarbakır, Batman, Siirt, Şanlıurfa ve Mardin'e sıtma riski olmayan illerden 220 işçi geçici olarak görevlendirildi ve bu illerin sürveyans programlarında yer alması sağlandı. Bu illere diğer illerden 12 araç görevlendirilmesi yapıldı ve hizmetin mobilizasyonu gerçekleştirildi. Sıtma mücadelesi hizmetlerinde yer alan tüm personelin hizmetiçi eğitimleri tamamlandı. Erken teşhis ve tedavinin sağlanması ve hizmetin sağlık kurumlarına entegrasyonunu sağlamak amacıyla sağlık ocaklarının malzeme ve ilaç ihtiyaçları karşılandı. Başbakanlık GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile Sıtma Savaşı Daire Başkanlığı arasında Diyarbakır ve Batman'da sıtma kontrol çalışmalarını güçlendirmek amacıyla ortak bir proje hazırlandı. Bu proje kapsamında araç kiralamak ve eğitim programları düzenlemek amacıyla söz konusu illere 85 milyar 200 milyon lira gönderildi. Sıtma tedavisinde klorokinin etkililiğini araştırmak amacıyla Şanlıurfa'nın Siverek İlçesi'nin Karacadağ ve Şekerli beldelerinde Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı ile işbirliği ve WHO'nun finansal desteğiyle bir çalışma gerçekleştirildi. Bu 5 kente ilave olarak toplam 30 adet pülverizatör ve 26 adet sırtta taşınır ULV cihazı tahsis edildi."

En Çok Aranan Haberler