Hatay Sağlık İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen konferansta, Hataylı sağılık çalışanlarına şark çıbanının kliniği, tanısı ve tedavisi hakkında bilgiler verildi. Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu'nda düzenlenen konferansa, başta İl Sağlık Müdürü Bayram Kerkez olmak üzere çok sayıda sağlık personeli katıldı.
Doç. Dr. Soner Uzun, dünyada bildirilen 600 bin vaka olduğunu ifade ederek, "Dünyada bildirilen 600 bin vaka var fakat 65 ülkede 2 milyon şark çıbanı vakası olduğu tahmin ediliyor. Türkiye'de şark çıbanı vakası sadece Şanlıurfa civarı ile sınırlıydı. Fakat göçler nedeniyle son yıllarda büyük metropolleri de tehdit eder hale geldi. Çukurova bölgesi de endemik hale geldi. 80'li yılların başında bin 741 şark çıbanı vakasına rastlanırken, bu oran son 14 yılda 30 bin 730 oldu. Bunların yüzde 98'i Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Adana, Osmaniye, Mersin ve Hatay'ın içinde olduğu 6 ilde görülüyor" diye konuştu.
Hastalığın doğrudan yaşamı tehdit etmediğini de vurgulayan Uzun, şunları kaydetti:
"Dünya Sağlık Örgütü'nün bu konudaki çalışmaları, araştırma ve aşı üzerine devam ediyor. Hastalığın kaynağı başta insanlar olmak üzere, sinekler, köpekler ve tarla faresi diye bilinen kemirgenler. Kent merkezlerindeki hayvanlar, kötü yaşam koşulları da hastalığın yayılmasında büyük etken. Mesela sadece Şanlıurfa merkezde 6 bin büyükbaş hayvanın yaşadığı ahırlar var. Biz Tropikal Hastalıklar Araştırma Merkezi olarak Adana çevresinde yaptığımız araştırmada, Karaisalı bölgesinde Çatalan Barajı nedeniyle son yıllarda bize başvuran insan sayısında büyük bir artış gözlemledik. Bu da çevrenin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Adana il merkezi de tehdit altında. Hastaların büyük bir oranı çocuk, başvuranların ise yüzde 60'ı kadınlar, bu da kozmetik kaygılardan kaynaklanıyor."