Mustafa BAĞDİKEN/SAPANCA Daha 3- 4 ay önce, su çekildiği için ayaklarının altında piknik yapılan iskeleler de suyla buluştu, su seviyesi iskelelerin üst sınırına kadar ulaştı. Sapanca ilçe merkezinde sahil şeridinde de fazla su yola taşmaya başladı.
Sakarya'nın tamamının, Kocaeli'nin su ihtiyacını ise kısmen karşıladığı gibi, bu bölgedeki dev sanayi kuruluşlarının da su çektiği Sapanca Gölü'nde, son 4 yıldır yaşanan kuraklık ve su girişinin azalması nedeniyle, son yılların en büyük düşüşü yaşandı. Su kodu sürekli aşağı inen ve dikey olarak yaklaşık 3 metrelik düşüş olan gölde, su sahilden 100 metre kadar çekildi. Gölün bazı bölgelerinde ötrofikasyon İSKELELER GÖLGELİK OLMUŞTU
Yosunlaşma ve su bitkilerinin aşırı büyümeye başladığı göl çekildikçe, en azından bin yıl öncesinden yerleşim birimi olduğu anlaşılan bazı yükselti ve kalıntılar da ortaya çıkan gölde, iskeleler de açıkta kalmıştı. Geçtiğimiz yaz aylarında iskelelerin altı gölgelik olarak kullanılıp piknik yeri olarak kullanılmıştı.
Göldeki bu gelişmeler endişeyle izlenirken, Sakarya ve Kocaeli'de birçok önlem alındı. Göle giden dere ve diğer kaynaklardan su alan su şirketler takibe alınarak kaçak çıkışlar önlendi, sanayi kuruluşlarının da gölden su çekimini azaltıp atık suları arıtarak kullanmaları için tesis kurmaya zorlandı.
SON YAĞIŞLAR KURTARDI
Uzmanların da sık sık gelerek ölçüm ve su analizi yaptığı Sapanca Gölü'nü, özellikle Yılbaşından itibaren etkili olar kar ve yağmur kurtardı. İki aylık süre içinde bölge son 10 yılın en yoğun kar yağışını alırken, bölgenin en yüksek kesimi olan Kartepe'de zaman zaman kalınlığı 3 metrele ulaşan karların erimesi ve bunun birkaç kez tekrarlanması, ayrıca iki ayda mevsim normallerinin üzerinde yğmur yağması göldesi su seviyesini eski haline getirdi.
Yapılan son ölçümlere göre, gölde maksimum seviye 32.18 olan su kodu 32.10'a kadar çıktı. Gölde iki aylık süre içinde dikey seviye yeniden 3 metre yükseldi. Birkaç ay öncesine kadar açıkta kalan iskeleler suyla buluştu. Su seviyesi iskelelerin üstü kadar çıktı. Sapanca İlçe merkezinde ise göl suyu sahil şeridindeki yola taşmaya başladı. Göl kenarındaki tesis sahiplerinin, suyun 100 metre kadar çekilmesi nedeniyle sahil şeridine ektikleri çınar ve diğer ağaç fidanları su altında kaldı.
ÖNLEMLER SÜRECEK
Sapanca Gölü'nde su seviyesi eski haline gelmesine rağmen, Kocaeli ve Sakarya'da alınan önlemler devam edecek. Kocaeli Büşyükşehir Belediyesi kuruluşu İSU ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi kuruluşu SASKİ kendi bölgelerinde hem göl, hem diğer su kaynaklarının kullanımını denetlemeye devam edecek. Sanayi kuruluşlarının da, atık suları değerlendirerek yeniden kullanımı için tesis kurmaya özendirilecek.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz