Dünyanın önde gelen 20 ekonomisinin oluşturduğu G-20 Zirvesi, dönem başkanı Fransa'nın güneyindeki Cannes kentinde başladı. İki gün sürecek zirvede Türkiye'yi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek temsil edecek.
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, zirve öncesi liderleri, toplantının yapılacağı festival sarayının kapısında karşıladı. Toplantının ilk oturumunda, ''küresel ekonomik durum, büyüme ve istihdam için eylem planı'' masaya yatırıldı. Bu oturumun başlamasından önce ABD Başkanı Barack Obama, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanına giderek bir müddet sohbet etti.
Bu sohbete daha sonra AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve AB Konseyi Başkanı Haerman Van Rampuy da katıldı. Yine zirve öncesi Sarkozy, Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD Başkanı Barack Obama ve İngiltere Başbakanı David Cameron ile sohbet etti.
ZİRVEYE BORÇ KRİZİ DAMGA VURACAK
Euro bölgesindeki borç krizinin aşılması, iki gün sürecek zirveye damgasını vuracak. Sarkozy ve Merkel, dün akşam Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ile yaptıkları görüşmenin ardından, Atina'ya sert uyarılarda bulunmuştu. İki lider, Yunanistan'ın avro para biriminde kalabilmesi için referandumda mutlaka ''evet' oyu çıkması gerektiğini vurgu yaparak, aksi takdirde Yunanistan'a mali yardım yapılmayacağı uyarısında bulunmuşlardı. Zirve dolayısıyla Fransız polisi, Cannes kentinde çok sıkı güvenlik önlemi aldı.
Zirvenin güvenliği için Fransa'nın çeşitli bölgelerinden yaklaşık 12 bin jandarma ve polis getirildi.
Erdoğan Somali'yi anlattı
Erdoğan, basına kapalı gerçekleşen G-20 Liderler Zirvesi kapsamında düzenlenen, "Kalkınma ve Ticaret" başlıklı oturuma katıldı.
Oturumda Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı'nın da eşlik ettiği Başbakan Erdoğan, yaptığı konuşmada, 2011 yılında kalkınma başlığı altında yer alan, altyapı ve gıda güvenliği alanlarında yürütülen çalışmaları memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.
Bu çerçevede, Sahra Altı Afrika'sı başta olmak üzere düşük gelirli ülkelerdeki altyapı yatırımları açığının giderilmesine yönelik eylem planı için teşekkürler eden Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu eylem planında altyapı yatırımlarına özel sektörün katılımını artıracak uygun kurumsal ortamın tesis edilmesine yönelik tavsiyeleri çok olumlu buluyoruz. Gıda güvenliği, kalkınma alanında önemli bir yer tutuyor. Bu konuyla yakından ilgili olduğunu düşündüğüm için geçtiğimiz Ağustos ayında Somali'ye geçekleştirdiğim ziyaretten kısaca bahsetmek isterim.
Bu ziyarette toplumun çeşitli kesimlerinden geniş bir heyet de bana eşlik etti. Somali'de kampları ve hastaneleri dolaştık. İnsanların yetersiz gıda ve temiz su eksikliğinden kaynaklanan sıkıntılarını yakından gördük. Orada yaşananlar ülkemiz medyasında geniş yer buldu. Başlatılan yardım kampanyaları sayesinde ülkemizde 300 milyon dolara yakın bir tutar toplandı. Gıda güvenliği sorununun en ağır hissedildiği Afrika Boynuzu'na yönelik çok taraflı ve ikili çabalarımızı hızlandırmalıyız."
Ticaret
Ticaretin önündeki engellerin kaldırılması ve uluslararası ticaretin desteklenmesinin, hem küresel krizin olumsuz etkilerini bertaraf etmede hem de istihdamın artırılmasında kritik bir önem taşıdığına işaret eden Erdoğan, şöyle devam etti: "G-20 liderleri olarak bizlere ticaret alanında önemli sorumluluk düşmektedir. Ticarette korumacılıktan kaçınılmasına ve ihracat kısıtlamalarına gidilmemesine ve Dünya Ticaret Örgütü kuralları dışına çıkılmamasına yönelik taahhüdümüzü bu zirvede güçlü bir şekilde yinelemeliyiz.
Doha müzakereleri sürecinin bir an önce ve başarıyla tamamlanması için siyasi irademizi bir kez daha net bir biçimde ortaya koymalıyız. Türkiye olarak, En Az Gelişmiş Ülkelerin çok taraflı ticaret sistemine daha fazla dahil edilmesine yönelik çalışmalara önemli destek sağlıyoruz. Bu kapsamda, içinde bulunduğumuz yılın Mayıs ayında İstanbul'da Birleşmiş Milletler dördüncü En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı'na ev sahipliği yaptık. Konferansta, bu ülkelere yönelik olarak 2012 yılından itibaren başlamak üzere 200 milyon dolarlık ekonomik ve teknik işbirliği paketi açıkladık. Bu ülkelerdeki özel sektör yatırımlarımızı 2015 yılı itibarıyla 5 milyar dolara, 2020 yılı itibarıyla da 10 milyar dolara çıkartmayı hedefliyoruz."
Türk bayrağını yerden aldı
Bu arada, oturumlardan önce liderlerin çektirdiği aile fotoğrafı sırasında, ülke temsilcilerinin duracakları yeri zemindeki ülke bayrakları belirlerken, Başbakan Erdoğan, kendisinin duracağı yerde bulunan Türk bayrağını yerden aldı ve katlayarak cebine koydu.