Yemek kültürüyle öne çıkan şehirlerin başında gelen Şanlıurfa'da, Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında hazırlanan yöresel lezzetler, yerli ve yabancı konuklara ikram edildi.
Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda kentteki kaymakamlıklar ve belediyelerin iş birliğiyle tarihi Balıklıgöl Yerleşkesi yakınlarındaki tarihi Sakıbın Köşkü'nde yemek şöleni düzenlendi.
Kentteki kadınların hazırladığı, aralarında Coğrafi İşaret Tescil Belgesi'ne sahip zerde, borani, çağla aşı ve kenger kavurması, kaburga dolması gibi birbirinden lezzetli 100'den fazla yemek, kurulan stantlarda yerli ve yabancı konukların damak tadına sunuldu.
Yöresel lezzetlerin tadına bakmak isteyenler, zaman zaman stantların önünde uzun kuyruklar oluşturdu.
Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin ve Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi de stantları dolaşarak, yapılan yemekler hakkında bilgi alıp, tatlarına baktı.
- "Medeniyetlerdeki zenginlik mutfağa yansımış"
Erin, burada yaptığı konuşmada, bölgede sağlanan güvenlikle Güneydoğu'nun turizm açısından kendini yeniden keşfettiğini söyledi.
Bölgenin inanç, tarih, kültür turizmi açısından zenginliklerle dolu olduğunu vurgulayan Erin, "Gaziantep'ten Şanlıurfa'ya, Cudi Dağı eteklerine kadar doğa turizminden tarih turizmine, inanç turizminden kültür turizmine her atılan adımda tarih var, medeniyet var, binlerce yıllık geçmişin birikimleri, izleri ve eserleri var." dedi.
Bölgenin tamamen terörden temizlenmesi için gereken adımların atılmaya devam edeceğini ifade eden Erin, bölge halkının olağan hayatını sürdürmesi için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.
Şanlıurfa'nın tarih, inanç ve kültür turizmi açısından olduğu gibi yemek turizmi açısından da zengin bir kent olduğuna işaret eden Erin, şöyle konuştu:
"Şanlıurfa çok köklü bir geçmişe, tarihe ve kültür birikimine sahip bir kent. Burası tarımın ilk yapıldığı, ilk yerleşim yerlerinin olduğu, ilk üniversitenin kurulduğu bir şehir. Burası İslam medeniyetinden, Batı medeniyetine, Fars medeniyeti, Helen medeniyeti gibi birçok medeniyetin yaşadığı topraklar. Dolayısıyla bu medeniyetlerdeki diğer alanlardaki zenginlik mutfağına da yansımış durumda. İnşallah yürütülen iş birliği ve beraberliklerle bu lezzetlerin ulusal ve uluslararası alanda tanıtılması, markalaşması ve pazarlanmasıyla ilgili daha planlı çalışmalar yürütülecek."
- "19 lezzet tescillendi"
Büyükşehir Belediye Başkanı Çiftçi de turizmde çıtanın yükseldiğini, coğrafyaların lezzetler için yarıştığını ifade etti.
Kültür ve sanatın kentin mutfağına yansıdığını belirten Çiftçi, "Bugün Şanlıurfa 19 lezzetimiz coğrafi işaret belgesi ile tescil edilmiş durumda. Diğer illere baktığımız zaman Şanlıurfa'nın en zengin lezzetlere sahip olduğu Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından görülmüştür. Şanlıurfa halkı, ilimize gelen misafirlere bu lezzetleri Halil İbrahim Peygamberin bereketiyle ve sofrası ile sunar." diye konuştu.
Balıkesir'den gelen Adem Çelik, yöresel yemeklerin bir arada bulunmasından mutlu olduğunu, tadına baktığı yemekleri çok beğendiğini dile getirdi.