YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Şarka Virüsü Başta Kayısı Olmak Üzere Meyve Ağaçlarına Zarar Veriyor

Şarka virüsü hastalığının başta kayısı olmak üzere çekirdekli meyve ağaçlarında büyük zarara yol açtığı bildirilirken,...

Şarka virüsü hastalığının başta kayısı olmak üzere çekirdekli meyve ağaçlarında büyük zarara yol açtığı bildirilirken, "Virüs enfeksiyonu, üründe yüzde 100'e varan çok önemli kayıplara yol açabilmektedir" denildi.

Malatya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, "Malatya, Elazığ ve Şanlıurfa illeri sert çekirdekli meyve ağaçlarından özellikle erik ve kayısıda görülen şarka virüsünden aridir (temizdir). İl Müdürlüğümüzce sert çekirdekli meyve fidanlarından kayısı, kiraz, vişne, şeftali, erik, aşı gözü ve damızlık kalem gibi üretim materyallerinin Malatya’ya girişinin önlenmesi için tedbirler alınmakta ve Elazığ ve Şanlıurfa hariç Malatya’ya diğer illerden gelen fidanların fidan pazarına girmeden transit olarak diğer illere sevkleri sağlanmaktadır. Taş çekirdekli meyve ağaçlarında görülen şarka virüsü ile daha etkin bir mücadele yapmak üzere Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma İstasyonu, Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü ve İl Müdürlüğümüz konu uzmanlarınca çalışmalar yapılmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

"Bugüne kadar ilimizde yapılan sürveyler sonucunda şarka etmenine rastlanmamış olup, çalışmalarımız devam etmektedir. Ekonomik olarak en önemli zararlı organizmaların başında gelmektedir. Çünkü ürünün kalite ve kantitesinde zarara yol açmakta ve bulaşık meyvelerin pazar değerini düşürmektedir. Virüs enfeksiyonu üründe yüzde 100’e varan çok önemli kayıplara yol açabilmektedir" denilen açıklamanın son bölümünde şunlar belirtildi:

"Hastalığın belirtileri bitki türüne, çeşidine, yaşına, beslenme durumuna, virüsün ırkına ve sıcaklığına göre değişmektedir. Çiçek, yaprak, meyve ve meyve çekirdeğinde görülmektedir. Şarkanın belirtileri ilkbaharda özellikle yapraklarda belirgindir. Meyve yüzeyindeki soluk sarı halka ve çizgi şeklindeki belirtileri tipiktir. Aynı zamanda meyvelerde sarı leke ve halkalar görülür. Meyvelerde özellikle kayısılarda şiddetli deformasyonlar meydana gelir, erik ve kayısıların meyve etinde kahverengileşme görülür. En tipik belirtilerinden birisi de kayısılarda ve Avrupa kökenli eriklerde erken meyve dökümüdür. Kiraz meyvelerinde de erken döküm görülür. Şarka ile bulaşık ağaçlar tedavi edilemez. Eğer virüs bir bölgeye bir kez bulaşmışsa hastalığı ortadan kaldırmak çok zordur ya da imkansızdır. Sıkı karantina uygulamalarının yanında kültürel tedbirlerle hastalığın yayılmasının önlenmesine çalışılmaktadır. Virüsten korunmak için vektörlerine karşı yapılacak ilaçlamanın yanında sertifikalı fidan kullanımı, dayanıklı çeşit kullanımı diğer koruyucu tedbirler arasındadır. Ancak bilinen en etkili mücadele yöntemi bulaşık ağaçların imhasıdır."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler