HABER

Şap salgını kontrol altına alındı

ZONGULDAK (İHA) - Zonguldak'ın Çuycuma İlçesi'nde 10 köyde başlayan ve 4 hayvanın telef olduğu şap salgını nedeniyle başlatılan çalışmaların sonucunda, hastalığın 8 köyde önüne geçildiği ve 2 köyde ise etkisinin 10 gün içerisinde tamamen bitirileceği bildirildi.

Zonguldak İl Tarım Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Çaycuma İlçesi'nde 10 köyde gözüken ve 4 hayvanın telef olduğu şap salgının büyük oranda kontrol altına alındı. Yetkililer, şap hastalığının Karakoç ve Kayıkçılar Köyü'ndeki az sayıda hayvanda sürdüğünü ifade ederken, 21 Ağustos Pazartesi gününe kadar bu hayvanlarda da hastalığın tamamen önüne geçileceğini vurguladı. Çaycuma Tarım İlçe Müdürü Aydın Çelik, şap salgının gözlendiği 10 köyde bulunan hayvanların tamamen şapa karşı aşılandığını kaydetti. Şap hastalığının yayılmaması nedeniyle gereken önlemlerini aldıklarını ifade eden Çelik, "Çaycuma İlçemiz'de yaklaşık 30 bin adet büyükbaş hayvan mevcuttur. Şap aşısının 4 aylıktan küçük hayvanlara tatbik edilememesi nedeniyle geçtiğimiz ilkbahar döneminde olası şap hastalığına karşı 23 bin 500 büyükbaş hayvana aşı yapılmıştır. Yıllardır kontrol altında tutmaya çalıştığımız şap hastalığı, hastalığa neden olan virüsün "serotip" olarak değişmesi nedeniyle hastalıklı hayvanların sayısında artış gözlenmiştir. Bu nedenle şap aşısı kampanyasını erken tarihe aldık. 15 Eylül'de başlaması gereken şap aşısına Ağustos ayının ilk haftasında başlamış olup ve aşı yaptırmayan hayvan sahiplerine yasal olarak bin 88 YTL para cezası kesilecektir" diye konuştu.

Hastalığın artış nedeninin bölgede artan domuz sayısından kaynaklandığını ifade eden Çelik, "Bu tip virüsün, hayvanlara domuzlardan geçtiğini düşünmekteyiz ve yaban domuzunun yoğun olarak görüldüğü yerlerde bu yıl şap hastalığı daha fazla görülmektir. Bu dönem serotip yapısı değişen virüse uygun yeni aşı uygulanacaktır" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Zonguldak'a bağlı Gökçebey İlçe Tarım Müdürü İrfan Soysal, kaymakamlık toplantı salonunda köy ve mahalle muhtarları ile biraraya gelerek, son dönemlerde artış gözlenen kuş gribi, şap, kuduz hastalıkları ve kenelerle ilgili bilgi verdi. Bu hastalıklar karşısında dikkatli olunmasını isteyen Soysal, "1. dönem şap aşılamasında; 3 bin 870 büyük baş hayvana şap aşılaması, 550 büyük baş hayvana yanıkara, 923 kedi ve köpeğe şap aşılaması yapılmıştır. 2. dönem şap aşılamasına, çevre ilçelerde vuku bulan şap hastalığından dolayı 16 Ağustos tarihinden itibaren başlanarak 1 aylık süre zarfından aşıları bitirmeyi hedefliyoruz. Bu yüzden tüm hayvanların aşılatılması son derece önemlidir. Ayrıca kuş gribi hastalığına karşı, müdürlüğümüzce gönderilen yazı doğrultusunda hareket edilmelidir. Köyümüze ve mahallelerimize özellikle satın alma yoluyla gelecek tüm hayvanlarda süratle sağlık raporu ve aşılama kayıtlarının istenmesi, salgın hastalık ve zararlılara karşı yürütülen mücadelemiz açısından son derece önemlidir. Büyükbaş hayvanlarının ve hayvan hareketlerinin kontrolü için tüm büyükbaş hayvanlara kulak küpesi takılması gerekmektedir. Bu amaçla, 2006 yılında 0-6 aylık kulak küpesi olmayan 2 bin hayvana kulak küpesi takılarak tüm bilgilerin bilgisayar ortamın da kayıtları yapılmıştır" ifadelerini kullandı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler