Tekirdağ'ın Çerkezköy İlçesi'nde sonbahar mevsimi şap aşıları 30 Kasım itibari ile sona erecek.
Yılda ilkbahar ve sonbahar olmak üzere 2 kez şap aşısı yaptıklarını ifade eden İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri bu yıl ki sonbahar şap aşılarını kasım ayı itibari ile yapmaya başladıklarını belirterek “30 Kasım tarihinde sona erecek olan şap aşısı yapımlarının gerçekleşmemesi durumunda ise bunun ekonomiye katkısı çok büyük oranda zarar olur. Çünkü, şap hastalığının ekonomiye zararı çok büyük olur. Bu hastalığa yakalanan hayvanın ağzında yaralar çıkıyor, hayvan yemekten kesiliyor, bunun da etkisiyle sütünde azalma ve akabinde pek çok olumsuzluk geliyor. Hayvandan hayvana hızla yayılan bu hastalık bu yönüyle de ülke ekonomisini çok ciddi oranda etkileyebilir.’’ Bilgilerini verdiler.
Yetkililer, bu hastalığın hayvandan hayvana çok hızlı bir şekilde bulaşırken, hayvandan insanlara da bulaşabildiğini aktararak, “Bu hastalık insanlarda hayvanlardaki gibi ağır bir şekilde seyretmiyor. Farklı virüs gibi nitelendirilebilecek bu hastalıkta ise en yaygın olan türler A-B-C-0 türleridir. Bunun yanı sıra Suriye ve Irak gibi ülkelerden gelen Asya-1 ve Asya-2 gibi türleri de zaman zaman görülebilmektedir.’’ifadelerini kullandılar
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Veterinerlerinden Dr. İbrahim Karagöz Trakya’nın ‘Arilik’ statüsü kazandığına dikkat çekerek, “Bu statü ile birlikte Trakya’ya Anadolu’dan gelen canlı hayvan sevklerinde çeşitli sağlık raporları aranıyor. Üstelik bu sadece Trakya’ya Anadolu’dan gelen canlı havyaları kapsamıyor, bölge içerisindeki canlı hayvan sevklerinde de çeşitli raporlar aranıyor.’’ Dedi.
Trakya bölgesinden Avrupa’ya süt ve et ihraç edildiğini İbrahim Karagöz, “Bu sevklerin ileriye dönük diğer bölgelere de yansıyacağını sanıyorum. Bunun yanı sıra hayvanı kaliteli olan bölgemizin sadece Kırklareli ilinden geçtiğimiz yıllarda Avrupa’ya 40 ton süt ihraç edildi. Trakyalı vatandaşlarımız özveriyle hareket etti, bizler de müdürlük olarak üzerimize düşeni yaptık. Tam bir organizasyon işi olan bu başarıya tüm Trakya olarak imzamızı attık.’’ şeklinde konuştu.
Karagöz, hayvancılık çalışmalarında en titiz davranması gereken müdürlüklerin de Tekirdağ ili çevresinde olduğunu ifade ederken, bu durumun il sınırlarının tam bir geçiş bölgesinde kalmasından kaynaklandığı yorumunda bulundu. Hayvan sevkleri konusundaki kuralların da tüm yıl boyunca uygulandığını kaydeden Karagöz, “Bu durum sadece hayvanları korumak için yapılmıyor. Bu hayvanların eti ve sütünden yararlanan milyonlarca insanı da korumak için yapılıyor. Bu noktada da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde çalışan bizler sağlığın temel taşı olarak görev alıyor ve ahırdan sofraya kadar sağlık diyoruz.’’ İfadelerini kullandı.
Öte yandan İbrahim Karagöz, küçükbaş hayvanların sadece ilkbahar dönemi olmak üzere senede bir kez aşılandığı bilgisi vererek, “Büyükbaş hayvanlar ise ilkbahar ve sonbahar olmak üzere yılda 2 kez şap aşısı oluyor. Bu kapsamda ise kasım ayında yapmaya başladığımız şap aşılarında şu ana kadar 6 bin 400 hayvan aşı oldu.’’dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz