YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Şanlıurfa’da yerelde kalkınma modeli hayata geçilecek

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, ekonomik ve sosyal bakımdan kentin gelişmesi için 30 maddelik yerelde kalkınma modelini hayata geçiriyor.Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı yerelde kalkınma modeli ile Şanlıurfa yeni bir döneme giriyor.

Şanlıurfa’da yerelde kalkınma modeli hayata geçilecek

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, ekonomik ve sosyal bakımdan kentin gelişmesi için 30 maddelik yerelde kalkınma modelini hayata geçiriyor.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı yerelde kalkınma modeli ile Şanlıurfa yeni bir döneme giriyor. Düzenlenen basın açıklamasında model ile ilgili bilgiler veren Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, “Yerel anlamda yeni bir yönetim modeli geliştirdik. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığımız yerelden geniş kapsamlı bir kalkınma modeli geliştirdi şehrimiz için. Arkadaşlarımız konu ile ilgili olarak çalışıyor. İnşallah 15 Ekim’de kalkınma modellerimiz ile ilgili olarak lansman ile tüm detay raporlar ve Arge çalışmaları ile kamuoyunu bilgilendireceğiz” dedi.
“Turizmde geniş kapsamlı kalkınma modeli oluşturacağız”
Turizm anlamında şehrimize bir kalkınma modeli oluşturulacağını aktaran Çiftçi, “Bunların bir kaçı, tarihi çarşılarımızın sektörel bazda sınıflandırılması, sur içindeki evlerin fonksiyonlaştırılarak ticari unvan verilme noktasında model geliştiriyoruz. Butik Otel olabilecek, restoran ve tüm turizm satış ofisi olabilecek. Aynı zamanda hanlarımızın hepsine birer fonksiyon verilecek. Gerek vakıf gerek ise şahıslar ile görüşülerek bu hanların tamamen fonksiyonlandırıp ayağa kalkması kararı verilmiş durumda. Müzik, Gastronomi, Sıra Gecesi yapılırken şehrimiz UNESCO’ya hazırlanıyor. Hem somut, hem de somut olmayan kültürel varlıklar anlamında Dış İlişkiler Daire Başkanlığımız tarafından gerekli çalışmalar yapılıyor. Aynı şekilde Bozova Sahil Kent Projemiz İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığımız tarafından hazırlanıyor, şu anda imar komisyonumuzun huzurunda. Siverek’te Karacadağ Kayak merkezinin projesini tamamladık. Oranın ayağa kaldırılarak turizme kazandırılması ve yayla turizminin bu bölgede geliştirilmesi için bir kalkınma modeli gerçekleştirdik. Aynı şekilde Eyyübiye Karaali bölgesi Jeotermal bölge olarak planlanılıyor. Tarihi alanlardaki mağaraları turizme kazandırma noktasında da bir proje geliştirdik. Kızılkoyun ile başladık Kale eteği ile devam ediyoruz. Şimdi de bu bölgenin devamındaki bölümlerin de kamulaştırma işlemlerine başladık” şeklinde konuştu.
“Şanlıurfa’yı tarımın merkezi haline getireceğiz”
Türkiye’nin en bereketli topraklarından olan Şanlıurfa’nın tarım alanları ile ilgili önemli kalkınma modellerinin uygulanacağını belirten Çiftçi, “Gıda OSB’lerde Fıstık, İsot, Urfa yağı, Peynir, Karacadağ Pirinci, Buğday ve Kırmızı Mercimek gibi değerli olan ürünlerimizi markalaştırıp tüketici ile buluşturma noktasında harekete geçiyoruz. Ticaret ve Sanayi Odası ile Ziraat Odası iş birliği ile kurduğumuz Gıda OSB’nin çalışmaları devam ediyor, dönem başkanlığını yürüttüğümüz OSB’nin gerekli olan alt yapı çalışmalarını tamamlamak üzereyiz. Aynı şekilde güneş enerjisi ile sera sistemini faaliyete geçirmeyi istiyoruz, çok güneş alan bir şehiriz ve tarıma uygun olmayan alanlarımızda Topraksız tarım olarak nitelendirdiğimiz Sera sistemi ile ve ısıtmayı güneşten sağlayacağımız bir sistem geliştiriyoruz. Bu çalışmalar toplamda bir yıldır çalışılıyor ARGE çalışmaları yapılmış yüzlerce sayfalık fizibilite raporları var ve hepsi yapılabilir durumda bunun için yatırımcının önünü açacağız. Tarımsal İhtisas alanlarının oluşturulması için Tarımsal İhtisas Sanayileri düşünüyoruz, artık hiçbir yerde depo bir çırçır ve herhangi bir yapı yapılmasın istiyoruz, yeri bedava bir şekilde vereceğiz, planlama çalışmalarına başladık. Halka tarıma el verişli alan vererek gel tesisini kur ve sanayici ol diyeceğiz. Harran ve Akçakale ilçelerinde Ziraat Odası Başkanlığımız ve yine üniversitemiz ile yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde solucan gübresi ile buranın toprak ömrünün uzatarak çoraklaşmanın önüne geçeceğiz. Yerel tohumları Büyükşehir Belediyemiz destekliyor, hem teşvik ediyor hem o tohomu ekenlere gübre desteğinde bulunuyor ve her türlü desteği vermeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
“Yeni ekolojik şehir modülünü geliştirdik”
Çiftçi, “Yeni Ekolojik Şehir çalışmalarına geçiyoruz. Tarıma uygun olmayan alanlarda bir model olarak geliştiriyoruz ve burada çok önemli yollar güneş enerjisi ile ısıtılabilen, yeşil alan anlamında sürekliliği olabilen üniversite planlıyoruz. Bu planlamada hiç büyük bir yoğunluk verilmeden yüzde 60’ı şehrin ihtiyacı olarak KOP dediğimiz alan olarak belirlenecek. Kamunun arazisinin olduğu alandır ve herhangi özel şahıslara alan planlama gibi bir durum söz konusu değildir. Çok önemli örnek bir çalışma yürütülüyor. İnşallah Pazartesi bunu karara bağladığımız da Mecliste bunun tüm detaylarını kamuoyu ile paylaşacağız. Ve zaten bu örnek plan olarak ilan edilecek, Türkiye’nin en iyi planını örnek de olsa Büyükşehir Belediye Başkanlığımız yapıyor ve kamuoyunun huzuruna getiriyor” şeklinde konuştu.
“Tarihi alanlarımıza sahip çıkıyoruz”
Tarihi yapılara sahip çıktıklarını vurgulayan Çiftçi, "Harran Sur içerine başladık ve buradaki çalışmalarımızı bitirmek üzereyiz. Önce tasarımını yaparak kurula bilgilendiriyor ve teslim ediyor ardından onay görmesi ile birlikte çalışmalarımıza başlıyoruz. Enerji ve Doğal kaynaklar noktasında da aynı şekilde projeler gerçekleşirdik. Şanlıurfa’mızda su kaynakları çok önemli, çünkü Fırat’ın hayat verdiği bir şehir ve Fırat’a kaynak olarak birçok ırmağımız var ve bunların hazır su anlamında paketlemesi olarak çalışmalarımız oluyor" dedi.
“Urfa taşını işleyerek bunu tüm yapılarımızda kullanacağız”
Çiftçi, “Urfa taşı, Şanlıurfa’nın önemli olan doğal bir zenginliğidir. Bugün de üniversitemiz ile programımız var bunu tekrar görüşeceğiz. Biz Şanlıurfa’mızın tüm zenginliklerini tasarım, mobilyalarını ve parklarımızın tüm düzenlemelerini ve düşük katta yapılmış olan tüm yapılarımız da Urfa Taşına geçme kararı aldık. Aynı şekilde Karacadağ’ın bize sunmuş olduğu Bazalt taşını da tüm kaldırımlarımızda kullanmaya yönelik projelerimizi hazırlıyoruz. Yine Bozova, Halfeti arasındaki Kaynak peyzaj taşını işledik ve tüm peyzaj çalışmalarında yerel malzemelerimizi kullanma kararı almış bulunmaktayız” dedi.
“Şanlıurfa’yı GES şehri yapacağız”
Çiftçi, “Bugüne kadar 55 GES Projesine onay verdik. Pazartesi 3 tane GES’e daha onay vereceğiz ve meclisimiz yoğun bir şekilde çalışıyor. Şanlıurfa’daki doğal kaynağımız olan güneşi çok iyi bir şekilde kullanacağız. Amaç Şanlıurfa’mızı birlikte kalkındırmak ve artık üzerimizdeki tüm küllenmiş olan umutsuzlukları hep birlikte Allah’ın izni ile atacağız” diye konuştu.

Şanlıurfa’da yerelde kalkınma modeli hayata geçilecek

Şanlıurfa’da yerelde kalkınma modeli hayata geçilecek

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler