YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Şanlıurfa’da "tarımda 2023 Perspektifi Harran 2013" Çalıştayı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen 'Arazi Toplulaştırması'yla; küçük, parçalı...

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen 'Arazi Toplulaştırması'yla; küçük, parçalı ve dağınık parseller birleştirilerek büyütülüyor. İşletme avlusu ile parseller arasındaki mesafeler kısalarak, verim artışıyla girdi tasarrufu sağlanıp verimlilik arttırılıyor. Bu çerçevede, yarın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in de katılması beklenen "Tarımda 2023 perspektifi Harran 2013" konulu çalıştay, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde düzenlenecek.

Şanlıurfa'da yanlış sulama nedeniyle tuzlulaşan arazilerin tarıma kazandırılmasına yönelik 9 bin kilometre boru döşenerek, 5 bin yıllık tuzlanma sorunu 500 yıl boyunca ortadan kalktı. Başarılı sonuçlar alan projeyle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, bu projeyle Guinness'e müracaat etti. 28 Şubat - 2 Mart tarihleri arasında Harran Üniversitesi'nde yapılacak olan çalıştayda, teknik incelemeden sonra Guinness Rekorlar Kitabı'na girilecek.

ŞANLIURFA HARRAN OVASI KAPALI DRENAJ ÇALIŞMALARI

Bakanlıktan konuyla ilgili olarak alınan bilgide, "Şanlıurfa Harran ovalarında ilk sulamalar 1978 yılında Akçakale yer altı sulamaları ile, daha sonra 1995 yılından itibaren Atatürk Barajı'ndan cazibe sulamaları ile başlamıştır. Sulu tarımla birlikte ovada yüksek taban suyu ve tuzluluk sorunları artmıştır. Halihazırda yaklaşık 65 bin hektar alan ve pek çok yerleşim yeri taban suyu etkisi altında kalmıştır. Taban suyu sorunu ile birlikte yaklaşık 5000 ha alanda aşırı tuzlanma, toplamda 17 bin hektar alanda tuzlanma sorunu bulunmaktaydı. Bu nedenle Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Şanlıurfa Harran Ovası'nda yaptığı drenaj çalışmalarında, ovadaki yüksek taban suyu, aşırı tuzluluk nedeniyle yaşanan verim kayıplarını ve çoraklaşan arazilerin hiç ekilememesini dikkate almıştır. Bu hem bölgedeki çiftçilerimizin, hem de ülkemizin ivedilikle çözmesi gereken bir sorundur. Bu sorunların çözüme kavuşturulması amacıyla Genel Müdürlüğümüzce GAP eylem planı kapsamında yedi proje ile 55000 ha alanda bölgedeki çalışmalarıyla 2013 yılı sonuna kadar 47000 ha, 2014 yılı içerisinde de sahanın tamamının ıslahı tamamlanacaktır" denildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler