HABER

Şanlıurfa'da Talasemi vakaları

ŞANLIURFA (İHA) - Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Himmet Karazeybek, Belediye Başkan Vekili Gülender Açanal'a ilde sıkça görülen Akdeniz Anemisi (Talasemi) hastalığı konusunda bilgi verdi ve yapılması gerekenleri anlattı.

Şanlıurfa Belediye Başkan Vekili Gülender Açanal, Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'nde tedavi gören Talasemi hastası çocukları ziyaret ederek, çeşitli hediyeler verdi. Çocuklarla sohbet eden Açanal, görevlilerden de sıkıntılar hakkında bilgi aldı.

Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Himmet Karazeybek, Talasemi (Akdeniz Anemisi) hastalığının Şanlıurfa'da yaygın olarak görüldüğünü belirtti. 2003 yılında İl Hıfzısıhha Kurulu'nun hastalık konusunda yeni evlenecek çiftlere test yaptırması zorunluluğu getirdiğini kaydeden Prof. Dr. Karazeybek, 2003 yılından beri yapılan testlerden yüzde 2.5'inin pozitif çıktığını söyledi. Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezi'nde yeni evlenecek çiftlere Talasemi testi yapıldığını kaydeden Karazeybek, "2003 yılının Kasım ayından itibaren nikah işlemleri öncesinde Talasemi testi yaptırılıyor. Bu kapsamda 2003 yılında 500, 2004 yılında 13 bin ve 2005 yılında 14 bin kişiye Talasemi testi yapıldı. Yapılan testlerin yüzde 2.5'i pozitif çıkmış. Buna göre Şanlıurfa nüfusunu 1 milyon 500 bin kabul edersek, 40 bin civarında Talasemi taşıyıcısı var" diye konuştu. Talasemi hastalığı olan çiftlerden doğacak çocukların da hasta olma riskinin yüksek olduğunu ifade eden Karazeybek, yeni evlenecek çiftlerin test yaptırdıktan sonra evlilik kararı almalarını tavsiye etti. Karazeybek, 2004 yılında evlilik yapmak isteyen 4 adayda hastalığın tespit edilmesi üzerine, bu kişilerin evlilikten vazgeçtiklerini kaydetti.

Bölgede sıkça görülen Talesemi hastalığının akraba evliliğinden kaynaklandığını ifade eden Belediye Başkan Vekili Gülender Açanal, "Talasemi vakalarının bölgede artması iki önemli faktörden kaynaklanıyor. Akraba evliliği, ikincisi de nikahsız evlilikler. Yani gençler evleniyor, çocuk sahibi oluyor, daha sonra nikah yaptırmak için bu testi yaptırdığında hastalığı genlerinde taşıdığı anlaşılıyor. O zaman da iş işten geçiyor" dedi. Açanal, hastalık konusunda halkı bilgilendirmek ve hastalıklı nesillerin doğumunu önlemek için belediye olarak Talasemi testi yaptırmayan çiftlerin resmi nikahlarını yapmadıklarını da kaydederek, Şanlıurfa Belediyesi olarak Talasemi testi yaptırmadan nikah işlemlerini başlatmadıklarını bildirdi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler