Taşköprü'de sarımsak üreticileri hırsızlara, şeker pancarı üreticileri de domuzlara karşı tüfekle nöbet tutuyor.
Kadıköy'de 20 yıldır sarımsak üretimi yapan Süleyman Karakaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, topladıktan sonra tarlada kuramaya bıraktıkları sarımsağı, hırsızlık olaylarına karşı korumak için nöbet tuttuklarını anlattı.
Karakaya, gece boyunca tüfekli olarak oğlu Sefa Karakaya ile sürdürdükleri nöbetleri sırasında, kendileri gibi nöbette olan diğer üreticilerle de birbirlerini ziyaret ettiklerini belirtti. Caydırıcı olması amacıyla taşıdıkları tüfekleri kullanmak istemediğini de belirten Karakaya, geçen yıl traktörle tarlalarına gelen hırsızların kendilerini fark etmesi üzerine kaçtıklarını da dile getirdi.
Gece nöbetlerinde babasına yardım eden lise son sınıf öğrencisi Sefa Karakaya da, sarımsaktan kazanılan parayla eğitimini sürdürdüğünü ifade ederek, "Bu sene de dershane ve okul masraflarım için sarımsak benim için önemli. Allah nasip eder de üniversiteyi kazanırsam, yine sarımsak parasıyla okuyacağım. Sarımsak bizim her şeyimiz" diye duygularını dile getirdi.
Bir başka sarımsak yetiştiricisi Mehmet Ertürk de sarımsak üretiminin zahmetli bir iş olduğunu ve bu nedenle de hırsızlara karşı tarlalarında nöbet tutmak zorunda olduklarını söyledi.
Sarımsağın kilogramının yüksek olduğu yıllarda, hırsızlık olaylarının da arttığını ifade eden Ertürk, "Bu yıl da sarımsağın kilogramı 3 ile 5 lira arasında değişiyor. Bu başlangıç için iyi bir fiyat. Sarımsağın hırsızların ilgisini çekmesinden korktuğumuz için tarlada nöbet tutuyoruz" diye konuştu.
Ertürk, ramazan dolayısıyla sahur için komşu tarla sahipleriyle nöbetleşe evlerine gittiklerini de sözlerine ekledi.
-Pancar üreticisi de 'domuz' nöbetinde-
Şeker pancarı yetiştiricileri ise geceleri tarlalarına girerek mahsule zarar veren domuzlara karşı nöbet tutuyor.
Taşköprü'ye 7 kilometre uzaklıktaki Olukbaşı köyü muhtarı ve şeker pancarı üreticisi Yakup Fırat, torunu Emrah Fırat ile tarlalarını tüfekle beklediklerini belirtti.
Domuzların nohut, mısır ve patates tarlalarına da zarar verdiğini kaydeden Fırat, her yıl sayıları artan domuzlara karşı nöbet tutulmadığı takdirde ürün alamadıklarını söyledi. Fırat, "Emeğimizin heba olmasını istemiyoruz. Mart ayında dikime başladığımız şeker pancarının sökümüne, kasım ayında başlıyoruz. Bizde bu aya kadar nöbet tutmak zorundayız" şeklinde konuştu.
Dedesine nöbetlerinde yardım eden Emrah Fırat da sabahın ilk ışıklarına kadar nöbet tuttuklarını belirterek, ramazan ayı olması dolayısıyla domuzları vurmak istemediklerini, ancak ürünlerini korumak zorunda olduklarını kaydetti.
Muhabir: Mehmet Tuğcu/Sinan Özmüş
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz