Osmanlı'da ise, bu bitki tedavi amacıyla kullanılmıştır. Özellikle ishal, bağırsak paraziti ve kuduz rahatsızlıklarına iyi geldiği düşünülerek kullanılan bir bitkidir. Avrupa’ya ise kokusu yüzünden geç girmiştir. Aslen bu bitkinin anavatanının ise Anadolu olduğu düşünülür.
Sarımsak, doğal bir antibiyotiktir. Sağlık açısından pek çok yararı olan bu bitki, bağışıklık sistemini güçlendirir. Pek çok rahatsızlıkta koruyucu olarak kullanılır. Yemeklerde ve çay olarak kullanıldığında şifa dağıtır. Ayrıca sabunu, şampuanı, yağı ve kapsülleri bitkisel tedavide önemli yere sahiptir.
Genellikle yemeklere aroma katması amacıyla kullanılan bu bitkinin içinde bolca antioksidan vardır. Bu sayede kişiyi prostat ve mide kanserine karşı koruyabilir. İçeriğinde, vücut direncini arttırıcı allicin maddesi vardır. Ayrıca potasyum, sodyum ve diyet lifi bakımından zengindir.
Miktar : 100 g
Kalori (kcal) : 149
Yağ (g) : 0,5
Karbonhidrat (mg) : 33
Protein (g) : 6,36
Sarımsağın içerisinde, bitkiye kokusunu veren allicin adında bir madde bulunur. Bu madde damarların genişlemesine ve dolayısıyla tansiyonun düşmesine neden olur. Bu yüzden yüksek tansiyon hastaları, aşırı olmamak şartıyla kullanabilir. Tansiyon düşürücü etkisi olsa dahi, kesinlikle doktora danışmadan tansiyon ilacı niyetine kullanılmaması gerekir. Çünkü tansiyon ilaçları kullanılmalı, yanında doktor da tavsiye ederse belli ölçülerde alınmalıdır. Aşırı tüketilmesi vücuda zarar verebilir. Ayrıca adet dönemindeyseniz ya da ameliyat olacaksanız, bu bitkiyi tüketmemelisiniz.
Yapılan araştırmalar, bu bitkinin kalp ve damar rahatsızlıklarını önlediğini ortaya çıkarmıştır. Damar sertliğini yaklaşık olarak %8 oranında azaltır. Aynı zamanda, kan inceltici görev yaparak, felç ve kalp krizi riskinin de önüne geçer. Genel olarak yapılan araştırmalar, bu bitkinin total kolesterolü ve trigliseridi düşürdüğünü kanıtlar.
Bu bitkinin içeriğinde; pıhtılaşmayı önleyen alojene adında bir madde vardır. Bu madde de kalp ve damarlar için çok önemlidir. Kandaki trombositlerin yapışkan hale gelmesini önler ve damar içerisinde topaklanma olması ihtimalini düşürür.
Kış aylarında daha sık rastlanan grip ve nezlegibi sağlık sorunlarına iyi gelir. Bağışıklık sisteminizi güçlendirerek, bulaşıcı hastalıklara karşı direncinizi arttırır. Enfeksiyonlara karşı, doğal bir antibiyotik görevi görür. Soğuk algınlığı, nezle, arpacık, uçuk, virüs veya mantarların meydana getirdiği enfeksiyonlara karşı güçlü bir iyileştirici etkisi vardır.
İçeriğindeki antiviral ve anti bakteriyel özellikler sayesinde, gıda olarak tüketilmesinin yanı sıra tedavi amaçlı da kullanılır. Bazı araştırmalar sonucunda, antibiyotiğe dirençli olan bazı bakteriyel enfeksiyonların sarımsak tozu ile tedavisinin mümkün olacağı ortaya çıkmıştır. Bu bitki, geniş spektrumlu bir antibiyotik olarak görülür. Bunun nedeni de mikroorganizmaların etkisini engellemesidir. Tek başına bakterilerden kurtulmayı sağlayamasa bile, vücudun korunma mekanizmasını güçlendirdiği bir gerçektir.
Araştırmalara göre çiğ veya pişmiş olarak sarımsağı tüketen kişilerde, kanser türlerine daha az rastlandığı görülmüştür. Özellikle mide ve kolon kanserlerinde çok etkili bir bitkidir. Bu kanser türlerinin yanı sıra; rahim, gırtlak ve meme kanserine de iyi geldiği bilinir.
Tabii ki en etkili yöntem, bu bitkiyi direkt yutmaktır. Böylece hem kokusundan rahatsız olunmaz, hem de daha faydalı olur. Şayet midenizden sorununuz varsa, direkt yutmak yerine 1-2 dişini ezip ekmek ya da bir yiyeceğin yanında yutabilirsiniz. Bu bağlamda günde kaç diş sarımsak yenmeli diyorsanız, bir diş yemeniz yeterlidir. Günlük olarak tüketilen bir diş ile, hastalıklara yakalanma riskinizi %63 oranında azaltabilirsiniz.
Ayrıca sarımsak aç mı tok mu yutulur diye merak ediyorsanız, her iki türlü de yutabilirsiniz. Fakat aç karnına yutarsanız daha çok faydasını görürsünüz.