ANKARA (İHA) - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alınan Şans Oyunları Hasılatından Alınan Vergi, Fon ve Payların Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun Tasarısı alt komisyona gönderildi.
Tasarıyla ilgili bilgi veren Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, düzenlemeyle birlikte şans oyunlarının illegal sanal ortamlardan yasal ortamlara yöneleceğini ve haksız rekabetin önleneceğini vurguladı. Unakıtan, "Bu tasarı sistemin her yönüyle sağlıklı bir şekilde sağlıklı bir şekilde işlemesi için atılmış önemli bir adımdır" dedi. Komisyon toplantısında konuşan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ise tasarının aciliyeti olan hükümler içerdiğine işaret ederek, alt komisyon çalışmalarının en kısa sürede tamamlanmasını beklediklerini söyledi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu AK Parti Afyon Milletvekili Sait Açba başkanlığında toplandı. Şans Oyunları Hasılatından Alınan Vergi, Fon ve Payların Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun Tasarısı'nın ele alındığı komisyon toplantısında konuşan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, tasarıyla ilgili bilgi verdi. Unakıtan, mevcut uygulamaya göre şans oyunları hasılatı üzerinden KDV, şans oyunları vergisi ve belediye eğlence vergisi alındığını, Savunma Sanayi Destekleme Fonu'na, Tanıtma Fonu'na, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na, Yüksek Öğrenim ve Kredi Yurtlar Kurumu'na, Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu'na kaynak aktarımı yapıldığını, oyunları tertip eden kurum ve kuruluşlara pay verildiğini kaydetti. Şans oyunları hasılatı üzerinden alınan vergiler ile çeşitli kurum ve kuruluşlara yapılan aktarımların zamanla arttırılmasından dolayı iştirakçilere ödenen ikramiyelerin giderek azaldığına dikkati çeken Unakıtan, bu durumun şans oyunlarına olan talebin, vergi ve denetimin sözkonusu olmadığı sanal ortamlar üzerinden oynatılan kumar ve benzeri türden yasadışı oyunlara yönelmesine neden olduğunu ifade etti. Şans oyunları hasılatı üzerinden alınan vergiler ile çeşitli kurum ve kuruluşlara kaynak aktarımını düzenleyen kanunların farklı zamanlarda yürürlüğe girdiğini hatırlatan Bakan Unakıtan, bu nedenle vergi ve aktarımların matrahları ile bu matrahlara uygulanan oran veya maktu tutarların bunları tertip eden kurumlara göre farklılık gösterdiği gibi aynı kurum tarafından düzenlenen oyun türlerine göre de değişiklik gösterdiğini vurguladı. Unakıtan, mevzuattaki düzenlemelerden dolayı bazı oyun türlerinde bu vergilerin hiç alınmadığını veya aktarımlar yapılmadığını bildirdi. Kamu kurum ve kuruluşların düzenledikleri şans oyunlarından iştirakçilere ödeyecekleri ikramiye tutarı veya oranını belirleyen yasal bir düzenleme bulunmadığına işaret eden Unakıtan, bu nedenle kurum ve kuruluşlarca oyun türleri itibariyle farklı oranlarda ikramiye verildiğini, bu durumun oyun hasılatından kamuya aktarılan kaynak tutarlarını etkilediğini, kurum ve kuruluşlar arasında haksız rekabete yol açtığını söyledi. Unakıtan, mevzuat karmaşası, mali yükümlülükler arasında dengesizlik ve uygulama farklılıkları yaşandığını dile getirdi.
Maliye Bakanı Unakıtan, hazırlanan tasarıyla kamuya doğrudan ve dolaylı olarak aktarım yapılmasına ilişkin çeşitli mevzuat hükümlerine son verilerek, vergilendirme ve kaynak aktarımının tek yasada konsolide edileceğini bildirdi. Şans oyunları hasılatı üzerinden alınan oldukça yüksek vergiler ile kaynak aktarım oranlarının daha aşağı seviyelere çekilerek iştirakçilere daha fazla tutarda ikramiye verilmek suretiyle yasadışı oyunlara yönelmiş olan talebin yasal şans oyunlarına yönlendirileceğinin altını çizen Unakıtan, "Tasarı ile şans oyunu hasılatından ödenebilecek ikramiye oranı ile yapılacak giderlerin sınırlandırılması suretiyle kurum ve kuruluşların kamuya aktaracakları kaynakların güvence altına alınması ve rasyonel bir yönetimin teşvik edilmesi amaçlanmaktadır" dedi. Unakıtan, hazırlanan tasarıya göre Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü için şu sistemin geçerli olacağını açıkladı:
"Oyun gelirleri üzerinden halen olduğu gibi yüzde 18 oranında KDV alınmaya devam edilecek. KDV düştükten sonra kalan tutar üzerinden at yarışları ile futbol müsabakalarına dayalı müşterek bahislerden yüzde 5, diğerlerinden yüzde 10 oranında şans oyunları vergisi alınacak. KDV düşüldükten sonra kalan tutarın asgari yüzde 40'ı ila azami yüzde 59'u oranında ikramiye dağıtılacak. KDV düştükten sonra kalan tutar ile diğer gelirler toplamından düzenleyici kurum ve kuruluşlar belli bir oranda yatırım ve işletme gideri yapabilecektir. Oyun gelirleri üzerinden ikramiyeler, yatırım ve işletme giderleri düştükten sonra kalan tutar kamu payı olarak ayrılacak ve bu tutarlar Savunma Sanayi Destekleme Fonu, Tanıtma Fonu, Kredi Yurtlar Kurumu, SHÇEK ve olimpiyat oyunlarına aktarılacak." Bakan Unakıtan, tasarı ile şans oyunlarının illegal sanal ortamlardan yasal ortamlara yöneleceğini, şans oyunları hasılatından aktarılacak vergi, fon ve payların dengeli bir şekilde belirleneceğini ve haksız rekabetin önleneceğini vurguladı. Unakıtan, "Bu tasarı sistemin her yönüyle sağlıklı bir şekilde sağlıklı bir şekilde işlemesi için atılmış önemli bir adımdır. Gerek şans oyunlarını düzenleyenler gerekse bu oyunlara iştirak edenler için bu tasarının olumlu sonuçlar vereceğini umuyorum" dedi. Toplantıda tasarının alt komisyona havale edilmesi kararlaştırıldı. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ise, hükümet olarak alt komisyona havale edilmesinden memnuniyet duyduklarını ancak tasarının aciliyet arzeden hükümler içerdiğini söyledi. Komisyon çalışmalarının bir an önce tamamlanmasını beklediklerini belirten Şahin, Spor Toto Teşkilat Müdürlüğü'nün 2.5 yıldır oynattığı iddaa oyunu ile ilgili yargının bir karar yunlarından iştirakçilere ı olduğunu ve Kamu İhale Kurumu'nun bu karara dayanarak Gençlik Spor Genel Müdürlüğü ve Spor Toto'ya 1.5 aylık süre verdiğini hatırlattı. Şahin, bu nedenle tasarı üzerindeki çalışmaların biran önce sonuçlanmasını önemsediklerini söyledi. Toplantıda alt komisyon başkanlığına Kemal Ünsal'ın getirilmesi kararlaştırıldı. Alt komisyon grubunda Halil Aydoğan, Kemal Kılıçdaroğlu, Seyfi Terzibaşıoğlu ve Bülent Baratalı da görev alacak.