HÜSEYİN DEMİRCİ - Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü ile Iğdır Üniversitesi iş birliğinde Sarıkamış ormanlarında yürütülen proje kapsamında kurulan fotokapanla görüntülen "rakun köpeği"nin yaban hayatına tehdit oluşturan istilacı bir canlı türü olduğu bildirildi.
Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı ve Yaban Hayatı Koridoru'ndaki Etobur Türlerin Araştırılması Projesi kapsamında bölgeye kurulan fotokapanla Türkiye'de ilk kez görüntülenen rakun köpeği (Nyctereutes procyonoides), fizyolojik özellikleri ve beslenme şekilleriyle şaşırtıyor.
Rakun köpeğinin doğal yayılış alanı Japonya, Çin ve Rusya'nın doğusu olarak ön plana çıkıyor.
İstilacı bir tür olarak tanımlanan rakun köpeği bugüne kadar Türkiye sınırlarında tespit edilmese de tüm Avrupa ve Rusya sınırları içinde yayılım gösteriyor. En yakın yayılım alanı olarak Türkiye'nin doğu sınırında bulunan Gürcistan biliniyor.
- "Türkiye'de daha önce kaydedilmemiş bir tür"
Utah ve Koç Üniversiteleri öğretim üyesi, KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dernek olarak Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü izniyle "Doğu Anadolu Bölgesi Yırtıcı Memelilerinin Araştırılması ve Korunması Projesi" kapsamında çok önemli bir "keşfe" imza attıklarını söyledi.
Türkiye için Sarıkamış ormanlarında yeni bir memeli türünün keşfedildiğini belirten Şekercioğlu, şöyle konuştu:
"Bölgede 2016 yılından beri fotokapanlarımız 100 bin kareden fazla fotoğraf çekti. Sarıkamış ormanlarında farklı memeli türlerini bu sayede tespit ettik. Bu türler arasında geçen kış alanda bıraktığımız foto ve video kapanların birinde Türkiye’de daha önce hiç kaydedilmemiş bir Uzak Doğu türü olan rakun köpeğinin videosunu kaydettik."
Şekercioğlu, orta boy memeli olan rakun köpeğinin aslında diğer canlılara da tehdit oluşturabilecek bir canlı türü olduğunu belirterek, yabani köpeğin bölgeye doğal olarak geldiğini düşünmediklerini dile getirdi.
- "Çok önemli bir kayıt ama sevindirici bir gelişme olmadığını düşünüyoruz"
Uzak Doğu'da yaşayan bu canlının, Gürcistan ve Bulgaristan'a zamanında kürkü için götürüldüğüne işaret eden Şekercioğlu, şunları kaydetti:
"Avrupa Birliği, bu sene rakun köpeğini doğal alanlara ve diğer türlere tehdit oluşturabilecek istilacı bir tür kategorisine aldı. Rakun köpeği bir yanda bölgedeki yırtıcı memelilerle yani tilki, porsuk, vaşak gibi Sarıkamış'a has memeli türlerin yediği canlılarla beslenip onlarla rekabet ederken, diğer yandan da bölgeye has ufak memeli, kuş ve diğer hayvanları yiyebilen çok etçil bir türdür. Bu Türkiye için çok önemli bir kayıt ama sevindirici bir gelişme olmadığını düşünüyoruz."
Rakun köpeği ile ilgili acilen bir eylem planına ve detaylı araştırmaya ihtiyaç olduğunu aktaran Şekercioğlu, "Umarım Sarıkamış’ta bu türün nüfusu hızla artıp bölgeye has, buradaki yerel türlere zarar vermez. Köpekgiller familyasına ait türün hem et hem de ot yediği ve tek eşli olduğu biliniyor. Yapı olarak 55 santimetre boya ve 20 santimetre yüksekliğe sahip rakun köpeği, bir batında 6-10 yavru doğurabiliyor." diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz