YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Saraciyeciler Doğu Anadolu Sayesinde Ayakta Kalıyor

Gelişen teknolojiyle biten mesleklerden olan saraciye işi Tokat'ta halen devam ediyor. Tokat merkezde yaklaşık 60...

Saraciyeciler Doğu Anadolu Sayesinde Ayakta Kalıyor

Gelişen teknolojiyle biten mesleklerden olan saraciye işi Tokat'ta halen devam ediyor. Tokat merkezde yaklaşık 60 yıldır saraciyelik yapan Nuh Örükaya (71), "Eskiden 50'nin üzerinde bu işi yapan meslektaşımız vardı, fakat şimdi sadece 4 kişi kaldık. Doğu illerimizde ürettiğimiz malzemeler halen kullanılmakta." dedi.

Artık kimsenin bu mesleğe merakı olmadığını dile getiren Örükaya, kendi oğullarından ikisinin de başka işlere geçtiğini söyledi. Saraç mesleği hakkında bilgi veren Örükaya, şöyle devam etti: "Bizim yaptığımız iş atların yük çekmesini sağlaması için gerekli aparatları üretmektir. Eskiden Tokat tarım şehri olması nedeniyle birçok insan tarlasının sürülmesinde at kullanırdı. Özellikle küçük bahçelerde çift sürülmesi için at muhakkak şarttı. Şimdi küçük bahçe traktörleri çıktı, bunlardan sonra atların kullanımı iyice azaldı. Burada ürettiğimiz malzemeleri doğu illerine gönderiyoruz. Çünkü orada çetin kış şartları olduğundan kışın genellikle ulaşımda atlara kızak bağlıyorlar. Bu nedenle doğu illerimizde bizim ürettiğimiz malzemeler halen kullanılmakta. En çok talep Kars, Erzurum, Ağrı ve Muş'tan geliyor. Bizim az kalmamız biraz değerimizi artırsa da malzemenin kullanımının giderek azalması bu iş dalına ilgi duyulmamasına sebep oluyor."

Yaptıkları ürünlerde kullanılan malzemeleri eskiden Tokat'ta çok rahat bulduklarını, fakat artık bu malzemeleri dışarıdan getirdiklerini dile getiren Örükaya, "Keçe Balıkesir'den, kamış Bolvadin'den geliyor. Haliyle bu da bizim maliyetimizi artırıyor. Devletimizin yeni çıkaracağı yasayı bekliyoruz. Kaybolmaya yüz tutan mesleklerden vergi alınmayacağı söyleniyor. Böyle bir yasa çıkarsa biz de biraz rahatlarız, aksi takdirde geçimini bu işten sağlayan oğlum da başka işler yapmak zorunda kalacak." diye konuştu.

Kendisinin emekli olduğunu dile getiren Nuh Örükaya, "Bu mesleğe 60 yılımı verdim. Kendi başıma öğrendim ve oğullarıma da mesleği öğrettim. Meslek oldukça zordur. Güç ister, emek ister. Bir insan günde en fazla 2 adet yapabilir. Benim oğullarım da mesleğin yok olmaya yüz tutması nedeniyle başka işlere geçtiler. Fakat benim ömrüm yettiği sürece bu işi yapacağım." diyerek sözlerini tamamladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler