VAN (İHA) - Avrupa Birliği (AB) Eşleştirme Projesi Katılım Öncesi Türkiye Danışmanı Dr. Robert Bambauer, şap hastalığının ortadan kaldırılması için Türkiye'nin Doğu Bölgesi'ni anahtar olarak gördüklerini belirterek, hastalık konusundaki tek kriterin bundan kurtulmak ve sıkı bir mücadeleye girmek olduğunu söyledi.
AB ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın şap hastalığı uzmanları Doğu'daki hayvan hastalıkları ile ilgili incelemelerde bulunmak üzere Van'a geldi. Tarım İl Müdürlüğü'ne ait özel bira araçla Van Belediyesi'ne ait Sıhke Gölü kıyısında bulunan Hayvan Pazarı'na gelen 2'si Türk, 6 kişilik heyet burada Veteriner Gürgin Bilici'den bilgi aldı.
İdari binada gazetecilerle bilgilendirme toplantısı yapan heyet, incelemeler ve çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu. Doğu Anadolu Bölgesi'nde gezdikleri birçok ildeki en güzel hayvan pazarının Van'da olduğunu dile getiren heyet, yarında canlı hayvan kesiminin yapıldığı Et ve Balık Kombinası'nda incelemelerde bulunacaklarını belirtti.
Heyetin Van'daki gezisi ile ilgili açıklama yapan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Hayvan Hastalıkları ile Mücadele Şube Müdürü H. Haluk Aşkaroğlu, heyetin mevcut yapıyı öğrenerek, yaşanan sıkıntıları yerinde tespit etmek olduğunu söyledi.
İnceleme sırasında hayvan pazarı, mezbaha ve çiftçilerin hastalıklarla mücadeledeki sıkıntıları olduğunu ifade eden Aşkaroğlu, sorunları tespit ettikten sonra çözüm önerilerinin de ele alınacağını belirterek, şunları söyledi:
"Türkiye 17 milyon euroluk AB projesi yürütüyoruz. Bu kapsamda yabancı uzmanlarımız bizimle birlikte bir çalışma yapıyor. Bunun temelinde halk sağlığı, hayvan sağlığı ve hayvan refahı üzerinde bir çalışma yapılıyor. Buradaki mezbaha ziyareti veya hastalıklarla ilgili yapılan çalışmalarda amaç halk sağılığını ve hayvan sağılığı konularında neler yapılabilir. Yönetimsel konularda nasıl yapabiliriz. Nasıl bir hastalık kontrol veya yok etme stratejisi uygulamalıyız. Bunları tespit edip, stratejik plan hazırlığı içindeyiz. Türkiye AB'ye entegrasyonunda modern fabrikalara sahip olsa bile gıda güvenliği önemlidir. Eğer bu güvenliği Türkiye sağlayamazsa onlar için pazar olacak, onlar size gönderirken, siz onlara ürün rahatlıkla gönderemeyeceksiniz. Onun için mutlaka uyum çerçeveleri içinde bu sorunları yok etmek zorundasınız."
Şap hastalığı konusunda tek kriterin hastalıktan kurtulmak ve hastalıktan ayrı kalmak olduğunu vurgulayan Dr. Robert Bambauer ise, bu hastalığın ortadan kaldırılması içinde Doğu bölgesini anahtar bölge olarak gördüklerini söyledi. Bununda sebebini hayvan hareketlerinin doğudan batıya doğru olduğuna bağlayan Bambauer, "Türkiye'deki insanlar eğer uluslararası ticarete girerek orda kalmak istiyorsa hayvan hastalıklarıyla mücadele etmesi gerekir. Türkiye'de bulunduğumuz 1.5 yıl içinde hastalıklarla mücadele için bakanlıkla birlikte çalışma yaptık. Bazı evraklar düzenledik. Düzenlenen evraklar arasında mevzuatlar, hastalıklardan korunma ve acil eylem planları ile bunların uygulama şekilleri var" dedi.
Gezi ve incelemeye katılan AB Şap Hastalıkları Komisyonu Sekreteri Dr. Keıth Sumptıon da, Birleşmiş Milletler (BM) ve AB'nin en çok korktuğu hastalığın şap olduğuna işaret ederek, son 40 yıl içinde Türkiye'de 10 defa bu hastalığa rastladıklarını kaydetti.
Sumptıon, şap hastalığının İran'dan Türkiye üzerinden Avrupa'nın şehirlerine sıçradığını belirterek, "Bu durumu düzeltmek için ne yapabiliriz? Bizim hedefimizde her şeyin kaynağına, temeline inmeliyiz. Önümüzdeki 4 yıl içinde de durumu düzeltmek İran'a yardım edeceğiz. Aynı zamanda İrak'a da yardımcı oluyoruz. Şu anda Gürcistan, Azerbaycan, ve Ermenistan'la müşterek çalışıyoruz. Türkiye'de de çalışıyoruz. Komşu ülkelerden gelen hastalıklardan ziyade ülkede varolan hastalıklarla mücadele etmek önemlidir. Hastalıklarla yapılan mücadelede Türkiye örnek bir çalışma gösterirse komşu ülkelerine de lider olabilir" dedi.
Heyet, hayvan pazarında yaptığı incelemenin ardından Van merkeze bağlı köylerde incelemelerde bulunmak üzere ayrıldı. Bu arada heyetin çarşamba günü Tarım İl
Müdürlüğü'nde gezi ve incelemeleriyle ilgili toplantı yapacağı bildirildi.